Kocza Zoltán

Milliók látogatják az internetes holokausztmúzeumot

A Holokauszt Emlékmúzeum milliós látogatókörrel rendelkezik - az interneten. Egyedül áprilisban 600 ezren látogatták meg, idén pedig már 5 millióan, ezzel szemben a valódi kiállítás az egész év során mintegy 2 millió látogatóra számít.

Az amerikai holokausztmúzeum 1994-ben létesített honlapot, amit azóta folyamatosan bővítenek. Látogatóik többsége amerikai és kanadai, de sokan látogatják az Egyesült Királyságból, Izraelből vagy Kínából, a spanyol változat megjelenése után a mexikói látogatók száma is többszörösére nőtt.

A honlap úgy van felépítve, hogy a múzeumban kiállított műtárgyak megtekintésén túl azokról minél több részletet osszon meg a látogatókkal. Például a "genetikusan megfelelő" házasodási listánál - mely a náci ideológia által előírt megfelelő házasságot taglalja - egy tárlatvezető Macromedia Flash animációban fejti ki a bemutatott tárgy jelentőségét. Óriási előnye a vizuális tárlatnak az is, hogy a darabokat sokkal közelebbről meg lehet vizsgálni mint a valóságban, csak rá kell közelíteni. Az Anna Frank naplójára prezentációt készítettek és az írására leginkább hasonlító saját betűtípust fejlesztettek ki. A szöveget egy fiatal lány olvassa fel hangosan, tehát az internet tartalmilag sokkal többet nyújt, mint a fizikai kiállítás.


A tárgyak, információk egymás utániságát a felhasználó dönti el, a könyvekben lapozhatunk és tüzetesebben is meg tudjuk nézni a műtárgyak részleteit. A "Művészetek és a Politika" tárlatnál különösen hasznos a technika. Itt apró, részletes illusztrációk láthatók a második világháború időszakából. A múzeumban nagyítóval lehet megtekinteni a tárgyakat, a neten erre eleve megvan a lehetőség a "nagyítás" funkcióval. Külön érdekesség, hogy a weben olyan kiállítás is látható, amely a múzeumban nincs meg: Horvátországból kaptak egy kollekciót, amelyet még nem tudtak megfelelően összerendezni, ezért az egyes darabokat lefényképezték és élőben még nem, de a honlapon már láthatóak.

A Holokauszt Múzeum Online eredeti koncepciója szövegek és fényképek bemutatása lett volna, kihasználva az interaktív multimédia nyújtotta előnyöket. A sikeren felbuzdulva azonban új megoldásokat keresnek a múzeum valódi tárlatainak népszerűsítésére. A legtöbb kiállítás mellett már elhelyeztek lapos képernyős monitorokat, amelyen bemutatják a kiállított tárgyak jelentőségét és a témakört, ráadásul külön internetes szobákat alakítottak ki, ahol a látogatók a múzeum weblapját és a Holokauszt Enciklopédiát tanulmányozni tudják.


Terveik között szerepel olyan személyre szóló kártya kibocsátása, amely a valódi múzeumban tett látogatásokat hivatott segíteni. A kártyán a látogató érdeklődésének megfelelően kiegészítő információkat helyeznének el. Segítségével tárlatvezetésen vehetne részt a látogató. Ha például arra lenne kíváncsi, hogyan élte meg a holokausztot egy görög nő, akkor a kártya összegyűjtené a megfelelő információkat az egyes tárlókból és egyéni felfedezőutat javasolna a látogatónak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • awender #86
    Amennyiben meglátogatod a Holocaust honlapot, láthatod, hogy az általad említett problémával is foglalkoznak.
  • Tetsuo #77
    Biztos azt írtad hogy:
    ......kimoderált szöveg......
  • Yetike #72
    Na, merre a cáfolat ? Vagy inkább megvárod a törvényt ? :)
  • bandia #66
    Egyébként abban van valami, hogy a zsidók egy része a németeket pénzelte....Valahol már olvastam erről...Csak éppen ezt nem teregetik annyira...
    Durva ami történt és kész....Úgysem lesz tiszta minden...Ebben az egész emberiség benne volt...Sokan tudtak róla, mégsem tettek ellene semmit...Ahogya katolikus egyház is kihátrált sokáig az elítélése elől:(:( Mondjuk részben igazuk volt, hiszen Olaszország is náci befolyás alatt volt...
    Soha nem volt, és nem is lesz igazság a földön, amíg érdekek, és nem az emberiség előremenetele áll előtérben.......
  • Yetike #63
    Ha vita megy, akkor mégsem cáfolták meg annyira :). Amúgy gondolom Te is így vágod a teljes cáfolatát az említett oldalnak, így hát kérlek világosíts fel.

    Az meg hogy Németországban börtön jár ezért hol érdekel ?
  • QuippeR #62
    nem jó emberek!=nem angyalok

    egyébként pedig valamelyik amerikai nagykövet kijelentette, hogy a magyarok mind antiszemiták. szerintem meg ő a náci.

    nem filoszemita!=antiszemita

    én pl egyik sem vagyok.

    (ja, != nem egyenlőt jelent, sry ha valakinek nem világos)
  • Cat #60
    ja, ez engem is zavar
    aki izrael politikáját birálja az kapásbol antiszemita, pedig ez marhanagy hülyeség
  • Yetike #57
    Cáfolták... ? Linket is tudsz ?
  • Piscator #55
    Szerintem egyszer már szembe néztek a magyarok a náci múlttal, legalábbis 45 után a kommunista rendszer tett róla, tehát ilyen szinten nem igaz, hogy egyáltalán nem gondoltunk bele.
    Mondjuk tényleg terjednek idióta rasszisták, akik semmit nem néznek, azokat én is elitélem; de ez más.

    Egyébként ez a legyilkolás azért volt, mert valameddig egyes zsid-ók tényleg kihasználták a többieket, élelmesek voltak, stb. németben meg tudjuk, rossz volt akkoriban az egzisztencia.

    De mondjuk ha csak ennyi, ettől még nem öltem meg volna őket, meg nem törtem volna ki az aranyafogukat - kitudja, gázosítás előtt, v. után.
  • Yetike #52
    http://www.geocities.com/egyhazugsaggalkezdodott/index.html