Gyurkity Péter

Elérhető a Web Messenger próbaverziója

A Microsoft útjára indította a web alapú MSN Messenger próbaváltozatát, amelynek segítségével az azonnali üzenetküldést nyújtó szolgáltatást a kliens telepítése nélkül is bármikor igénybe vehetjük.

A program egyik korai változata már a béta verzió megjelenése előtt is elérhető volt, de a Microsoft rövidesen eltávolította az érintett MSN tesztoldal tartalmát, mivel az felhívta magára a felhasználók és a média figyelmét. Az MSN Web Messenger béta változata hivatalosan múlt hét vége óta elérhető, és a vállalat elsősorban az amerikai, angol, francia, német és japán felhasználók észrevételeit várja a tesztelés ideje alatt. A szoftveróriás szóvivője elmondta, hogy a teljes verzió minden bizonnyal még az idei év vége előtt megjelenik, de nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni.

A web alapú kliens nagy segítséget nyújt azon felhasználóknak, akik valamilyen okból - nyilvánosan hozzáférhető könyvtári, iskolai, vagy netán biztonsági okokból lekorlátozott vállalati számítógépek előtt ülve - nem rendelkeznek a szükséges jogosultsággal a program telepítéséhez. A béta verzió egyelőre kizárólag a hagyományos szöveg alapú üzenetküldést ismeri, és nem támogatja a webkamerákat, a hangtovábbítást, sem az online játékokat.

A web-alapú azonnali üzenetküldést a Microsoft előtt már számos vállalat megvalósította. Az America Online Inc. (AOL) kínálatában jó ideje elérhető az AIM Express, ami az Egyesült Államokban oly népszerű AOL Instant Messenger (AIM) webes változata, és a Yahoo is már jóval a redmondi cég előtt megjelentette a Yahoo Messenger web alapú kliensét. Az említett cégeken kívül számos egyéb, kevésbé ismert vállalkozás is kínál web alapú üzenetküldést, és segítségükkel akár az MSN Messenger hálózatába is bejelentkezhetünk.

Ennek ellenére a Microsoft megoldása mindenképp üdvözítő, hiszen a felhasználók jó része mindig is a szoftveróriás saját termékeit részesítette előnyben. Az MSN Web Messenger használatához Internet Explorer 5.0, Netscape 7.0, Mozilla 1.6 vagy ezen böngészők újabb verziója szükséges. A program angol nyelvű változata a webmessenger.msn.com címen található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaDFoX #12
    Ha konyvtarban nem is, de a munkahelyeken sokak hasznaljak, ha mar egyszer nem lehet mast...
    Eljenek a webes alkalmazasok... =D
  • Pheel #11
    Szerinte nem. Az interaktivitás a problémás pont.
  • Mice #10
    az api's oldalra még nem néztem el, de felteszem a biztonság a kényes kérdés...
  • Mice #9
    jajj, ember! forgasd ki a szavam! most még nem, de Rómát sem 1 nap alatt építették...
  • Pheel #8
    Azért az is ott van a cikkben, hogy miért is nem jó ez a fajta megoldás...
  • Gabest #7
    Egy érdekes cikk: http://www.joelonsoftware.com/articles/APIWar.html

    Többek között azt is fejtegeti a muksó, hogy a jövőben milyen meghatározó szerepük lehet a webes alkalmazásoknak. Jöhet itt java, .net, vagy akármilyen "write once run everywhere" megoldás, a győztes a html lesz és a virtuális gép a böngésző. Egy nap talán minden programunk így fog futni, mert könnyebb karban tartani, frissíteni, gyorsan javítani.
  • Pheel #6
    Meg fogsz lepődni, de a webes ICQ-nak is kifejezetten jelentős a felhasználói bázisa. Azért, mert te nem tudod elképzelni, hogy mire jó, attól még lehet jó.
  • Yfel #5
    Ami otthoni hasznalatra teljesen jelentektelenne teszi a legtobb ember szamara...

    konyvtarban meg ilyen helyeken meg valoszinuleg legtobben nem IM hasznalattal toltik az idejuket.

    Y
  • [HUN]PAStheLoD #4
    #2 jaja .. és ez a webalapú 1-az 1-ben olyan mint a nem-webes ...
  • [HUN]PAStheLoD #3
    #1 de .. csak tools -> quick preferences -> open all pop-ups