Berta Sándor

Kiberbűnözési konferencia kezdődött Strassburgban

A tegnap kezdődött három napon át tartó rendezvény célja, hogy rávegye a világ országainak kormányait arra, hogy minél előbb ratifikáljanak egy már 2001-ben elfogadott, a kiberbűnözés visszaszorításáról szóló megállapodást.

Az internet fejlődésével szinte párhuzamosan jelentek meg a bűnözők is a világhálón. Hogy csalókról és szélhámosokról, számítógépes szabotőrökről és vírusírókról, pedofilokról vagy illegális gyógyszer-, drog- és fegyverárusokról van-e szó, a végeredményt tekintve teljesen mindegy. S bár az átlagfelhasználó nem valószínű, hogy találkozna bűnözőkkel, nem árt óvatosnak lenni, hiszen elég csak a jelszótolvajokra vagy az online hirdetési és az aukciós oldalakon megjelent csalókra gondolnunk. Hasonlóképpen gondolkodnak a világ internetes és bűnügyi szakemberei is, hiszen a a nemzetközi konferencia fő témája az egyre nagyobb méreteket öltő kiberbűnözés elleni harc.

A 2001. évi úgynevezett Cybercrime-egyezményt eddig a világ 30 országa írta alá, többek között az Egyesült Államok, Japán, Kanada és Dél-Afrika. A megállapodás idén júliusban már hatályba is lépett több európai országban, így például Albániában, Horvátországban, Észtországban, Litvániában, Romániában, Szlovéniában, Macedóniában és Magyarországon is.

A szakemberek szerint nem csak azért kell harcolni az internetes bűnözés ellen, hogy ne legyenek jelszótolvajok, vagy hogy megszűnjenek a pedofilképeket és -videókat, illetve szerzői jogokat sértő oldalak, hanem mert a kiberbűncselekmények egyre több kárt is okoznak. Jó példa erre, hogy Németországban a kiberbűnözés által okozott kár eléri a 8,7 milliárd dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #7
  :DDD
 • NEXUS6 #6
  Kösz, jól esett;)

  Viszont van még néhány ötletem a bűnözéssel kapcsolatban, amiről jó kis konferenciákat lehetne tartani:

  WCkefebűnözés
  Péksüteménybűnözés
  Bikinibűnözés, alsógatyabűnözés
  Házikedvencbűnözés, barátnőbűnözés
  Mikrohullámúsütőbűnözés (a háztartásigépbűnözés speciális esete, lásd még mosógépbűnözés)
  Plébolymagazinbűnözés
  Motoroskertikapabűnözés
  Távirányítóbűnözés
  és végül mindenki kedvence: az oldalkocsismotorkerékpárbűnözés.

  Mindegyik dolog az dolgos átlagember kezében csak egy ártalmatlan tárgy, de a nemzetközi konspirációt folytató roppant veszéjes aggresszív gonosztevők kezében a bűn egy lehetséges eszköze.

  És ezért sajnos használatuk törvényileg korlátozandó, természetesen a lakosság érdekében. • Improve #5
  Ez király volt!
 • NEXUS6 #4
  "Az internet fejlődésével szinte párhuzamosan jelentek meg a bűnözők is a világhálón. Hogy csalókról és szélhámosokról, számítógépes szabotőrökről és vírusírókról, pedofilokról vagy illegális gyógyszer-, drog- és fegyverárusokról van-e szó, a végeredményt tekintve teljesen mindegy. S bár az átlagfelhasználó nem valószínű, hogy találkozna bűnözőkkel, nem árt óvatosnak lenni, ...."

  Ez valóban "szép" gondolatmenet, és habár már egyszer kifejtettem eccer, hogy marhára utálom amikor az informatikával kapcsolatban autós példát hoznak, azért én most még is megpróbálkozom eggyel.

  Szal, ugye gyakorlatilag minden bűnöző használ autót a búncselekmény végrehajtásának valamilyen szakaszában, pl autóval ugrott át a haverhoz, hogy megdumálják, hogy leugranak a sarki trafikot feltörni.
  Na szal akkor tehát jelentősen csökkenne az "autósbűnözés", ha a gyártókat köteleznék a rendőrülés beépítésére. Ez személygépkocsiknál egy harmadik sorban általában a csomagtartó közepén elhelyezett ülés lenne, ahol egy hatósági közeg foglalna helyet. A vezetőket köteleznék, hogy addig nem indulhatnak el, amíg nincs jelen egy hatósági személy az autóban. A nagyobb járműveken pedig, amelyek nagyobb méretüknél fogva, nagyobb bűncselekményekre, akár terror akciókra is felhasználhatók, egész kommandós alegység elhelyezése lenne előírva. És így tovább ...

  Amúgy a "mobiltelefonosbűnözés" visszaszorítására is vannak ötleteim, de ezt majd legközelebb.
 • Laci73 #3
  Nagyjából így fog működni az Eu.
 • [HUN]PAStheLoD #2
  strasszburgot már félig szétlopták a cigányok .. nehogy rájöjjenek hogy az utp kábelben is réz van
 • Tetsuo #1
  "Csak azt a statisztikát hiszem el, amit én hamisítottam." Churchill