Gyurkity Péter

Újabb pletykák az AMD és a Dell együttmûködésérõl

A Susquehanna Financial Group megbízhatónak nevezett forrásokra támaszkodva tegnap bejelentette, hogy a Dell hamarosan Opteron processzorral felszerelt szervert dob piacra.

"Úgy tûnik, az AMD végre meggyõzte a Dellt az Opteron alapú szerverek versenyképességérõl" - jegyezte meg Tai Nguyen, a cég elemzõje az ügyfeleiknek küldött közleményben. Értesüléseik szerint a Dell jelenleg két Opteron alapú, kétprocesszoros szerver megjelentetését tervezi, és az év vége felé a Sun is további Opteron rendszereket dob piacra. A hír azért is kellemetlen az Intel számára, mert a világ egyik legnagyobb PC-gyártójának számító Dell korábban nem volt hajlandó a konkurens cég processzorait alkalmazni szervereiben és munkaállomásaiban.


A számítógépipar legnagyobb gyártója, a Dell csak Intel processzort használ

Szakértõk ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a váltást jósoló elõrejelzések már az Athlon 1999-es megjelenését követõen nyilvánosságra kerültek, azonban a Dell a mai napig kizárólag az Intel processzoraira építi számítógépeit. A cég a processzorgyártó egyik legnagyobb vásárlójaként jelentõs kedvezményeket élvez, így nincs oka arra, hogy bármilyen megállapodást kössön a konkurens céggel. Az AMD meglehetõsen csekély piaci részesedése pedig nem kecsegtet olyan elõnnyel, ami a Dell számára kárpótolná az Intel által nyújtott kedvezmények elvesztését. A vállalat szóvivõje több ízben hivatkozott arra, hogy a vállalati szféra képviselõi nem mutatnak nagy érdeklõdést az AMD termékei iránt.

Az AMD és a Dell szóvivõi cáfolták a két cég együttmûködésérõl szóló híreket és hozzáfûzték, hogy az ehhez hasonló híresztelések meglehetõsen gyakran napvilágot látnak. Az év elején például sokaknak szemet szúrt, hogy a Dell honlapján megindult az AMD processzoraira épülõ számítógépek értékesítése, ám a cég akkor is sietett leszögezni, hogy a szóban forgó szállítmány egy speciális rendelés része, és a gépeket nem a Dell gyártotta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #2
    ugylatszik az eddigi opteronokat nem a vallalati szfera vette, hiszen ok ugye nem tanusitanak erdeklodest iranta :)

    olyan atlatszo... mert nem lehet egyenesen megmondani, h ok nem AMDznek es kesz?? :)
  • An-Dee #1
    Pedig nagy előrelépés lenne, ha a Dell is gyártana AMD-s gépetket.