Gyurkity Péter

Terrorista lenne Irak domainnevének tulajdonosa?

Az amerikai hatóságok számítástechnikai alkatrészek illegális kereskedelmével vádolják Irak domainnevének tulajdonosát, aki négy testvérével együtt tíz évnél is hosszabb börtönbüntetést kaphat.

A vád szerint Bayan, Basman, Ghassan, Hazim és Ihsan Elashi Líbiában és Szíriában adták el az Egyesült Államokból kicsempészett számítógépeket és kapcsolatban állhattak Mousa Abu Marzukkal is, aki a Hamasz politikai szárnyának volt a vezetője. A palesztin származású Bayan 1977-ben emigrált az Egyesült Államokba, ahol tanulmányai után saját céget alapított, és megalkotta az első arab nyelven kommunikáló PC-t. Érdemei elismeréseként 1997-ben Irak domain nevének kizárólagos tulajdonosa lett.

Cége, az InfoCom - amelyben testvérei is fontos pozíciókat töltöttek be - 7 millió dolláros forgalmával jelentős telekommunikációs vállalattá nőtte ki magát. Számos közel-keleti domain név tulajdonosaként, valamint számos amerikai iszlám szervezet támogatásával Bayan politikai körökben is ismertté vált. Az InfoCom és a Szent Föld Alapítvány között létrejött megállapodás azonban hamarosan felkeltette az FBI gyanúját. Ghassan Elashi, az InfoCom értékesítési igazgatója a Szent Föld társalapítója, és egyben a kuratórium elnöke is volt. Bayan, az InfoCom elnöke pedig az alapítvány internetes oldalának karbantartásáért volt felelős.

Az FBI szerint Bayan és testvérei pénzmosásra használták az alapítványt, ezért 2002 decemberében terroristák támogatásának vádjával őrizetbe vették őket. A fivérek ugyanakkor ártatlanságukat hangoztatták, és arra hivatkoztak, hogy nem volt tudomásuk a leszállított számítógépek célállomásáról. Ügyvédeik szerint az Elashi fivéreket elsősorban származásuk és iszlám hitük miatt helyezték vád alá, mivel az ilyen esetekben általában pénzbírsággal, és nem börtönnel sújtják a bűnösöket.

Az ügynek mindenesetre jelentős politikai vonatkozása van, hiszen John Ashcroft főügyész és Robert Mueller FBI igazgató nyilatkozataikban többször is a szeptember 11-i terrortámadással hozták összefüggésbe a vádlottakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Killgore #28
    Hülye vagy bazze, csak nem forogsz.... Kicsit gondolkozz már, mielőtt beszólsz ilyen hatalmas baromságokat!
  • tajfun #27
    Nem kotelezo megtamadni amerikat. A buntetes meg azert van, hogy tanulsagos legyen: nem erdemes elkovetni. Ha tobbet veszit a bunozo mint amit nyer, akkor nem eri meg, ezt meg talan 1 arab is kepes felfogni. Mashogy ezekkel nem lehet kommunikalni, lasd: nemetek, franciak is jol megszoptak a nagy haverkodast az arabokkal. Hol robbantgattak miutan az amcsiknal nem lehetett? Hat a nemeteknel, franciaknal. Hat gratulalok. Megeri ezert tamogatni ezeket?
  • Dante2 #26
    Szted miben van a legtöbb pénz? A háborúban!
  • mad mind #25
    Ez érdekes logika. 10 ember megtámadja amerikát, és ezért el kell foglalni két országot és megölni több ezer embert.
  • tajfun #24
    Nekem viszont 1altalan nem termeszetes ha 1szer csak vki nem jon haza, es nem is akarom megvarni hogy termeszetes legyen. Itt nem fognak balhezni, gyilkolni.
  • formatuq #23
    "7milló$-os FORGAMLOMMAL bíró cég" az usaban semmi. Ez megint parasztvakitas, jonnek a valasztasok, stb.
  • [HUN]PAStheLoD #22
    az arab gyerek számár a természetes ha 1x csak nem jön haza apuci v. anyuci mer cafatokban lóg valahol ... úgyhogy az egész társadalmuk romlott
    /nem mintha a milyen oly tökéletes lenne/
  • tajfun #21
    Inkabb a bunozok pereputtyaban legyen aldozat, mint a gyilkosok aldozataiban. Ha nem akarnak megtorlast, nem kell gyilkolni. Ilyen 1szeru.
  • tajfun #20
    Azert ne keverd a szezont a fazonnal, elobb az arabok tamadtak meg az USAt. Mond neked vmit a WTC? Mivel senki nem jelentkezett erte leulni a buntit, hat kenytelenek az amcsik maguk megkeresni a bunozoket. Az arabok meg maguknak koszonhetik a bajt, bujtatjak, segitik, tamogatjak a tomeggyilkosokat, hat sajat maguk hoztak a fejukre a bajt, koszonjek maguknak.
  • tajfun #19
    Azt. De amiert ez nekunk megis jo, az nem mas mint hogy a mi ellensegeink ellen vivja. Inkabb irakban foglaljak el magukat az arab gyilkosok, minthogy nalunk robbantgassanak. A franciak, nemetek mar kaptak is par robbantast amiert tamogattak az arabokat, remelem elgondolkodnak rajta hogy megeri-e.