JohnnyCage

Fizetniük kell a webrádióknak

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint az online rádióadóknak jogdíjat kell fizetniük a világhálón keresztül továbbított zeneszámok után.

Az amerikai webrádiók egy csoportja a tavalyi évben fellebbezett azon határozat ellen, amely szerint azon webrádióknak is jogdíjat kell fizetniük az általuk online leadott zeneszámok után, amelyek a műsort a hagyományos műsorszórási technológiákkal nem közvetítik.

A szerzői jogi kérdésekkel foglalkozó Copyright Office a tavalyi évben óránként 1 cent jogdíjat határozott meg minden egyes felhasználó után. Ezt az összeget az amerikai kongresszus azonban később, a kisebb, kizárólag online közvetítő rádióállomások esetében csökkente.

Az amerikai rádióállomások a dalszerzőknek fizetnek jogdíjat a lesugárzott zeneszámok után, viszont nem kell fizetniük az előadónak, lemezkiadónak, valamint egyéb jogtulajdonosnak. A jogdíjfizetési kötelezettséget az amerikai kongresszus 1995-ben, illetve 1998-ban két törvénnyel módosította, így az Internetes továbbítás is díjkötelessé vált. Az online rádióállomások szerint viszont ezek a törvények a zeneletöltésekre vonatkoznak, nem pedig az adatfolyam alapú internetes sugárzásra.

Az online rádiókat képviselő szervezet közleménye szerint az internetes műsorszolgáltatók csalódottak a döntés miatt, de nem adják fel a küzdelmet. "Minden, a jog által biztosított eszközt igénybe fogunk venni, hogy megfordítsuk ezt az ítéletet, amely véleményünk szerint a törvények hibás értelmezésének eredménye" - mondta Dennis Wharton, a National Association of Broadcasters szövetség szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droland #3
    Rengeteg 128-as sugárzó rádió fogható a realplayer és a windows media rádió keresője segítségével. Ráadásul ne felejtsük el, hogy egy 80kb-es WMA (windows media, vagy akár real) egyenértékű (és erről nem nyitok vitát mert így van) egy 128kbes mp3-al. Íly módon az egyre fejlettebb tömörítő softverek miatt a fizetést le kell csökkenteni a kisebb bitrátájú sugárzásokra is (lásd: windows media 9 hangzás 64kilobiten normál stereoban)
  • HuAn82 #2
    A 100 másik ingyen,azok is 128-al nyomják?
  • Frenzy #1
    En mar talalkoztam olyan netradioval, aki korabban 128 kbps-el sugarzott, tobb mint 10 kulon csatornan kulonbozo mufajokat. Mostmar csak akkor kapok 128-at, ha fizetek neki havi nehany $-t, kulonben 96. Szepen vagyunk.

    Elismerem, hogy nekik is fizetni kell jogdijat, hogy nincsenek reklamok, es ez milyen jo nekem, na de hogy fizessek egy netradioert, kicsit abszurdnak tunik. Foleg hogy van mellette 100 masik ingyen :-)