Berta Sándor

Befagyasztották az FBI internetfigyelő szoftverprogramját

Az eredeti tervekkel ellentétben az FBI napjainkban már egy kereskedelmi forgalomban kapható szoftvert használ ezekre a célokra, így egy idő után feleslegessé váltak a Carnivore fejlesztési munkái.

Leállította a világháló megfigyelésére szolgáló alkalmazás kifejlesztését az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). A Carnivore (húsevő) fantázianevű program segítségével a szervezet potenciális terroristák, más bűnözők és kémek egymás közötti és a megbízóikkal folytatott elektronikus levelezését, internetes telefonbeszélgetéseit és más online kommunikációját (például chateléseket, üzenetküldő alkalmazások segítségével folytatott beszélgetéseket, fórumtevékenységet stb.) hallgatta volna le.

Ennek ellenére a szövetségi nyomozóhatóság 2002-ben csupán öt, míg 2003-ban csak nyolc online lehallgatási akciót indított, amelyek során a szakemberek egyetlenegy esetben sem a Carnivore-t használták. Az alkalmazást később átnevezték DCS-1000-nek. Az FBI tájékoztatása szerint a Carnivore kifejlesztésébe ölt pénzösszegek nem vesztek kárba, mert a programot 1998 és 2000 között összesen 25 online lehallgatási akcióban vetették be sikerrel. Mivel az FBI költségvetése titkos, így nem lehet tudni, hogy a Carnivore/DCS-1000 kifejlesztése hány millió dollárba került, a szervezet pedig szintén hallgat erről. Független szakértők becslése szerint azonban a gyakorlatilag az ablakon kidobott pénz 6 és 15 millió dollár között mozog.

Az ügyben kongresszusi jelentés is készült, amit időközben az amerikai információs szabadságról szóló törvényre hivatkozva megkapott a washingtoni székhelyű Elektronikai Információs Központ (EPIC) nevű polgári szervezet is, amely 2000 óta - mióta a nyilvánosság számára is fény derült a Carnivore létezésére - élénken kritizálta a programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • s1lkforrent #11
    Január van. Hányadik is? Hüm, 2005.
    Huhh, nincs sok idő hátra. Gyors lepedőakrobatika az asszonnyal, majd kivárás. Azután pártiskola Pistikének, névváltoztatás O’Brien-re.
    Muháhá: 2050. Reszkessetek!
  • szivar #10
    Hupsz, félreklikkeltem. Eggyel lejjebb...
  • szivar #9
  • Zsoltika 007 #8

    Ez nagyon nagy volt.
  • [HUN]PAStheLoD #7
    amerika basszájba .. az új világ , a szabadság földje .. annyira nagy már ott a demokrácia , hogy a republikánusok vannak hatalmon és egy idiótát ültettek az elnöki székbe, mialatt egy pár száz fős elit érdekei érvényesülnek .. ezen érdekek kb 200-300 ezer amerikainak kedveznek, a többiek meg le vannak szarva.
  • noss #6
    Navajo LOL :DD
    Mi vagyunk itt a bennszülöttek e z€u közepén! =)
  • pemga #5
    Szerencsére mi Navajo-jellegűek vagyunk: automata-fordítókkal semmire nem mennek, amúgy meg semmi más nyelvre nem hasonlítunk ránézésre. Tessék ezt a képességet használni :)).
  • BiroAndras #4
    Nem biztos az. Az amcsik nem kispályáznak. Egyébként a Google valami hasonlót művel az internettel, csak más szempontok szerint szűr, és cask a web alapú kommunikációt (pl. ezt a fórumot is "lehalgatja" a Google).
  • Lacc #3
    :DDD Nekem ez tiszta röhejnek tűnik, ekkora adatmennyiséget szűrni. Parasztvakitás.
  • b #2
    lol!

    bin laden, arafat, sharon, atomic bomb, terrorist, bassra, new york.

    ezt hallagassák le. :)