Gyurkity Péter

A szélessáv terjedésével nő a filmkalózkodás is

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America, MPAA) felmérése szerint minden negyedik internetező letöltött már legalább egy filmet az internetről, és emiatt több milliárd dolláros kár érte a filmipart.

Az On-line Testing Exchange (OTX) által összeállított kérdőívet nyolc országban összesen 3600 felhasználó töltötte ki, és 24 százalékuk vallotta be, hogy legalább egy filmet letöltött számítógépére. A kalózmásolatok hódolóinak 56 százaléka továbbra is ezzel a módszerrel bővítené gyűjteményét, míg a letöltési tapasztalatokkal nem rendelkezők 17 százaléka tervezi, hogy hamarosan csatlakozik a filmletöltők táborához.


Az MPAA ilyen poszterekkel hirdet kampányt az illegális filmletöltés ellen

Ezek az adatok támasztják alá a szövetség legújabb becslését, miszerint a különböző fájlcserélgető hálózatokon havonta körülbelül 2,6 milliárd fájlt másolnak át a felhasználók. "A filmeket letöltő internetezők ritkábban járnak moziba és kevesebb DVD-filmet vásárolnak, mint korábban" - áll a filmipar félelmeit beigazoló értékelésben. A jelentés kiemeli Dél-Koreát, ahol a felhasználók 58 százaléka tölt le rendszeresen filmeket az internetről.

A szövetség véleménye szerint a kalózmásolatok népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy ingyen hozzáférhetőek, de az is nyilvánvaló, hogy sokan - különösen az európai országokban - a drága jegyek miatt kerülik a mozikat.

Az OTX egyetért a szövetség képviselőivel abban, hogy a szélessávú internet terjedése elősegítette, és továbbra is ösztönzi a kalózmásolatok terjesztését. A felmérés ugyanis rávilágított arra, hogy a felhasználók többsége jobb internet-kapcsolat esetén még több filmet töltene le. "A felmérésben részt vett felhasználók általában nem éreztek semmi kivetnivalót a filmletöltésekben, számukra ugyanis teljesen természetes, hogy sokan még a hivatalos megjelenés előtt letöltik a legújabb filmeket" - áll a jelentésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #24
    Hát igen.
  • Bucser #23
    Az MPAA-nak kéne sms szervert működtetnie letöltésekkel és látnák, hogy Mennyien mennének el moziba... Az usaban a háztartások 10 %-ban van házimozi rendszer... ÉS nem arra a házimozira gondolok mikor az 50 ezres dvd lejátszóra rányomod a kis Orion hangfalaidat és majd a számítógépü dekódolja, hanem különhelységet építenek a kis kertvárosi házikóban és veszi a 2-3000-es rendszert.... ÉS esetenként ezt 3 évente cseréli... Jobban menne a biznbisz, ha a mozikat bezárnák.. drága az a postaköltség annyi mozi felél:) Jah és tényleg nem szar trágya filmeket kéne gyártani...
  • [HUN]Richard #22
    jaja mire várjon az ember

    ha valami érdekel megveszem én is, annak ellenére hogy letöltöttem, mert jo a film

    Érdekes, de ha megveszem a dvd filmet mert jo a bemutato, de kiderül szar akkor mit csinálok vele?? igy letöltöm megnézem és ha jo megveszem. Fogják fel ingyenreklámnak
  • tajfun #21
    "a letöltési tapasztalatokkal nem rendelkezők 17 százaléka tervezi, hogy hamarosan csatlakozik a filmletöltők táborához"
    A tobbinek csak modemje van.

    "A filmeket letöltő internetezők ritkábban járnak moziba és kevesebb DVD-filmet vásárolnak, mint korábban"
    Helyesen: ... mint 10x annyit kereso burzsuj amcsik.

    "A szövetség véleménye szerint a kalózmásolatok népszerűsége elsősorban annak köszönhető, hogy ingyen hozzáférhetőek, de az is nyilvánvaló, hogy sokan - különösen az európai országokban - a drága jegyek miatt kerülik a mozikat."
    Meg a draga (es szar) cdk, draga (es szar) dvdk miatt.

    "a felhasználók többsége jobb internet-kapcsolat esetén még több filmet töltene le."
    Nyilvanvalo. Mi masra kene a savszelesseg? Mailt nezegetni?

    "A felmérésben részt vett felhasználók általában nem éreztek semmi kivetnivalót a filmletöltésekben, számukra ugyanis teljesen természetes, hogy sokan még a hivatalos megjelenés előtt letöltik a legújabb filmeket"
    Meg szep.
  • Frank99 #20
    hát igen
    az emberek megválasztják, mit vesznek meg
    a többit letöltik, régebben lemásolták a havernál VHS-ről, a Koncz Zsuzsát meg kazettáról.
    Mi is ebben a rendkívüli?
    hogy a sok szemét manager+ egyéb szemét nem kap 100 millióí dollárt, csak 80 -at...

    a szívem szakad meg...
  • Devla #19
    Baromsag. Itt van a polcomon a 10E Ftos LOTR 1-2 4 dvds special edition, pedig letoltottem mindkettot meg a premier elott.
    Talan nem a 'megoltek anyjat/apjat/testveret ezert megy oszt zuz' tipusu akciofilmek 15. folytatasat kene futoszalagon gyartani.
    Ja hogy mar alig lehet ujat mutatni? Ha keptelek uj tortenetet kitalalni, akkor valasszanak mas szakmat. Nehogy mar elvarjak, hogy azert mert valaki a filmes szakmaban dolgozik automatikusan millios fizetest kelljen kapjon akarmilyen silany munkaert.
  • asdasdasd #18
    Szerencsere Magyarorszagon a letoltes teljesen legalis. Akkor miert ne toltse le?
  • Nethyrrea #17
    naigen :D
  • Yv@n #16
    "Az Amerikai Mozgókép Szövetség (Motion Picture Association of America, MPAA) felmérése szerint..."

    Ohh tovább nem is kell olvasni akkor a cikket :)
  • Mike #15
    miért baj az, ha valakinek hízik a bakszámlája?