Berta Sándor

Terrortámadás a világhálóról öt éven belül?

Meglepő kijelentést tett az orosz számítógépes vírus-szakértő, Eugene Kaspersky. Az úriember ugyanis attól tart - szó szerint idézve -, hogy "öt esztendőn belül egy terrortámadás fog érkezni az internetről".


Eugene Kaspersky
Eugene Kaspersky úgy véli, egy ilyen kaliberű támadás ellen a világháló - jelenlegi formájában - védtelen. "Egyre inkább azt figyelhetjük meg, hogy a vírusírók és a féregprogramok készítői egyre többször okoznak kárt bűnözési céllal. Éppen emiatt számítok arra, hogy öt éven belül bekövetkezik az első terrortámadás az internetről." - mondta a Kaspersky Lab. vezetője a hannoveri CeBIT kiállításon. Szerinte ez ellen gyakorlatilag semmit sem lehet tenni.

A világháló a mai technikáival egy ilyen támadás ellen szinte védtelen. Sem a hardvereszközök, sem az operációs rendszerek fejlesztői nem a biztonságra fektetik a fő hangsúlyt. Ezen kívül túl kevés a szabvány és túl sok az egymással versengő, egymást "hatástalanító" koncepció. De a biztonsági célú szoftverek, mint például a vírusirtók és a tűzfalak sem jelentenek igazán hatékony biztonságot és védelmet - állítja Eugene Kaspersky.

Mielőtt a vírusirtó-fejlesztő biztonsági cégek bármilyen veszélyre is reagálhatnának, máris bárki könnyedén megfertőz százezer számítógépet, amelyeket később a vírus készítője játszva a hatalma alá vonhat és távirányítással irányíthat. Ez pont elég PC ahhoz, hogy az internetet szinte - gyakorlatilag csak ezzel a lépéssel - ki lehessen kapcsolni. Az ilyen támadások szenvedő alanyai egyre inkább a konszernek és a nagyvállalatok, mégpedig azért, mert szinte már minden jelentősebb cég a világhálón is képviselteti magát.

Az orosz szakember még egy érdekes dologra hívta fel a figyelmet. Mind ő, mind pedig a Symantec és a Cisco egyet értenek abban, hogy nagyon titokzatos körülmények között "született meg" a tavaly nyári, az amerikai keleti partot érintő áramszünet. Kaspersky úgy véli: "Sok minden arra utal, hogy az áramszünet egy mellékhatása volt annak a féregtámadásnak, amely az egyik érintett áramszolgáltató vállalat számítógépei ellen irányult." Mindenesetre ez az eset is megmutatta, hogy igenis lehetséges fontos rendszereket - relatíve kis mértékben befektetett erővel - átmenetileg vagy végleg térdre kényszeríteni, kiiktatni.

A cégvezető szerint eddig csak olyan tevékenységek jellemezték eddig ezt a területet voltak, amelyek gyakorlatilag gyerekjátéknak minősülnek. Olyan ártalmas programokkal találkoztunk csak eddig, melyeknek szinte alig volt károkozási funkciója. Ugyanakkor szerinte egyre jobban megfigyelhető, hogy a számítástechnikai alvilág tagjai egyre inkább bűnözőkké válnak. Idén a vírusfejlesztő cégek szakemberei egyébként az online bankok és azok ügyfelei elleni támadásokkal számolnak leginkább.

Már ma is léteznek olyan kémprogramok, amelyeket kifejezetten egy bank szoftvereinek feltörésére, illetve a jelszavak és a PIN-számok "kiszagolására" fejlesztettek ki. "Abban a pillanatban, hogy híre terjed, milyen könnyű is mindez, elszabadul a pokol" - állítja Kaspersky. A következő lépcsőfok pedig egy olyan digitális kártevő megalkotása lesz - véli a szakember -, melyek kikapcsolhatják az olyan életfontosságú berendezéseket, mint az áram- vagy a víz-szolgáltatás, s ez már csak idő kérdése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #38
    "kikapcsolhatják az olyan életfontosságú berendezéseket, mint az áram- vagy a víz-szolgáltatás"
    Ó, perzse kellett sírni a picsának, hogy a magakorában világszínvonalú vízművek jaj! nem tart lépést jaj! a legújabb technikával.
    Kicsit kommunista volt, meg a miénk, de ment az remekül.
    Azért remélem, valóban inkább rémes fikció.
  • Piscator #37
    még valami: utálom a kis pattanásos arcú senki terroristákat, akik azt hiszik, Kardhal, Mátrix módjára ezzel rengetik meg a nyugatot, globalizmust, M$-t.
    Álljanak csak személyesen ki az ellenség elé, akkor pattogjanak, ne egy monitor előtt meredve.
    Sajnos az ilyenek egyre hatásosabbak lesznek, mert egyes cégek beadják, még a WC-mbe is kell a net, aztán persze hogy mindent meglehet bénitani, ami mozog, mert überdigitális szarra van kapcsolva.
    Lásd önmüködő hűtőszekrény.

