Berta Sándor

Díjköteles lesz Németországban az online tévézés és rádiózás

2007-től Németországban rádió- és televíziódíjat kell fizetni mindenkinek, aki egy internetre csatlakozni tudó PC-vel rendelkezik, tehát a rádió- és televízióműsorokat az interneten keresztül hallgatni vagy nézni tudja.

A kiszivárgott információk szerint erről döntöttek előzetes megbeszélésükön a német szövetségi tartományok képviselői. A sajtóértesüléseket később megerősítette a rheinland-pfalzi kancelláriahivatal is. A rendelet lényege, hogy az a felhasználó vagy cég, amely internetképes számítógéppel rendelkezik, köteles lesz kifizetni a rádió- és televíziódíjat akkor is, ha nincs tévéje vagy rádiója. Eddig csak a televízió- és a rádiókészülékeket, illetve a tunerkártyával rendelkező számítógépeket kellett a felhasználóknak és a vállalatoknak bejelenteniük. Az új szabályozás értelmében már a mobiltelefon-tulajdonosok is kötelesek lesznek kifizetni a díjat, ha a készülékük rádióhallgatásra alkalmas.

Az új rendelet híre már most óriási felháborodást váltott ki. Hans-Dieter Drewitz, a rheinland-pfalzi szövetségi tartomány rádióreferense azonban elmondta, hogy a tartományok vezetői egyhangúlag egyeztek meg az új jogszabály bevezetésében, visszatáncolni nem fognak. A cégek számára ugyanakkor könnyítést jelent, hogy eddig minden televízió- és rádiókészülék után külön-külön fizetni kellett a díjat, ezentúl azonban majd székhelyenként csak egy után kell járulékot fizetni. Jelenleg a rádió- és televíziódíj 16 euró 15 cent, azonban Edmund Stoiber bajor és Kurt Beck, rheinland-pfalzi miniszterelnökök - utóbbi mellesleg a német szövetségi parlament hírközlési bizottságának elnöke is - közösen azt javasolták a testületnek, hogy a díjat 2005. április elsejétől emeljék fel 17,01 euróra.

Abban biztos az ARD és a ZDF, hogy az eddigieknél jóval nagyobb összeg folyik majd be a tv- és rádiódíjakból. Tavaly a 40 millió fizetésre kötelezett állampolgár összesen 66,79 milliárd eurót fizetett be. Azt azonban sokan kétségbe vonják, hogy az internetképes számítógépek tulajdonosainak díjfizetésre kötelezésével a befolyó összegek jelentős mértékben növekednének.

A rendelet kibővítése óriási feladatokat ró majd a bevételek befizetését ellenőrző GEZ-központra és annak 900 munkatársára is. A számítógépes rádió- és televíziódíj bevezetése ellen nemrég felemelte a szavát az Európa Parlament egyesített néppárti frakciójának médiapolitikai szóvivője, Ruth Hieronymi is. Szerinte ez a díj ellentétes az európai jogrenddel, ráadásul az európai jogban kizárólag az analóg adások díjazása szerepel, a digitálisoké nem.

A rendelet kibővítése ellen tehát minden bizonnyal most is nagy tiltakozásokra lehet majd számítani, főleg az előzmények ismeretében. Korábban, két évvel ezelőtt ugyanis Németországban már megpróbálták a díjat bevezetni, ám akkor a lakosság és a civil szervezetek ellenállása miatt meghiúsult a dolog. S valljuk be ezen nincs mit csodálkozni, hiszen maga az ötlet elég abszurd...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaDFoX #26
    Egyszeru: en meg akar fizetnek is, DE akkor semmi reklam, filmeket vegignyomni, idiota musorokat levenni... ...ennyi! :D
  • Improve #25
    "nálunk is van tévédij, csak éppen annyira beszedhetetlen, hogy az mszp fogta és átvállalta (cirka 20 milliárdról van szó), és az MTV ebből gazdálkodik"
    Csak a félreértés elkerülése végett: az mszp döntött úgy hogy az állam vállalja át, és a közszolgálati tvk ezenkívül még a kereskedelmi adók által fizetett műsorszolgáltatási díjból is kapnak(ha jól tudom).

    Az ilyen díjakat pedig szerintem is vagy építsék be a készülékek árába, de a legjobb tényleg az ha a költségvetésből fizetik, mert nem kell hozzá külön behajtószervezetet fenntartani.
  • Improve #24
    Azért ez nem teljesen igaz, mert vannak olyan hírek amik valamennyire összefüggenek. Másrészt a regényeket (általában) egy ember írja, szóval az inkább egy hozzászólásnak felelne itt meg, és a többrészes regényeknél mindig az újabb kötetet teszik előre a boltokban.
    Ha valaki mondjuk olvasta már a cikket és a hozzászólásokat, vagy mondjuk hozzászólt és később visszajön azt szintén az újabbak érdeklik.

    Az hogy mi a normális sorrend ahogy Gabest is írta megszokás kérdése, és ha akarod másként is olvashatod. De azért irigyellek hogy ilyen problémáid vannak...
  • quentit #23
    A hírek az más, azok nem függnek össze, ezért is említettem a regényeket. Más konkurens helyeken (neveket nem említek) normális a sorrend, és mégis vezető lap.

    Mi előnye van annak, ha sz*r az alapbeállítás?
  • dez #22
    Csak pár klikkelés kérdése...
  • Gabest #21
    Megszokás kérdése. Van ahol bal oldalt vezetnek az úton, van ahol hátulról előre lapozzák a könyvet (amiben mondjuk fentről lefelé vannak a betűk), van aki balkezes, stb. Tényleg, vajon mit szolnátok ha a friss hírek az újságban (vagy akár itt az sg-n) nem az elejére kerülnének, hanem helyette oldalakat kéne lapozni/klikkelgetni, mire olyan részhez értek, amit még nem olvastatok?
  • piSTUKA #20
    nem vicc. tényleg házkutatást tarthatnak. én no-ban élek.
  • gz8 #19
    Ha az oldal alján a Listázás a fórumban linkre kattintasz, ott már úgy rendezed a hozzászólások sorrendjét, ahogy neked tetszik. Csak körül kellene nézni egy picit...
  • andr #18
    Arról nem is beszélve, hogy az alsót fölül kommentálnám, aztán a kommentált alá kerülne, szóval kimentem a nukleáris télbe labdázni.
  • Runo #17
    Van egy olyan gomb a gépeden, hogy END , meg egy olyan dolog az egereden, hogy görgő.....

    Amúgy szerintem is hülyeség ez, olyan, mintha azt mondanák, fizessünk veszélyeshulladék adót, mert minden számítógéppel rendelkező ember egyben károsítja a környezetet pl. a monitorával