Spencer

Nem sokat változott az Intel és az AMD piaci részesedése

Mind az Intel, mind pedig az Advanced Micro Devices (AMD) kedvező eladási mutatókat regisztrált az elmúlt negyedévben, a két vállalat piaci részesedése pedig lényegében változatlan maradt.

A Mercury Research piackutató cég legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az idei esztendő első negyedévében az Intel mintegy 83,6 százalékát uralta az x86-os processzorpiacnak, a konkurens AMD pedig 14,9 százalékos részt tudhatott magáénak. Összehasonlításképp, a tavalyi év utolsó negyedévében az Intel 83,7 százalékos, az AMD pedig 14,7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. A fennmaradó mintegy 1,5 százalékon az olyan kisebb cégek osztoztak, mint például a VIA Technologies vagy a Transmeta.

"Az elmúlt hónapokban nem sok mozgás volt tapasztalható a piacon. Az AMD csekély térnyerése annak köszönhető, hogy a vállalat az asztali, a hordozható és a kiszolgáló számítógépek piacán is jól teljesített" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Dean McCarron, a Mercury Research szakértője, majd hozzátette, hogy az AMD-nek sikerült növelnie processzorainak átlagos eladási árát.

Nem elhanyagolható tény, hogy az említett részesedési adatokba beleértendő az a processzormennyiség is, melyet az Intel a Microsoft számára szállít le, még pedig az Xbox játékkonzolokba. Mint ismeretes, az Intel a közelmúltban exkluzív Xbox processzor beszállítói szerződést kötött a Microsofttal, azonban tudni lehet, hogy az Intel fokozatosan egyre kevesebb chipet szállít a redmondi szoftvercégnek. A sokak által várva várt második generációs Xbox játékkonzolban egyébként már nem Intel, hanem IBM fejlesztésű mikroprocesszor teljesít majd szolgálatot.

Ide kapcsolódó hír, hogy az Intel az elmúlt hónapokban növelte előnyét a személyi számítógépes grafikus megoldások piacán. A Jon Peddie Research piackutató cég jelentése szerint a Santa Clara-i székhelyű chipgyártó ebben a szegmensben jelenleg nem kevesebb mint 33 százalékos részesedést tudhat magáénak, a második helyezett Nvidia pedig 27 százalékos piacrészt birtokol.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • shim #4
  de 64bites és ez a lényeg
 • Pheel #2
  provi :)
 • JTBM #1
  A ternyereshez hozzajarul ket fontos teny:
  - Az AMD nem kepes elegendo AMD Athlon64 provit gyartani
  - Az AMD Athlon64-es provik dragabbak!!! a megfelelo Intel P4-esnel.

  Fordult a kocka, most az AMD gyartja a nagyobb teljestimenyu procit es dragabban is adja, mint az intel.