JohnnyCage

Franciaország: nagysebességű internetet mindenki számára

[Reuters] A francia kormány egy olyan tervvel állt elő, amelynek eredményeképp öt éven belül mindenki szélessávú internethozzáféréssel rendelkezhetne az országban, közölte Lionel Jospin, a miniszterelnök szóvivője.

A hétfőn bejelentett projekt lehetővé fogja tenni a helyi közösségek számára, hogy igen kedvező feltétek mellett vehessenek fel hitelt nagysebességű internetkapcsolatok kiépítése céljából. A broadband (szélessávú/nagysebességű) internetkapcsolatok kiépítésére az állam 1,3 milliárd dolláros hitelkeretet fog biztosítani. A francia kormány emellett annak a lehetőségét is vizsgálja, hogy bizonyos területeken az Electricite de France nevű francia állami áramszolgáltató kábelhálózatát is felhasználják adattovábbításra az optikai kábelhálózatok helyett.

A kormány szakemberei szerint az egész ország behálózása szélessávú internetes kábelekkel mintegy 30 milliárd frankba (mintegy 3 milliárd dollár) kerülne, ezt azonban a magánszféra képtelen lenne előteremteni, főleg a ritkábban lakott vidéki területeken. Támogatás nélkül a hálózatok nem épülhetnének meg, mivel a magánvállalatok a ritkán lakott területeken nem számíthatnának nagy bevételekre. A francia kormány ezért a támogatás mellett döntött.

"Ha elfogadnánk a piac logikáját, öt év múlva a francia lakosság egynegyede az ország területének 70-80 százalékán még mindig nem rendelkezne számára elérhető nagysebességű internetkapcsolattal" - mondta a szóvivő.

Más országokban, mint például Nagy-Britanniában a kormány más utakat választott. Kedvezményes hitelek helyett a brit kormány a broadband szolgáltatásokra való előfizetésre próbálja ösztönözni a lakosságot, amelynek következményeképp megfelelő igény lesz a szolgáltatásra ahhoz, hogy a társaságoknak megérje befektetni. Az, hogy melyik módszer a hatékonyabb, idővel bizonyosan kiderül majd. Mindenesetre a brit kormány a franciával egyező módon öt éven belül szeretné elterjeszteni a nagysebességű internetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • OliApa #8
    A Magyar miniszterelnok felmenoinek nem lehet cege? Mi? Eorsinek lehet ugyvedi irodaja kozosen egy emberkinzoval? Mi ez, ha nem eloitelet Oreg!
  • OliApa #6
    ? Es a kommunistakhoz hogyan viszonyulsz fijjam? Mert hat megiscsak ok a nagy likvidatorok, nem a MIEP. Szerintem azt sem tudod, mit beszelsz.