Gyurkity Péter

Több port forgalmát blokkolja az NTL internetszolgáltató

A telekommunikációs cég úgy próbálja megakadályozni a nagy károkat okozó féregvírusok terjedését, hogy saját hálózatán belül egyre több portot tilt le előfizetői számára.

A lépés első áldozata a 135-ös port, amely még májusban blokkoltak. Ehhez csatlakozik most - kizárólag bejövő forgalom esetében - a 137-es, 138-as, 445-ös és a 1434-es UDP, valamint a 139-es, 445-ös, 593-as, 1433-as és a 27374-es TCP port.

Az előfizetőknek kiküldött értesítésben az NTL hangsúlyozta, hogy a lépés nem befolyásolja a szolgáltatás színvonalát, ugyanakkor nagyban csökkenti az olyan veszélyes féregvírusok sikeres behatolásának esélyét, mint a Welchia és az MSBlast. E két féreg - amely a Nachi és Blaster néven vált közismertté - az NTL szerint a két legveszélyesebb a hálózatukat fenyegető összes vírus közül. A szolgáltató a megelőzésen kívül a helyreállításban is igyekszik segítséget nyújtani: a fertőzött gépek tulajdonosait speciális internetes oldalakra irányítják, ahol megtisztíthatják rendszerüket.

A hálózati forgalom felügyeletével foglalkozó Sandvine felmérése szerint az internetszolgáltatók számára a Blasterhez hasonló féregvírusok csak az idei évben mintegy 22,4 millió eurós kiadást okoznak. Jóllehet az ilyen féregvírusok elsősorban a vállalati hálózatokra jelentenek veszélyt, az általuk gerjesztett forgalom nagyban csökkentheti a szolgáltatók által nyújtott szélessávú internet-elérés minőségét. Ezzel egy időben drasztikusan növekszik a szolgáltatókhoz beérkező segélyhívások száma.

Az NTL határozott lépései szükségesek, ugyanakkor újabb problémákat okozhatnak azok számára, akik - például az Exchange használatához - kénytelenek a Microsoft fájl- és nyomtatómegosztását igénybe venni. Úgy tűnik, hogy ez a kis kellemetlenség a szolgáltató szemében megfizethető ár a féregvírusok elleni küzdelemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #6
    nem mondtam hogy fontos .. és végülis a szolgáltató saját hálózatát csak védheti , és először azthittem a 443as portot blokkolja (SSL) az tényleg korlátozás/geciség .. de a 445ös csak LAN -ban nyer értelmet (meg a vírusoknál ;>>) ill. lehet használni neten is (mivel IP alapú) de nem sok értelmét látom .. akinek kell az meg simán csinálhat egy port forwardingot bazdmeg
  • HuAn82 #4
    Ez rád is igaz.
  • [HUN]PAStheLoD #2
    hát azért 445 meg 139 meg ilyenek nem fontosak ..
  • htmm #1
    Remelem, nem korlatlankent hirdetik ;]