JohnnyCage

Mobil okozta a repülő lezuhanását

[Register] Tavaly január 10.-én lezuhant egy Crossair LX 498 utasszállító repülőgép, fedélzetén tíz utassal, akik a balesetben életüket vesztették. A vizsgálatok még mindig folynak az ügyben, de egyre tisztábban látszik, hogy a katasztrófát egy mobiltelefon okozta.

A repülőgép tavaly január 10.-én Zürich-ből szállt fel, és nemsokkal azután a földbe csapódott. Bár a vizsgálatok konkrét bizonyítékot még nem szolgáltattak, szinte bizonyos, hogy a balesetet egy mobiltelefon okozta, ami megzavarta a Saab 340 típusú repülőgép fedélzeti elektronikáját.

Az ügyben nyomozó szakemberek egy azonos típusú repülőgéppel folytattak vizsgálatokat, és az eredmény azt bizonyította, hogy a mobiltelefonok sugárzása igenis megbolondíthatja az adott gép műszereit. A tesztek során Jean Overney, a vizsgálat vezetője arra a következtetésre jutott, hogy a gép navigációs rendszerei csődöt mondhatnak egy esetlegesen akíválódó mobiltelefon sugárzásának hatására, írja az airdisaster.com.



Overney közölte az airdisaster.com-mal, a katasztrófa után azonnal értesítették a mobilszolgáltatókat, hogy rögzítsék, volt-e az adott időpontban mobilhívás a repülőn lévő telefonokra (ról). Az információ kiadásához bírósági határozat szükséges, de az meglesz májusra, mondja Overney.

Az említett, és több hasonló eset miatt átfogó vizsgálatok fognak a közeljövőben kezdődni, amelyek célja az, hogy konkrétan megállapítsák, a mobiltelefonok sugárzása hogyan befolyásolja a repülőgépek elektronikájának működését.

A legtöbb légitársaság tiltja gépein a telefonok használatát, sőt a legtöbb ország légiforgalmi szabályzata sem engedélyezi azt. A probléma általában akkor adódik, ha az egyik utas elfelejti kikapcsolni telefonját. A hivatalos álláspont szerint bejövő hívás megzavarhatja a gép navigációs rendszereit, elronthat egyes elektronikai berendezéseket, hamis riasztást válthat ki, zavarhatja a pilóták rádiókommunikációját, és ami a legveszélyesebb, rejtett meghibásodást okozhat a gép biztonsági rendszereiben, védtelenül hagyva a gépen lévő embereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!