Berta Sándor

A Ponyvaregény írója perli a Microsoftot

Roger Avary forgatókönyvíró 30 millió dollárt követel az amerikai szoftveróriástól. A szakember azért döntött így, mert szerinte a Microsoft ellopta néhány ötletét, amelyeket korábban egy kifejezetten csak nőknek szóló videójátékhoz adott.

Avary ezenkívül kártérítést is követel a vállalattól, valamint azt, hogy azonnal állítsa le a szóban forgó "jógás" videójáték forgalmazását. Mindezt a forgatókönyvíró ügyvédje jelentette be tegnap. A Microsoft korábban tanácsokat kért a férfitől azzal kapcsolatban, hogy hogyan tehetnék vonzóbbá egy kizárólag nőknek szóló videójátékot. A perirat szerint Avary többször is találkozott a Microsoft képviselőivel és egy részletes koncepciót mutatott be a virtuális jógajátékkal kapcsolatban. A férfi a játékot kifejezetten a Microsoft Xbox nevű konzoljára tervezte.

Miután ezt a koncepciót átadta a redmondi cég képviselőinek, a szakember egészen addig nem hallott a Microsofttól, amíg egy napon arra kérték, hogy mondjon már le minden jogáról a játékkal kapcsolatban. Roger Avary-t - aki egyébként 1994-ben Oscar-díjat kapott a Ponyvaregény című film forgatókönyvéért - sokkolta, amikor meglátta az elmúlt hónapban azokat az újsághíreket, amelyek a Microsoft új, Xbox-os platformra készülő, "Yourself! Fitness" nevű játékáról szóltak. Kiderült, hogy az új szoftver alapkoncepciója szinte teljesen megegyezik az általa korábban benyújtott tervezettel.

A Microsoft szóvivőnője ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy ők még nem kapták meg a hivatalos papírokat, így addig semmit sem tudnak mondani. A forgatókönyvíró által a konszern mellett szintén beperelt videójáték-fejlesztő cég, a ResponDesign vezetője viszont azt mondta, hogy szerinte az egész vád "abszolút hamis" és az elmondottak nem fedik a valóságot. A vezető közölte azt is, hogy a Microsoft egyáltalán nem vett részt a játék fejlesztésében.


Roger Avary azonban cáfolta mindezt, szerinte ugyanis a ResponDesign azután alakult meg, miután ő bemutatta a játéktervezetet a Microsoft képviselőinek. Ráadásul a játékfejlesztő vállalkozás vezetőjének "hosszú, közös múltja van a szoftveróriással". Még kérdéses, hogy mi lesz a per vége, mindenesetre elég érdekes, hogy nem ez az első és minden bizonnyal nem is az utolsó eset, amikor egy ötlet vagy szellemi tulajdon ellopásával vádolják meg magánszemélyek vagy cégek a Microsoftot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kain #17
  Mennyi IQ-fighter van itt...
 • Jimmyke #16
  Az egész Microsoft egy hányinger.
  Atomot Redmondra (asszem így írják :P) azt jóvan
 • Murdoc #15
  Microbiék a legtöbbet a "nagy Tesó"-tól az IBM-től lopták. Ott elképzelhetetlen magas színtű fejlesztés megy már évtizedekig, nélkülük nem nagyon lenne ilyen fejlett a mai számítógép. A Xeroxtól is sokat lehetett lopni, de egyszerűen az IBM nagysága miatt soxor több szabadalmat fejlesztett ki, amiket viszonylag könnyű volt elcsórni.
 • dez #14
  Úgy volt, hogy tudtak róla, hogy valami DOS-félét keres az IBM az új PC-jére, és odamentek, és azt hazudták, hogy nekik kész megoldásuk van, és meg is kapták a munkát. Telt az idő, de maguktól nem tudtak csinálni semmit, akkor potom áron megvették egy megszorult programozótól a QDOS-t, és minimális változtatásokkal eladták az IBM-nek. Később picit még bővítettek rajta (de így is a legszarabb volt az iparban). Majd amikor már más platformon vígan dult a GUI-s felület (ablakok, stb.), nekiálltak a Windows-nak (rettentő amatőr és béna volt). Később felvettek egy halom középszerű programozót, hogy próbáljon belőle valamit kihozni.
 • pemga #13
  kipofozzuk?!? lecseréljük a logo-t, beleteszünk pár wait-ciklust :).
 • M2 #12
  Microsoft algoritmus:

  lopunk -> kipofozzuk -> levédetjük -> aki lop azt bepereljük

  Ua. mint az autós maffia csak szoftverekkel...
 • xoraxax #11
  Nem, ismereteim szerint az MS-DOS elodje egy QDOS volt, amit bill megvasarolt - a kesobbi hasznahoz viszonyitva csekely osszegert. Aztan azt kicsit kipofoztak, basic is kerult bele, majd eladtak az ibm-nek, aki epp oprendszert keresett a gepeihez. Bill jokor volt jo helyen es lecsapott, masnak is bejohetett volna. Ennyi.
 • pemga #10
  Nem, a DOS-t ők írták ketten az IBM-nek. A másik ilyen cucc a gwbasic volt. De talán ez a kivétel amit nem nyúltak :).

  Egyébként nagyon sokmindennek a forrása a Xerox volt, kezdve az egértől, ablakos felülettől, stb-stb. De a Xerox-tól ezt nem nyúlták, hanem a Xerox egyszerűn nem akart velük molyolni, egyszerűen rásózták egy "idiótára", aki szórakozni akart vele, őt úgy hívták h. Steve Jobs.

  Bár az emlékeim csalhatnak, mivel akkor még nem is éltem :)
 • Mort777 #9
  Igazából a Microsoft őgy indult, pontosabban úgy lett sikeres, hogy a mások által ellopott dolgokat lopta tovább. Az egy dolog, amit talán tényleg ők nyúltak le, az a DOS volt, az IBM-től. Minden egyebet az Apple-től, az Apple forrása meg a Xerox volt.
 • hungi #8
  Ez a játék nem jógás, hanem elsősorban virtuális fitness (edzővel, kalóriákkal, mindennel). Igaz, hogy van benne egy relaxációs levezetős jógaszerűs rész (szerintem), de ez a programnak csak kis része.

  Szerintem a ponyvaregény írója meg van szorulva....