Spencer

Az AMD Kínában terjeszkedik

Az Advanced Micro Devices (AMD) munkatársai bejelentették, hogy a vállalat a közeljövőben mintegy 100 millió dollárt kíván fordítani Kínában található chipgyártó és tesztelő létesítményei kibővítésére.

A sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű cég képviselői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a Suzhou Ipari Parkban egy jelenleg is üzemelő flashmemória gyár mellé egy újabb gyárat fognak építeni. A félvezető és elektronikai iparban mostanság egyre nagyobb figyelem összpontosul Kínára, ugyanis az ázsiai országban olyan kedvezőek az üzemeltetési költségek, hogy a gyártók előszeretettel helyezik át ide különböző gyártási tevékenységeiket. Kínában lényegében minden, így például az elektromos áram, illetve a munkaerő is olcsóbb, mint a világ egyéb régióiban, tehát tökéletesen érthető, hogy a multinacionális vállalatok miért rokonszenveznek az országgal.

Kínához hasonlóan sok félvezetőipari cég rendelkezik gyártóüzemekkel Costa Ricában, a Fülöp-szigeteken, illetve Malajziában, vagyis azon országokban, ahol egyrészt az üzemeltetési költségek, másrészt pedig az adók is relatíve alacsonyak. Az AMD ezenkívül egyébként a nem éppen olcsó munkaerejéről híres Németországban is komoly erőkkel képviselteti magát, hiszen Fab 30-as drezdai üzemében készülnek a vállalat processzorai és tudni lehet, hogy ugyancsak Drezdában fog felépülni az AMD egyik legújabb chipgyártó üzeme.

Kína egyébként többek közt azért is vonzó ország a félvezetőipari gyártók számára, mert óriási, egyre növekvő felvevőpiaccal rendelkezik, így a Kínában olcsón gyártott termék minimális szállítási költség mellett azonnal piacra is dobhatók az országban. Kína egyébként védővámokkal terheli azon mikrochipeket, melyeket az Egyesült Államokban gyártanak le, illetve szerelnek össze.

A Suzhou Ipari Parkban felépítendő új AMD gyártóüzem mintegy 11 ezer négyzetméteres alapterülettel fog rendelkezni és az ígéretek szerint már az idei esztendő végén meg fog kezdődni benne a tömeggyártás. Az elkövetkezendő években várhatóan 300 helyi alkalmazottnak ad munkahelyet az új létesítmény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #3
    Akkor rövid időn belül csődbe mennének...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    fantasztikus ... de kínába már van vmi Dragon processzor , nem ? :D