Berta Sándor

Tovább tárolják adatainkat a telekommunikációs cégek

Négy tagország azt szeretné elérni, hogy a telefontársaságok és az internet-szolgáltatók az eddiginél jóval tovább tárolják az európai uniós állampolgárok internetes és telefonkapcsolatairól szóló információkat.

Franciaország, Nagy-Britannia, Írország és Svédország európai uniós képviselői közös javaslattal álltak elő. A javaslat szerint a tervezettnél jóval több ideig lehetne hozzáférni az egyes uniós állampolgárokról tárolt internetes és telefonos adatokhoz. A négy állam képviselői Brüsszelben azt indítványozták az Európai Unió bel- és igazságügyi minisztereinek találkozóján, hogy három évig tároljanak minden internetes és telefonos információt, ugyanis a javaslat szerint így még jobban fel lehetne venni a harcot a terrorizmussal szemben.

Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter azonban elutasította az indítványt. Az SPD, vagyis a Német Szociáldemokrata Párt politikusa szerint amennyiben az Európai Unió elfogadná a javaslatot, azzal megsértené az uniós állampolgárok alapvető jogait. Hasonló véleményen van a Bitkom német szakmai szövetség is, amelynek telekommunikációs és médiarészlegének a vezetője, Volker Kitz szerint aki megsérti az alapvető emberi és állampolgári jogokat, annak később ezért felelnie is kell majd. A szakember arra kérte a német szövetségi kormányt, hogy vétózza meg a javaslat elfogadását az Európai Unió miniszteri tanácsában.

Brigitte Zypries kifogásolta azt is, hogy tisztázatlan, hogy ki fizetné az adattárolás költségeit, amelyek becslések szerint elérhetik akár a többszázmillió eurót is. Ezáltal azonban veszélybe kerülne a kis és a közepes telekommunikációs és internet-szolgáltatók működése.

Jelenleg a telekommunikációs és az internet-szolgáltatók csupán hat hónapig kötelesek megőrizni az előfizetőik beszélgetéseit naplozó dokumentumokat és a számlákat. Amennyiben elfogadnák a közös francia-brit-ír-svéd indítványt, akkor a hat hónapról akár három évre is nőne ez a kötelező időszak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #10
    a cikk az európai uniós szabályozást irja - az országok nyugodtan hozhatnak annál keményebbet
  • pemga #9
    Elnézést, Magyarországon nem öt évig kell jelenleg megőrizni a telefonos cégeknek a hívásadatokat? Vagy rosszul emlékszem valamire? :)
  • snorbi #8
    Megtévesztő a cikk címe...
  • Macc #7
    Arra szamithatunk:)))
  • nemcsakfeel #6
    tiszta INGSOC rendszer...

    azt még megértem hogy Anglia nyalja USA seggét, és ekkora baromságokat átvesznek / kitalálnak ( terrorizmus .. ), de franciáknak miért kell ??
    jó kis kormányunk nyilván EBBEN is a mi érdekeinket fogja képviselni
  • Sir Quno Jedi #5
    Jól látod a dolgot, jelenleg erre haladunk ! Csipp a fejbe, kamera a szivárványhártyádra, nyakörv a nyakba, elektromos ösztöke a seggedbe ! Szép új világ, de elkerülhetetlen.
  • Macc #4
    A Vegen az lesz, hogy a terrorizmusra hivatkozva felkamerazzak a lakasainkat...
  • Macc #3
    Na ezt a hulye amcsik lehet beveszik, de itt europaban azert mar ne akarjanak a jogainkon csornitani a "terrorizmus"-ra hivatkozva... ezeknek elment az eszuk!
  • Razgon #2
    Nincs jobb dolguk, mint ilyen baromságokat kitalálni?
  • davos80 #1
    terrorizmussal...