Berta Sándor

Kaliforniában letartóztatták a moziban kamerázókat

Két férfit vettek őrizetbe, akiket az új törvény megsértésével vádolnak. A vád szerint a két úriember Los Angeles-i filmszínházakban próbált meg több filmet is digitális kamkorderekre rögzíteni.

Letartóztatások bizonyítják, hogy az amerikai szövetségi államban szigorúan betartják az új jogszabályt. Amerikai lapértesülések szerint - amelyek rendőrségi jelentéseken alapulnak - a 28 éves Min Jae Jount a múlt héten szombaton vették őrizetbe Mel Gibson új filmjének, A Passiónak a bemutatóján, miután egy néző nehezményezte, hogy látta a kamkorder vörös felvevőlámpájának a felvillanását. A másik férfit, a 34 éves Ruben Centeno Morenót pedig akkor tartóztatták le, amikor megpróbálta felvenni a "The Alamo" című filmet. A rendőrség jelentése szerint a filmvetítő mozigépész éjjellátó készülékkel pásztázta a nézőket és a nézőteret és ekkor fedezte fel Moreno kamkorderének a fényét. Időközben mind a két gyanúsítottat óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Az Anti-Camcorder Law-nak nevezett kaliforniai törvény a Motion Picture Association of America (MPAA) nevű jogvédő szervezet lobbitevékenységének az eredményeként született meg és 2004. január elsejével lépett hatályba. A jogszabály célja, hogy megakadályozza: illegális másolatok készüljenek a mozikban vetített filmekről. A törvény tiltja a kamkorderek bevitelét a filmvetítésekre amennyiben a magánszemély célja az, hogy a vetített műről illegális másolatot készítsen, és a tettet akár egy évig terjedő börtön- és 2500 dollárig terjedő pénzbüntetéssel szankcionálja.

A gyanúsítottak az esetekben nyilvános vetítéseken vettek részt. Az MPAA adatai szerint a kamkorderes módszerrel csak 2002 májusa és 2003 májusa között több, mint 50 hollywoodi filmről készült ily módon illegális másolat - mindez még azelőtt, hogy ezeket a filmeket az amerikai mozikban vetíteni kezdték volna.

Matthew Grossman, az MPAA szóvivője elmondta: az elkövetők általában olyan magánszemélyek, akik a premierekre, illetve a sajtóvetítésekre lopóznak be. Éppen ezért várható, hogy a jövőben minden mozi el lesz látva fémdetektorral és éjjellátó készülékkel, hogy így szűrhessék ki a mozikba a filmekről való másolatkészítési célból bevitt kamkordereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • k0zi #33
    LOL
    De izé ilyen filmet hogy passió :D
    Majd a bíró jókeresztény lesz és megbocsájt :D
  • KIP #32
    mit vársz a kis kínaiaktól, azoknak mind1 mit néznek , csak lehessen nézni.

    Amúgymeg nem hiszem hogy emiatt kevesebb lesz a mozikamárás release, csak éppen robban fognak trüközzni a moziripper arcok:D
  • Pepito #30
    No most arra varrjatok gombot, hogy ezeket a felveteleket dvd-re irjak es Kinaban 8 rmb-ert megveheto darabja. Fogy mint cukor.
  • OMax #29
    hat nekem van 1 sony digitalis kameram annak menubol ki lehet kapcsolni a piros fenyt :) lehet erre talaltak ki :))
  • rolika #25
    szigszalag rulz :)
  • AtisH #23
    Az is lehet, hogy mozigépész bizniszét rontotta a nézőtéri csákó...
  • CoolStuff #21
    Bocsi!:D
  • CoolStuff #20
    Az a minőség úgyis csíra, de azé ilyet!
  • CoolStuff #19
    A Screener minőség úgyis csíra, de azé ilyet!
  • OMax #18
    Kaliforniában letartóztatták a moziban kamerázókat... hmm ezutan lefogjak tartoztatni a allatkerben fenykepezogepezoket es a toban horgaszbotolokat, emberek! cik iro bacsi! nem kamerazik a jonep hanem filmez!