Berta Sándor

Valós a kiberterrorizmus veszélye?

A titkosszolgálatok egyre inkább tartanak attól, hogy az al-Kaida vagy más iszlám terrorszervezetek esetleg támadásokat intézhetnek a nyugati számítógépes hálózatok ellen.


David Omand
A brit terrorellenes erők vezetője, David Omand az MI5 brit titkosszolgálat egy szakmai információs rendezvényén Londonban kijelentette, hogy "konkrétan tartanak attól, miszerint az Al-Kaida valamikor a jövőben megtámadja a világhálót". A vezető nem csak vaktában riogatott, bizonyítékul elmondta, hogy a nemrég letartóztatott iszlám terroristák olyan technikai képességek birtokában vannak, amelyek lehetővé teszik a számukra az internet megtámadását. Omand szerint valami készül a háttérben és a terroristák gőzerővel azon dolgoznak, hogy minél jobban tökéletesítsék technikai képességeiket.

Német titkosszolgálati körök megerősítették a britek információit. Mint azt a Német Szövetségi Hírszolgálat (BND) egyik munkatársa a ddp hírügyökségnek elmondta, egy kibertámadás világszerte beláthatatlan következményekkel járna az elektronikus infrastruktúrára nézve. A nyilatkozó szakember szerint a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után egyre több jel mutat arra, hogy az al-Kaida és más terrorszervezetek tagjai teljesen új támadási módszereket dolgoznak ki.

Állítása szerint a nemzetközi hálózatokból érkező globális támadásokkal a terroristák képesek lennének az energiaellátást, a telekommunikációt, a közlekedési rendszereket, ezen belül is főleg a vasúti és a légiközlekedést megbénítani. Ezek az akciók ugyanígy irányulhatnak a kormányzati hivatalok, a katonai objektumok, a rendőrségi és más (mentő, tűzoltó stb.) szervek intézményei ellen is. A megbízhatóan működő információs-technika tehát mára létfontosságúvá vált.


Nemcsak a tornyok, a biztonság is odaveszett

Otto Schily német belügyminiszter korábban már kijelentette, hogy a nyugati világnak számolnia kell számítógépes támadásokkal is. Nem véletlen, hogy az ikertornyok leomlása után a világ legtöbb országában, így Németországban is az egyik leginkább fejlesztett terület az informatikai biztonság lett. A kutatásokban élen jár a Bonnban található német Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI). A német miniszter bár összességében elégedett hazája helyzetével, élesen kritizálta azokat a német vállalatokat, amelyek továbbra sem hajlandóak eleget áldozni a biztonságra. Véleménye szerint sok cégnél képzetlenek a munkatársak, a hardver- és szoftverpark is elavult, vagy korszerűsítésre, illetve frissítésre szorul.

A német szakemberek azonban korántsem osztják egyöntetűen Schily optimizmusát. Frankfurt am Mainban található egy internetes csomópont, itt találkoznak számos internetszolgáltató vonalai. Ez tehát nemcsak a német, de az európai hálózatnak is az egyik legneuralgikusabb pontja.

Az Egyesült Államokban különösen nagy hangsúlyt fek­tet­nek az internetes biztonságra. A Washingtonban található belbiztonsági minisz­térium a számítógépes vírusokról és más kártevőkről szóló információkat tartalmazó ingyenes tájékoztatóval próbál meg segíteni az amerikai felhasz­nálók­nak. Ezenkívül bárki segítséget kap számító­gé­pének haté­kony inter­netes és vírus­védel­mének kiépítésében is.

Howard Schmidt amerikai számítógépes biztonsági szakértő szerint sajnos sokan még mindig nem hiszik el, hogy valaha is támadás érheti őket vagy akár az internetet. Pedig a valóság ehelyett az, hogy ha terroristák átvennék az ellenőrzést egy adott számítógépes rendszer fölött, képessé válnának akár a duzzasztógátak zsilipjeinek a megnyitására is. Egy ilyen akció pedig ugyanolyan, ha nem rosszabb következményekkel járna, mint a szeptember 11-ei merényletek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • comet #30
    Security by obscurity...nem er sokat.
  • Laci73 #29
    Többen is leírták a megoldást: zárt, nem publikus hálózatok építése.

    Minden hatalomnak szüksége van ellenségképre: a legkönnyebb módszer az ellenőrzéshez és a rendszabályozáshoz. Szerencsére már egyre több ember átlát a szitán: mi látjuk hogy ki áll valójában a terroristák mögött.
  • TeszteloPontHu #28
    Mert pl. egy régebbi hardvert (pl. routert) könnyebb feltörni, mint egy újat.
  • Ceb #27
    "Véleménye szerint sok cégnél képzetlenek a munkatársak, a hardver- és szoftverpark is elavult, vagy korszerűsítésre, illetve frissítésre szorul."
    Mi köze a régi hardvernek a biztonsághoz???
    Vágja a témát :) vagy estleg valakik megtámogatták h ugyanmár kéne ez a félmondat de jól fizetne.
  • h4x0r #26
    En azt a hirt varom, hogy fundamentalis diszkordianusok ledontik az ismert vilagrendet. Vagy verengzo krisnasok. Ugye milyen jol hangzik? Ha az amcsi kormany esetleg olvasna ezt, megkernem oket, hogy alkalmazzanak propagandacelokra engem, ugyis sok marhasag jut mostanaban eszembe :-)
  • Keldor #25
    kihívjuk őket egy warra
  • Keldor #24
    akkor majd megyünk mi GSKT (CS:S)klán és véget vetünk ennek
  • DJ RX7 #23
    JAJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ és most mi lesz, féljünk féljünk meg fogunk halani? JAJJ én nem akarok meghalni!!! :D
  • entreri #22
    Annyira rühellem ezt az USA politikát. Mindíg csak Al-Kaida, meg mutogatják azt a füstölgő tornyot. Gondolkozzanak el egy cseppet, hogy miért rühelli őket a fél világ. Mo-nak is inkább Európában(németo., franciao., hollandia, stb) kellene orientálódni, nem az USA szar felé mozdulni.

    Az meg egyenesen nevetséges, hogy támadások jönnek. Eddig is voltak. Lesznek. A legtöbb esetben az USER mód okolható, amikor mindenki megnyit minden szar férget.
  • comet #21
    Mert onnan hallottam kis tulzassal. A Kurt Rt egyik szakembere tartott eloadast Informatikai Auditrol es szabvanyokrol, amit volt szerencsem vegignezni.
    Ha valakit erdekel a biztostu.hu-n letoltheto a video az auditrol, sot a bankbiztonsagrol is van egy video. Amit ott talalsz azt mind 'belsos' mondja, szoval szakmabeli aki tenyleg ert hozza.