Berta Sándor

Újabb DVD-másolásvédelmi per kezdődött

Újabb vállalatot perelt be az összes, a DVD-ken alkalmazott másolásvédelmi eljárással kapcsolatos licenc tulajdonjogát birtokló DVD Copy Control Association nevű szakmai szövetség.

A szövetség ezúttal a Kaleidescape nevű céget perelte be, mégpedig azért, mert állítása szerint a többek között szórakoztató-elektronikai készülékeket gyártó vállalat egy olyan rendszert fejlesztett ki, ami DVD-ket illegális módon képes felmásolni az otthoni számítógépekre. A Kaleidescape-technológia segítségével egyszerre legfeljebb 500 DVD-t lehet felmásolni, és utána a felhasználók egy gombnyomással kiválaszthatják, mely filmeket vagy multimédiás anyagokat akarják megnézni. Bármennyire is praktikusnak tűnik ez a módszer, van egy nagy hátránya, ez pedig nem más, mint az ára. Egy belépő szintű rendszer például, amelyen egyidejűleg maximum 160 videót lehet tárolni, néhány hónappal ezelőtt 27 000 dollárért volt elérhető.


A Kaleidescape rendszere egy központi filmszerverből és több lejátszóból áll

A szakmai szövetség most eltökélte, hogy jogi úton vet véget az "illegális, szinte nagyüzemi DVD-másolásnak". A DVD CCA ügyvédje, Bill Coats szerint azért alkalmazzák a CSS-eljárást, hogy senki ne férhessen hozzá illegális módon a szerzői és szomszédos jogok által védett anyagokhoz. Bár a Kaleidescape nevű cég jogosan birtokolja a CSS használatát engedélyező licencet, ám mégis egy olyan rendszert fejlesztett ki, amellyel pont azt lehet megvalósítani, amit a CSS-nek és a licencnek meg kellene akadályoznia, vagyis a műsoros DVD-k illegális másolását.

A Kaleidescape elnök-vezérigazgatója, Michael Malcom úgy véli, hogy cége termékeit kifejezetten a DVD CCA figyelembevételével fejlesztette ki és a terveikről rendszeresen tájékoztatták is a szakmai szövetséget, ezek után szinte mellbe vágta őket a szervezet perszándéka. A vezérigazgató már csak azért sem érti a DVD CCA fenyegetőzését, mert szerinte mindent megtettek azért, hogy megfeleljenek a jogi feltételeknek és kidolgozták a CSS-eljárással száz százalékos kompatibilis technológiájukat. Amennyiben mégis beperelné őket a DVD Copy Control Association, úgy várhatóan - válaszlépésként - ők is beperlik a szervezetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #20
    Már amelyiknél. Pl. a DVDcenter lemezein soha nem volt reklám.
  • strogg #19
    Péntek :és tudod miért pottyantanak a fejünkre mint fogyasztó? Mert a legtöbb fogyasztó így is megveszi, ezen az áron. Ha ezen az áron egyetlen fogyasztó sem venné meg, lejebb kell vinni az árat, ha a fene fenét eszik is. És akkor kelendöbb lesz. Ekkor pedig el kell ismerni, hogy nem a kalózkodás mint olyan szivatja meg öket, hanem önmagukat szivatják.:)
    Mert ak alózkodás létezö dolog. De kurvára nem olyan méretekben, mint amilyenben beállítják. csak névtelen sötét figurákkal könnyebb magyarázni a bizonyítványt.:) Én nektek is mondom. Húzzatok egy határt. És afölött ne vegyetek audo CD-t. (nálam audi CD max: 3 DVD max 4 ezer. Ez a legnagyobb összeg, amit hajlandó vagyok kaidni, de akkor már nagyon jó film kell legyen rajta.)
  • Sityi #18
    Még valami: igyenebéd nincs a természetben: valami módon mindenképp fizetünk. Nem azt mondom, hogy holnaptól legyen minden ingyen, mert ez marhaság, hanem azt, hogy racionalizálják egy kicsit a piacot. Mert így csak sárdobálás van mindkét fél részéről...
  • Sityi #17
    Én inkább úgy érzem, hogy a filmipar már kezd átmenni kínálati piacba, és ez nem tetszik a kiadóknak, azért hőbörögnek.
    Amúgy meg a gyártó van a fogyasztóért, és nem fordítva. Legalábbis én ennek megfelelően gondolkodom.
  • Péntek #16
    Amit te javasoltál az a fogyasztó szerinti kiút :)
    Ha olcsóbb lenne, még olcsóbbat akarnánk, végül már ingyen szeretnénk mindent.

    A gyártók szerint ez nem így van. Valószínűleg olyan stratégiára rendezkedtek be, hogy viszonylag kevés terméket értékesítnek, de azt magas haszonkulccsal.
    Nekik megéri...ha nem érné meg, akkor váltanának. Az pedig, hogy mi jó nekünk, az kb. senkit sem érdekel.
  • Sityi #15
    Nincs így jól. Ott is probléma a warez. Amit én javasoltam, egy lehetséges kiút, amivel talán javítható a helyzet. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy az ottaniak úgy gondolkoznak, hogy letöltik a filmet, megnézik, és ha tetszik, akkor elsétálnak megvenni.
    Amúgy meg tényleg drága, és most nem a fizetésekhez viszonyítva. Azt hiszem, az index.hu egyszer lehozott egy cikket, amiben egy standard audioCD árát nézték meg, hogy kinek mennyi jut (ÁFA, nyersanyag, szállítás, stb.). Igen talulságos volt...
  • Péntek #14
    Válasz © Sityi #9-es üzenetére :)
  • Péntek #13
    Ők meg ott élnek, az ottani árral számolnak. Ez így van jól.
    Viszont nem azért kell pampogni, mert drága, hanem azért, mert alacsony a fizu. Nagy különbség.
  • DOT #12
    Nem vágom pontosan miért pampognak ezen, hisz ez a cucc nem sokszorosítja a dévédét, csak egy másolatot készít róla. Összesen egyet. Ugyanúgy, mintha lenne egy 160-as dévédé-táram, csak picit jobb.
  • Sityi #11
    Ha jól tudom, minden ilyen DVD-filmmellékletes magazinnál ilyen. A távirányítót meg elfelejtheted: ezek a reklámok túlnyomhatatlanok...