Gyurkity Péter

Lecseréli információs szoftverét az FBI

A nyomozó hivatal elismerte, hogy valószínűleg le kell cserélnie a 170 millió dollárért megvásárolt új szoftvert, amelynek legnagyobb előnye, hogy az ügynökök megoszthatják egymással a megszerzett információkat.

Az új szoftvert azért vásárolták meg, mert a szakértői vélemények szerint nagyrészt semlegesítette volna a szeptember 11-i terrortámadás után felderített hibákat, és jóval hatékonyabb információcserét biztosított volna. Mostanra azonban kiderült, hogy a szoftver idejétmúlt, és nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket, mivel - amint azt az FBI egyik munkatársa elárulta - a nyomozó hivatal a program egytizedét tudta csak használni. "Dühöt érzek, amikor az új szoftverre gondolok. Ismét olyan problémákba ütköztünk, amelyekre senki nem számított" - jelentette ki Robert Mueller, az FBI igazgatója, amikor egy alabamai konferencián a véleményét kérdezték.

A terrortámadás után a hivatalt számos kritika érte, mivel egy igencsak idejétmúlt rendszert használtak, és a hagyományos módon rögzített anyagokhoz az ügynökök csak igen körülményes úton férhettek hozzá, akció közben pedig erre szinte minimális esélyük volt. Szakértők szerint az információcsere hiánya, illetve az elavult rendszerek nagyban hozzájárultak a terroristák sikeréhez, és fennáll annak a veszélye, hogy a jövőben újabb hasonló támadásokra kerülhet sor.

Az FBI szóvivője szerint a mostani problémák egy része amiatt merült fel, hogy a hivatal egyszerre próbálta meg lecserélni a teljes rendszert, ahelyett, hogy a váltást lépésekben, egy jó előre átgondolt terv szerint hajtották volna végre. "Ez körülbelül olyan, mint egy száz kilométeres óránkénti sebességgel haladó autón szeretnénk kereket cserélni" - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy az új rendszer könnyen elődje sorsára juthat, ami azt jelenti, hogy a felújításra szánt 170 millió dollár gyakorlatilag felesleges pénzkidobás volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #11
    Hát igen, nálunk is vannak 80-120 milláért készült weblapok (piaci áruk kb. 0.5-1 milla), amiken egyes gombok felirata nem látszik...
  • Farseer #10
    "Az új szoftvert azért vásárolták meg, mert a szakértői vélemények szerint nagyrészt semlegesítette volna a szeptember 11-i terrortámadás után felderített hibákat, "
    HÁÁÁÁÁÁHHHHÁHÁÁÁHÁHÁHÁHÁÁááháháháááháháháááháháhháhááááááá
  • Power #9
    "amint azt az FBI egyik munkatársa elárulta - a nyomozó hivatal a program egytizedét tudta csak használni"

    Nem biztos, hogy a program a bűnös :)
  • Tetsuo #8
    Itthonról ismerős! :)
  • mir #7
    van az. es el is koltik feleslegesen. CSAK EZ NALUNK TELJESEN NORMALIS :(
  • [HUN]PAStheLoD #6
    a szoftver idejétmúlt ... ez megérdemel egy nag LOÁL-t!!!444

    jellemző, hogy valaki fizetett valakinek, hogy az ő programjukat vegyék meg , igaz nem tud semmit és már akkor elavult volt , de hát csurran cseppen pár zöldhasú és szevasz ráció!
  • NEXUS6 #5
    A gond az, hogy amíg egy másik országgal álltak szemben, addig a fejlesztésekre rendelkezésükre álló pénz bizti, hogy mindíg több volt mint amennyi a másik országnak pl a ruszkiknak volt, ergó egy egy rendszerrel akár évtizedekig eléldegéltek.

    A "terroristák" viszont, kevesebb pénzből hatékonyabban és gyorsabban tudják modernizálni a saját infó rendszerüket.
    Az államoknak a számítógéptermet takarító marinénit is költségként kell beszámolni, amíg a "terrorista", vesz egy új procit 100$-ért és már is többszörösére novelte az IT szektorának hatékonyságát!!!

    Amúgy egy elméleti kérdésbe mindíg beleütközök ezzel a terror háborúval kapcsolatban:
    ha komolyan vesszük, hogy ez tényleg háború, akkor a végét egy békekötési tárgyalásnak kell majd lezárni, mert ugye még a háborúnak is vannak jogi/diplomáciai szabályai.
    Kivel fogják ezt az egyezményt aláírni ha terroristákkal meg nem tárgyalnak?
    Másképp megfogalmazva: honnan tudják majd, hogy az volt az utolsó terrorista, akit az előbb lelőttek és a fijúk most már hazagyühetnek?

    Valakiket nagyon átvágtak!
  • trabant #4
    De, csak nálunk nincs rá 170 misi. :)
  • enrico #3
    Most nem védem őket, de nem mintha piciny hazánkban nem lehetne hasonló "okosságokról" hallani!!? Szál, ugy gondolom a hülyeség nemzetközi.
  • Cleawer #2
    inkább ujabb pont az béna amerikaiaknak .
    3 évig birta és 170 milla ?
    hmmm lehet hogy egy "picit" elszámitották magukat