Gyurkity Péter

Új hálózaton dolgozik a Napster alapítója

Shawn Fanning, a Napster egykori alapítója várhatóan hétfőn jelenti be az új fájlcserélgető hálózat létrehozását, amelyhez szeretne támogatóként megnyerni legalább egy nagyobb zenei kiadót.

A Snocap névre keresztelt cég indulását Fanning 10 millió dolláros saját tőkéből fedezi, és ígéretei szerint a fizetős hálózat nagyban különbözik majd az 1999-ben alapított Napstertől, amelynek sikere a kiadók ellenszenvét, majd összehangolt támadását váltotta ki. A fiatalember reményei szerint az új vállalkozás bebizonyíthatja, hogy a fájlcserélgető hálózatok - az Apple iTunes szolgáltatásához hasonlóan - fontos szerepet tölthetnek be a zenei anyagok legális terjesztésében. "Az elmúlt öt évben a fájlcserélgető hálózatok nagy segítséget nyújtottak a felhasználóknak olyan zenei anyagok beszerzésében, amelyek egyébként elérhetetlenek. Nem lehet azt várni tőlük, hogy hagyjanak fel a fájlcserélgető programok használatával" - jelentette ki Fanning.


A Napstert alapító Shawn Fanning

Tervei szerint a zeneszámokat a Philips Royal Labs által kifejlesztett azonosító (fingerprinting) technológia segítségével terjesztenék, és a terjesztés feltételeiről, valamint az árakról a nagyobb kiadókkal egyeztetnének - akár az egyes dallamokra lebontva. A Snocap maga nem venne részt a terjesztésben, ezt rábízná a vele együttműködő cégekre - az Universal Music Group például jelenleg is a Snocap adatbázisa alapján terjeszti a letöltésre kínált számokat, és a feltételekről folyamatosan egyeztetnek Fanning cégével.

Az anyag nagy része a kiadóktól származna, de Fanning reményei szerint a felhasználók is megoszthatnák saját anyagaikat - a televízióból felvett műsorokat, koncertfelvételeket, és egyéb olyan anyagokat, amelyek érdeklődésre tarthatnak számot. A Snocap ezután egyeztetne a szerzői jogokat bíró vállalatokkal, és ebből is újabb bevételre tehetne szert. "Ez egy rendkívül fontos lépés a kiadók és a szerzői jogokat védő csoportok számára" - jelentette ki Mike McGuire, a GartnerG2 elemzője. "Amennyiben a kiadók felismerik, hogy elemi szabályok, és némi központi irányítás segítségével a vállalkozás a hagyományos p2p hálózatokhoz hasonló népszerűségre tehet szert, talán kedvezően állnak majd a kérdéshez."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #3
    Van pár együttes, zenész, aki a neten maga próbálja értékesíteni a műveit, nem túl sok sikerrel. Ugyanakkor a nagy kiadók mellett van egy csomó kicsi is, amik nagyobb részt adnak a zenésznek. Kell is, mivel ők kevesebb lemezt is adnak el, de azok általában jók, különben nem venné őket senki túlzott reklámozás nélkül. A nagy kiadók ugyanakkor többnyire felfuttatott, megcsinált sztárok lemezeit nyomják, teljesen profit-orientált, nagyüzemi stílusban. Naná, hogy nem engednek a bevételekből.
  • hornbali #2
    ÍGY IGAZ

    De sajna erre ők nem tudnak vagy nem akarnak rájönni...
  • HUmanEmber41st #1
    Ha a zeneszerző/filmrendező kihagyná a "jogvédőket" és fele/negyede áron a saját cége értékesítené, mindenki tudná, hogy a bevétel az övé. Így meg a szerző alig kap valamit, az extra profit a "jogvédő kiadónál marad". Amiből meg a usereket üldözik, mert nem veszik meg a drága vacakjaikat