Gyurkity Péter

Feltörték a Berkeley Egyetem számítógépes rendszerét

A ma megjelent hírek szerint mintegy 1,4 millió állampolgár nevét és társadalombiztosítási számát szerezte meg az a hacker, aki betört a kaliforniai Berkeley Egyetem számítógépes hálózatába.

A hatóságok szerint a mostani behatolás az egyik legsúlyosabb az egyetem történetében. "Nagy erőkkel indítottuk meg a nyomozást, de egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy felhasználták-e bármilyen célra a megszerzett személyes adatokat" - jelentette ki Carlos Ramos, a társadalombiztosítási hivatal főtitkár-helyettese. Elmondása szerint az ügyben az állami hatóságok, valamint az FBI is nyomozást indított, de egyelőre nem bukkantak az elkövető nyomára.

A szóban forgó személyes információkat az egyetem egyik professzora gyűjtötte össze, aki kutatást indított az idős, ellátásra szoruló emberekkel, illetve az őket gondozó személyekkel és szervezetekkel kapcsolatban, és elsősorban arra volt kíváncsi, hogy mennyiben befolyásolja az ellátást az ellátásra szoruló személy jövedelmének nagysága. Az adatok között nemcsak társadalombiztosítási számok, hanem lakcímek, telefonszámok, és az érintett személyek születési ideje egyaránt megtalálható.

Az ügy pikantériája, hogy a kutatás az állami hatóságok engedélyével, de az érintett állampolgárok tudta és beleegyezése nélkül folyt. Ramos ezt azzal magyarázta, hogy az állami szervek kutatás céljából kiadhatják azon állampolgárok személyes adatait, akik olyan programokban vesznek részt, amelyek állami kezdeményezésre indultak, illetve az állami szervek felügyelete mellett zajlanak.

George Strait, az egyetem szóvivője megerősítette, hogy külső támadók behatoltak az egyetem számítógépes rendszerébe, és kijelentette, hogy ez eddigi legsúlyosabb támadásról van szó. Elmondása szerint a behatolást még augusztus végén fedezték fel, de az állami szerveket csak szeptember 27-én értesítették, miután az FBI összesítette saját nyomozásának addig eredményeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #14
    asszem vmilyen BSD , de lehet linux .. de ha biztosat akarsz nézz utána a berkeley honlapján .
  • Commandante #13
    Nem a BM adja ki, hanem az a csóka, akit ezért lefizetnek.
  • BadDude #12
    ti még sosem kaptatok reklámszórólapot névre szólóan? A BM is kiadja az adatok. A beleegyezésem nélkül. Új személyit csináltattam, két hét múlva jöttek a spamek.
  • Mike at home #11
    ha elolvastatok volna, hogy mit irtam, akkor nem mondtatok volna, hogy olvassak tovabb

    az allam sem tehet meg akarmit, foleg nem az USA-ban

    majd a birosag eldonti
  • mireez #10
    vajon milyen OS volt?...
  • Piscator #9
    Hm, nem erre a címre mentek az Ufó kutató szoftverek adatai?
    (SETI)
  • The Garrett #8
    Mike ha tovabbolvasnal kiderul hogz olyan allampolgarok adatairol volt szo kik résztvettek már állami kezdeményezésű felmérésen, ott megadták az adataikat, és gondolom nem olvasták el az apróbetűs részt amiben ottvan hogy az állam ktatások céljára felhasználhatja azokat.

  • [HUN]PAStheLoD #7
    olvass tovább ... :)
  • Csatti #6
    Ami engedélyezett az nem illegális. Értem én mire akarsz kilyukadni, de akkor keress jobb szót.
  • dez #5
    Hát igen, nem tudom, mit keres 1,4 millió állampolgár személyes azonosítói egy egyetemen.