JohnnyCage

4 év börtönt kapott az orosz hacker

Négy év börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokban az az orosz hacker, aki egy online csalással, valamint zsarolással foglalkozó hálózatot működtetett, áldozatai között pedig számos pénzügyi, valamint internetszolgáltató volt.

Alekszej V. Ivanovot tettestársával együtt az Egyesült Államokban fogta el az FBI még 2000-ben, miután a nyomozóiroda egy hamis állásajánlattal odacsalta őket. Ivanov és társa számos amerikai bank, valamint elektronikus kereskedelmi társaság számítógépes rendszerét törte fel, majd jókora összeget követelt a társaságok jó hírnevét veszélyeztető betörési esetek titokban tartásáért.

A 23 éves Ivanovot csütörtökön ítélte el az amerikai bíróság.

Az orosz hacker a tavalyi évben bűnösnek vallotta magát számítógépes betörés, összeesküvés, számítógépes csalás, bankkártya csalás, elektronikus csalás, és zsarolás vádjában. Cinkostársa, Vaszilij Gorskov három év börtönbüntetést kapott hasonló vádak alapján.

Az amerikai bíróság szerint Ivanov mintegy 25 millió dollár kárt okozott áldozatainak, és egy átfogó internetes bűnszövetkezetet vezetett.

A károsultak között olyan cégek találhatók, mint például a Speakeasy, Goodnews Internet Service, és VPM Internet Services internetszolgáltatók, a pénzügyi tranzakciókkal foglalkozó Online Information Bureau, a hardvergyártó Sterling Microsystems, és a Nara Bank.

A két orosz hacker számára 2000 novemberében az Invita Computer Security ajánlott jólfizető számítógépes biztonsági szakértői állást az Egyesült Államokban. A valóságban nem is létező társaság állásajánlata azonban csak egy trükk volt, az FBI pedig már a repülőtéren letartóztatta a Ivanovot és Gorskovot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zippofcy #1
    Szoval csalas ellen vedekezz csalassal?
    Legkozelebb majd nem dolnek be ... az internet mint a vilag javainak ujraelosztasat segito media :)