Rónai György

Megkezdődött az Athlon 64 4000+ chipek mintagyártása

Egy kínai weboldalon már feltűnt az első A64 FX-55, és 4000+ processzor képe is, ami azt jelenti, hogy az AMD már a mintagyártás fázisában van. A képek kétséget kizáróan valódiak, tehát azokat a processzorokat mutatják, amelyeket az AMD a negyedik negyedévben mutat majd be. A meglepő csak az, hogy az új chipek még 130nm-es SOI technológiával készülnek.

A képek mellett az egyik anonim fórumtag képernyőképeket is közzétett, amelyeken a CPU-Z nevű információs program látható, amint technikai információkat jelenít meg az AMD Athlon 64 4000+, és az Athlon 64 FX-55 processzorokról. A 4000+ modell a jelek szerint 2,4 GHz-en működik majd, és 1MB L2 gyorsítótárat, valamint kétcsatornás memóriavezérlőt kap. Az archtektúrája tehát megegyezik a Socket 939-es FX-53-as processzorral. Az FX-55 ugyancsak kétcsatornás memóriavezérlőt, és 1MB L2 gyorsítótárat kap, azonban 2,6 GHz-en működik majd.


Az FX processzorokat az AMD a high-end rendszerekbe pozícionálja, egyesek szerint az Extreme Edition P4-ek ellen. Az AMD-nek tipikusan egy FX processzora van csak a kínálatban, tehát amikor az FX-55 megjelenik, az FX-53 gyorsan kivonul majd a piacról. A két új processzor jelzése is követi az eddigi sémát, így rendre ADAFX55DEI5AS, és ADA4000DEP5AS sorozatszámmal kerülnek forgalomba, amelyeket beazonosítva az AMD dokumentációja részletes információkat árul el a chipekről. Ennek megfelelően mindkét chip még 130 nm-es Athlon64 "ClawHammer" maggal készül.


Korábban még úgy gondolták, hogy a 4000+ jelölésű processzor már 90 nm-es SOI technológiával készül, tehát már a "Winchester" kódnevű mag kerül bele. Noha a logika szerint a 90 nm-es technológia magasabb órajelet tenne lehetővé, az AMD mindig is óvatosabb volt az új technológia bevezetésével, mint az Intel. Utóbbi számára noha jelentett némi fejlődést az átállás, azonban számos akadályba is ütköztek a bevezetés kapcsán. Így az AMD csak a harmadik negyedév közepén kezdett 90 nm-es tömeggyártásba, jó fél évvel később nagy riválisánál.

Az AMD kezdetben csak egyszerűbb processzorokat telepít át a 90 nm-es gyártósorokra, így az FX valamint Opteron processzorok várhatóan csak 2005 második negyedévétől kapják meg a kisebb magokat. Így tehát az AMD-nek továbbra is kompetitív termékeket kell gyártania 130 nm-en, ahol bizony nemsokára már akadályokba fog ütközni. A jelek szerint azonban ennek az ideje még nem jött el, és a 4000+ is jól érzi magát ezzel a technológiával. Persze az AMD hivatalosan egyelőre nem kommentálta a híreket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mEkLaU #11
    Jesszus..:)
  • Cyrus1984 #10
    fuck amd
  • GABOR16 #9
    Jaja
    MEgy az Aknakereső is.
  • Mice #8
    viszont akkor majd milyen szépen fog rajta futni a passziánsz:)
  • grebber #7
    Hát nem egy occsó multaság biztos hogy 200.000 felett van az ára.
  • Mat #6
    ez az a proci amire csak évek mulva lesz csak ESETLEG pénzem
  • Benoke #5
    "Az FX processzorokat az AMD a high-end rendszerekbe pozícionálja, egyesek szerint az Extreme Edition P4-ek ellen."
    Ebben csak annyi a hiba, hogy épp forditva van :D
    Az FX sávjába lett pozicionálva a P4 EE :D
    Mert mikor az AMD piacra dobta az FX -et, akkor elsöpört minden P4 -et ezért kellet az EE :D
  • [NST]Cifu #4
    Amint a cikk is írja, az AMD Athlon 64 4000+ ugye 2,4Ghz-en fut, az FX-55 meg 2,6Ghz. Az Intel már két éve is sorozatban nyomta a 2,4Ghz-es procikat... Csak ugye az AMD már jóideje rájött, hogy a Mhz-ek, Ghz-ek kergetése nem minden :)
  • RogueGigi #3
    Amd is messze van még a 4GHz-től :P
  • [HUN]PAStheLoD #2
    nyami nyami ;] megéri az árát :DD