JohnnyCage

Az FBI kénytelen kiadni a Carnivore részleteit

Az FBI újabb vereséget könyvelhet el a Carnivore e-mail felügyelőrendszer ügyében, a bíróság ugyanis kötelezte a Szövetségi Nyomozóirodát a technológia részleteinek feltárására.

Egy szövetségi bíró a héten utasította az FBI-t, hogy biztosítson betekintést a Carnivore, vagy másnéven DCS1000 e-mail megfigyelőrendszer technológiai részleteibe. Mint ismeretes, a Carnivore az internetszolgáltatóknál került telepítésre, célja pedig a bűncselekményekkel gyanúsított személyek e-mail üzeneteinek felügyelete. A bíróság az FBI kérésével ellenben nem hirdetett ítéletet az ügyben, hanem 60 napos határidőt adott a nyomozóirodának a Carnivore-hoz, valamint egy EtherPeek elnevezésű, hálózati forgalomirányító eszközhöz kapcsolódó technikai dokumentumok átadására.

Az FBI a Carnivore-t ért vádakra azzal védekezett, hogy a technológia csak külön bírósági végzéssel használható fel a gyanúsítottak ellen. Az Electronic Privacy Information Center (EPIC - Elektronikus Adattitkossági Központ) azonban úgy véli, hogy a megoldás potenciális visszaélésekre ad lehetőséget. Az EPIC még 2000 júliusában perelte be az FBI-t az e-mail megfigyelőrendszer miatt.

Az EPIC jelezte, hogy az FBI feltehetően szemet hunyt bizonyos, olyan dokumentumok felett, amelyek a nyomozóiroda más divízióinál találhatók, mondta James Robertson bíró. Az EPIC által indított, és meglehetősen nagy port kavart per egyébként könnyen megváltoztathatja az amerikai kormány módszereit az internet felügyelete kapcsán.

David Sobel, az EPIC jogi képviselője elmondta, hogy az FBI különösen a Carnivore jogi, és eljárásmódbeli részleteit illetően hiányos dokumentumokkal állt elő. "A bíróság határozata alapján várhatóan igen fontos információkhoz juthatunk hozzá a Carnivore-hoz kapcsolódó jogi kérdésekkel kapcsolatban" - mondta Sobel. "Úgy vélem, tavaly szeptember 11. után, amikor az FBI az efféle technológiákat méginkább felhasználja, fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a megoldások alkalmazási módjával, illetve az Igazságügyi Minisztérium hozzáállásával."

2000 szeptemberében az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (U.S. Department of Justice) megbízta az IIT Research Institute intézetet egy, a Carnivore hatásait elemző tanulmány elkészítésével. Az intézet két hónappal később kiadta kutatási eredményét, miszerint a technológia védi az internetezők jogait, és hatékonyabb lehetőséget nyújt a jogszerű vizsgálatokhoz, mint más eszközök.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #12
    az ilyen tomeges szureseket a leg1xubben valamilyen szemelyesen megbeszelt viragnyelvvel le7 kijatszani, mit gondolsz 1 terrorista az emailjaban leirja hogy a kovacs jozsit holnap delutan felrobbantom a westend elott???? nem. mondjuk igy fog inkabb hangzani kb. holnap a nyuszi megeszi a turos belest de szuvas lesz a foga. es ezt elrejtik 1 olyan szovegkornyezeten ahova ez a mondat tokeletesen passzol. kesz. olyan megfigyelorendszer meg nincs ami minden uzenetet elolvastat megfeleloen gyanakvo emberekkel akik meg kombinalni is tudnak......
    oke, a hulyebbeket elkap6jak, de 1 profi nem hogy nem nevezi a neven a dolgokat de meg csak nem is a jol bevalt szlengbol valogat, ha meg nem zoldnek vagy cuccnak hivod hanem fogkefenek (vegulis csak meg kell elotte beszelni) akkor tuti biztonsag
  • Supergamer_real #10
    B, ebben anak igaza van.Uj torveny ervenyes az egesz netre.Az ISP (11.e utan) kotelesek logolni a latogatott weboldalakat, illetve az emaileket egy evre visszamenoleg.
  • b #9
    > Ha jol tudom el is

    és honnan tudod jól? te láttad? vagy te írtad?
  • CAD #6
    Szerintem meg >> nekunk << nincs mitol felni... nem ezzel fogjak a warez gamek es rip filmeket felkutatni. En nem hinnem hogy nagyon parazni kene, bar ez a big brother effektus nekem sem tetszik... na mind1, belepek A partba, oszt megyek a nemeztbiztonsagi hivatalba informatikusnak :)
  • b #4
    szerintem az rendszer csak a zindexesek képzeletében él.
  • Laci73 #2
    Szinte 100%-ig biztos vagyok benne hogy léteznek egyéb, nagyságrendekkel fejlettebb és titkosabb megfigyelési módszerek. Persze ezzel nem azokat figyelik akik mondjuk letöltenek egy ISO-t vagy két mp3-at...