Berta Sándor

Kemény kínai fellépés a "kiberbűnözés" ellen

Az eddiginél is keményebben akar fellépni az internetes bűnözés ellen Kína. Egy pekingi bíróság már létre is hozott egy olyan munkacsoportot, amely a China Daily magazin szerint a világhálóval kapcsolatos (bűn)eseteket vizsgálja.

A csoport létrehozását a hatóságok szerint az indokolja, hogy egyre nagyobb problémát jelent az országban a "kiberbűnözés". Az illetékesek példákat is említettek: a statisztikai adatok szerint míg 1986-ban csak 9 ilyen eset fordult elő, addig 2002-ben már több mint 4500 internetes bűncselekményt követtek el. Az ügyben nyilatkozó kínai szakember, a munkacsoportban helyet kapó egyik bíró Ma Xiurong közölte: "A testületünk feladata elsősorban az lesz, hogy kivizsgáljuk az internetes törvénysértéseket és bűncselekményeket."

A csoport tíz tapasztalt bíróból áll. Xiurong szerint ugyan már vannak olyan jogszabályok, amelyek büntetik a világhálón elkövetett bűncselekményeket, ám az internet és a használt alkalmazások olyan gyorsan fejlődnek, hogy azokkal a törvényhozók egyszerűen nem tudnak lépést tartani, éppen ezért a munkacsoportnak egyik feladata, hogy megoldást találjon ezekre a problémákra is. Jelenleg Kínában mindössze két törvény foglalkozik az internettel és jogi szabályzásával.

Xiurong a furcsaságok között említette, hogy egy esetben egy játékos azért támadott meg a bíróság előtt egy céget, mert az eltulajdonította a játék közben szerzett bónuszait és más eszközeit. Az ítélőszék annak ellenére támogatta a játékos anyagi kártérítésre vonatkozó követelését, hogy ezek az értékek csak virtuálisak voltak. A legtöbb ilyen esetben azonban a felhasználók semmit sem tudnak tenni, mivel a kibertérben megszerzett értékek nem tekinthetők valódi vagyontárgynak, ráadásul a virtuális javak védelmére sincs törvény.

Shou Bu, a shanghaji Jiaotong Egyetem jogi professzora szerint két jogszabály aligha elég, hogy szembenézzen a naponta fejlődő világháló szinte óránként szaporodó újabb és újabb kihívásaival. A szakember véleménye szerint a jelenleg hatályos kínai törvényeknek legfőbb hiányossága, hogy csak a számítógépes hardvereszközökre, az operációs rendszerekre és a nemzeti biztonságra ügyelnek.

Statisztikákkal bizonyítható, hogy napjainkban a világszerte terjedő "kiberbűncselekményeknek" csupán egy százalékát sikerül felderíteni, és ennek az egy százaléknyi esetnek is csupán négy százalékát vizsgálja a rendőrség. Kínában ma már közel 80 millióan használják az internetet, az Egyesült Államok után itt lógnak a legtöbben a világhálón. Az internetes bűnügyekre pedig azért is egyre fontosabb lesz figyelni, mert Kínában az online kereskedelemből származó bevétel 2003-ban 60 milliárd dollár volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #4
    kína .. a jing jang meg jól otthagyta őket a pácban :]]
  • Tetsuo #2
    Szegény kínaiak. Agyon vannak szabályozva.
    Csak központilag ellenőrzött weboldalakat nézhetnek, éjjel fiatalkorúnak tilos a net, tiltott tartalom miatt akár halálbüntetést is kaphat a szervertulaj, persze ha kínai...
  • Raszkolnyikov #1
    He, az Commander & Conquers Generals-ban és is gyártottam a hekkereket. Nem gondoltam, hogy ekkora gáz lessz belőlle....