Berta Sándor

Először kerülnek adásba MPEG-4-es tévéműsorok

A világpremierre a párizsi TPS Star nevű kereskedelmi televíziócsatorna stúdiójában kerülhet majd sor. A tervek szerint igazi "ősbemutatónak" lehetnek majd szem- és fültanúi azok a szerencsés nézők, akik előfizettek a csatornára.

A TPS Star tájékoztatása szerint ez lesz az első eset a világon, hogy egy teljes televíziós műsor MPEG-4 formátumú videókból fog állni. Az adót csak külön díj fizetése ellenében lehet fogni. A párizsi televízióadó kedden már be is adta az adáslicensz-kérelmét az illetékes szervezethez, a CSA párizsi rádiófelügyelethez. A tervek szerint a TPS Star által biztosított dekóderegységek ugyanis mind az MPEG-2, mind az MPEG-4 formátumban sugárzott műsorok vételére alkalmasak lesznek.

Németországhoz hasonlóan Franciaországban is hamarosan megkezdi hódítását a digitális televíziózás. Idén márciusban tizennégy ingyenesen fogható adó kezdi meg működését országszerte. Ezek a televíziós csatornák még MPEG-2 formátumú műsorokat fognak sugározni. Később, várhatóan idén szeptemberben pedig követik őket a külön díjfizetés ellenében nézhető tévéadók is.

Utóbbiak számára Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök ugyanakkor előírta az MPEG-4 formátum alkalmazását, ami lehetővé teszi az MPEG-2-öz hasonló és a HDTV minőségű műsorok sugárzását is. A miniszterelnök döntése egyébként nagy vihart kavart. Egy HDTV-kép legalább kétszer, de legfeljebb négyszer annyi képpontot tartalmaz, mint a ma használatos PAL-kép és ezáltal a megjelenített kép jóval élesebb.

A TPS Star vezetője, Emmanuel Florent a Le Figaro francia újságnak elmondta, hogy ők már teljesen felkészültek és elméletileg már márciusban meg tudják kezdeni az MPEG-4 formátumú műsorok sugárzását. A TPS Star többek között olyan cégekkel dolgozik együtt, mint a Thomson, a Sagem és az ST Microelectronics. A csatorna év végén pedig el szeretné kezdi a HDTV-műsorok adását is. A HDTV-készülékek (dekóderek, LCD- vagy plazmatelevíziók, videóprojektorok) ugyanakkor még meglehetősen drágák Európában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #47
    Azt senki sem vitatta, hogy akár jobban benne lehetsz a DVB-T témában, miért ne lehetnél, de az nem azt jelenti, hogy nagyoskodj vele, és kapásból lekezelj másokat, akik (miből másból, mint) a cég honlapjáról és cikkekből veszik az infót. Tehát, kultúráltabban is lehet közölni, ha más infód van, stb. Ja, és akkor most nem estél volna kicsit pofára.
  • dez #46
    Akkor olvasd már el!!! És azt is olvasd vissza, hogy te kezdted az alpári stílust. Én csak leírtam, amit olvastam.

    Még egy idézet csak neked a cikkből:
    "A jelenleg elérhető három közszolgálati csatorna mellett -- a szükséges szabályozási kérdések tisztázását követően -- kereskedelmi csatornákkal, sőt, akár 10-15 csatornával is bővülhet az AH Rt. "kísérleti" adása."

    Tehát, ha még nem érted: azért hívják még "kísérletinek", mert még nincs meg a törvényi szabályozási háttér.
  • mrzool #45
    Stílus? Tudod, amilyen a fogadjisten... Nehéz elfogadni, hogy vki jobban tájékozott nálad? Tudod, én nem az AH honlapjáról, hanem kicsit bennfentesebb körökből értesülök ezen hírekről. Remélem a hwsw-s link elég meggyőző számodra...
  • dez #44
    "Az első ütemben -- mely lényegében még továbbra is tesztüzemnek nevezhető -- három közszolgálati programot, az mtv, az m2, és a Duna TV adását sugározza Budapesten elhelyezett tornyán és átjátszó adóján keresztül a szolgáltató."

    Kösz.
  • dez #43
    Értsd már meg, hogy csak abból tudok kiindulni, amit a cég maga állít. Érdekes, hogy hülyeségnek nevezed, amit maguk írnak. De még tovább megyek: kicsit jobban bízok benne, amit ott olvasok, mint a te (érdekes stílusú) benyögésedben. Tehát: forrást!

    (Egyébként érdekes, hogy itt rám acsarogsz, amiért megemlítettem, hogy egyátalán van mát itthon is ilyen, nem azt, aki azt írta, hogy itt nincs és sokáig nem is lesz ilyesmi.)
  • shabba #42
    http://www.hwsw.hu/hir.php3?id=27080
  • mrzool #41
    Még mindig ezen lovagolsz?:)) Nem kell bemutatnod a lefedettségei térképet, szerintem kissé jobban benne vagyok a témában, mint te. Kísérleti adás tavaly őszig volt, azóta hivatalosan is van DVB-T. Bele akarsz kötni még vmibe? Eléggé unom már, miért nem tudod elfogadni, hogy tévedtél...?
  • dez #40
    Egyébként a "kísérleti" egyátalán nem azt jelenti "elméleti".
  • dez #39
  • HUmanEmber41st #38
    Én 1 szóval sem mondtam, hogy nincs... egész másról beszéltem, akkor így utólag OFF