    Egyszer a társadalom még ebből összeomlik, vagy eljön a Bigbránner ideje, vagy valakik nagyon fellázadnak, de lehet, hogy pár idióta elhozza a világvégét, persze szigorúan csak UNIX alól, persze C-ben.
  • Piscator #36
    Hú, nekem meg a hozzád hasonlókból van elegem, akik mindent megtudnak tenni, de ezt nem személyeskedésből mondom.
    1., ezt mégis hogy lehet megtenni?
    2. akkor mire jók a tűzfalak??3., Mit lehet az ilyen felülképzett komjúterzsenik ellen tenni?
    Csak kicsit felháborodtam azon, hogy - egyébként nekem sem újdonság- hogy pár geek mindent áttör.
    Az már más kérdés, ugyan egy szegény egyzseri felhasználónál mire megy ezzel?

    Marxista, antiglobalista elvektől függetlenül, továbbá azzal a tudattal, hogy én is használom, élvezem a PC világát, ismét bebizonyosodott: minnél agyondigitlaizáltabb egy világ, annál jobban támadható.
    visszasírjuk azt, amikor csak tehenek, szénkazal volt, bár az se üdvözítő világ.

    A informatikai terror támadás ellen csak egy végsőt lehet tenni: kiméletlenül egyszer csak lekapcsolom az áramot, és LESZAROM ezt a kibaszott elektromos világot.
    Csak kérdés, meddi tehetem még mg, mikor rakják át az agyamat egy tartájba. Mert efelé halad minden.
  • RocketyATwork #34
    pApí a lényeg mostanság, no meg hogy nagybácsi/papi/nagypapi/józsika barátja is a cégnél dolgozik és ÉPPEn téged keresnek.
  • Taranov #33
    Ez a paranoiás hülye azért jobban ért hozzá, mint Te vagy én vagy a Kis Pisti.
  • mir #31
    15 éve tokióban már láthattuk, milyen is egy vegyifegyver a metróban...
  • fifi #22
    Tegyük fel hogy a fent említett szakember állításai igazak...Akkor internettel kapcsolatban ne azt csesztessék aki letölt pár mp3-at, vagy filmet hanem aki ilyen veszélyt jelent és vírust ír!
  • Mike #20
    mint irtam

    régen is voltak vírusok
    rengeteg

    szóval, az, hogy vannak vírusok, amik terjednek csak a csecsemőknek új

    max más az átvivő média

    irjál levelet offline
  • Mike at home #16
    Cluster Buster

    emlekszel erre?

    regen is voltak virusok
    nagy cegeknel is hemzsegtek

    csak akkor meg nem volt hivoszo a terrorizmus

    csalodtam Kaspersky-ben azt hittem nem hatasvadasz
    milyen erdekes, hogy pont virusirto cege van
  • Mike at home #15
    az ezzel a baj, hogy az igazan vedett rendszerek, mint a bankoke, elerhetetlenek az internten keresztul. Fizikailag elerhetetlnek. Persze tamadhatok de ezt belso ember tudja megtenni.

    Masreszrol azok is hulyek, akik nylivanos kapukat tesznek aram es vizszolgaltatokhoz, szoval ha ezek tenyleg manipulalhatok a halozaton keresztul.

    Nem tudom, mire megy ki a jatek, de szerintem ez ujabb magyarazat csupan arra, miert is kell megregulazni a halot. A multkor a pedofilveszelynel azt irtam, majd jonnek a terrorveszellyel. Itt van.