Gyurkity Péter

Növekvő veszélyt jelentenek az azonnali üzenetküldőkben terjedő vírusok

Az Akonix Systems felmérése szerint az idei év első hat hetében tíz különböző, igen veszélyes féregvírus terjedt el az azonnali üzenetküldő szoftverek hálózatán keresztül, és ez a trend folytatódik.

Ez a szám több mint háromszorosa a tavalyi eredménynek, mivel 2004-ben mindössze három olyan támadót jegyeztek fel, amely az America Online, az ICQ, vagy az MSN felhasználói számára jelentett veszélyt. Az Akonix szerint a folyamat az idei évben tovább folytatódik, és az elkövetkező hónapokban újabb veszélyes féregvírusok felbukkanására számíthatunk. Ezek a támadók az otthoni és vállalati számítógépeket egyaránt célba vehetik, ezért az Akonix felhívta a vállalatok figyelmét, hogy saját érdekükben korlátozzák az üzenetküldő szoftverek munkahelyi használatát, és tájékoztassák alkalmazottaikat a szoftverekben rejlő veszélyekre.

"Az év elején cégünk arra hívta fel a figyelmet, hogy az azonnali üzenetküldő programokon keresztül terjedő vírusok és egyéb kártevők száma az idei évben megháromszorozódhat. Ez tehát sorozatban a harmadik olyan év, amelyben jelentős mértékben emelkedik a kártevők jelentette veszély. Az előrejelzés szerint a nagyvállalatokat érintő első összehangolt támadás megindulása valamikor az idei évben várható" - jelentette ki nyilatkozatában Peter Shaw, az Akonix vezérigazgatója. "Ha azonban megfigyeljük az első hat hét eseményeit, nyugodtan levonhatjuk azt a következtetést, hogy a korábbi előrejelzés túlzottan optimista volt, és az elkövetkezendő tíz hónapban az azonnali üzenetküldő szoftverekben terjedő kártevők jelentette veszély még ennél is gyorsabban növekszik majd."

Néhány vállalat - többek között az America Online, az IBM, a McAfee, a Microsoft, a Symantec, illetve a Yahoo - éppen az ilyen támadások kiküszöbölése érdekében még tavaly decemberben létrehozta az IMlogic Threat Center nevű szövetséget. Az IMlogic virtuális figyelőállomások alkalmazásával, és az operátorok, illetve a biztonsági partnerek közötti információcserével igyekszik kiküszöbölni a gyanús üzeneteket, és még idejében megakadályozni a vírusok elterjedését. Azt azonban még nem tudhatjuk, hogy ez a módszer kellően hatékony-e egy összehangolt támadással szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RelakS #8
    Ez viszont érdekelne, hogy pl msn-en hogy a ménkűbe terjedhet egy vírus?!
  • haxy #7
    Gyerekek! Virust lehet irni minden op rendszere. csak az a kérdés meikre érdemes. MS. Miért? Mert többen használják.

    Én anakideén direkt linuxra voltam rá álva és jó kis trojanokat irogatam mert anyira bizot a juzer a linuxban, hogy még virusirtot sem tet fől és igy szinte 100% volt a siker.
  • Piscator #6
    Már megint kifogott a virusokon a megfontoltan haladásom.
    Max irc.
  • blackeagle #5
    "a képbe rejtett támadás," na ezt érte el az m$ ( és most lehet fikázni engem a m$ logos embereknek ) . máig nem értem hogy lehet olyan pancser módon megírni valamit ,hogy képen keresztül is támadható legyen. Mikor programozgattam akkor még tudtam hogy kell egy képet megjeleniteni asm-ben. Lehet ma már elfelejtették , nemhiába fejlődik az m$.
  • Andris #4
    Na igen. Ez meg a másik, hogy UHU Linux alatt internetezek meg üzenetküldőzgetek.
  • pemga #2
    Hmm, egyet tudok elképzelni, aminek komoly veszély lehet: a képbe rejtett támadás, ami _tényleg_ kép (csak még valami más _is_). Ugyanis azt automatikusan megjeleníti akár böngésző, akár az instant messenger, ha info-t kérsz le valakiről. Naja, de ez jpeg buffer-overflow-s támadás még nem túl elterjedt és főleg Win-esek lesznek a célpontok :).
  • Andris #1
    Üzenetküldőn, hogy terjed bármi is? Elküldi nekem valaki nevében csatolt fájlként, vagy mi? Mert azt megkérdezi tőlem, hogy akarom-e fogadni.