Berta Sándor

Orosz online zsarolókat vettek őrizetbe

Három orosz városban, köztük Szentpéterváron tartott házkutatásokat és razziákat a kiberbűnözés elleni harcra létrehozott brit egység, az NHTCU és az orosz rendőrség. Az akciók során három, a huszas éveinek az elején járó férfit vett őrizetbe. A hatóságok őket - többek között - online fogadóirodák zsarolásával vádolják.

A fiatalemberek megfenyegették az irodákat, hogy amennyiben nem teljesítik a követelésüket, akkor úgynevezett DoS-támadásokkal megbénítják az oldalak működését. A gyanúsítottak a rendőrök szerint tagjai egy olyan zsarolóbandának, amely Oroszországból zsarolta a világszerte található online fogadóirodákat. Amelyik iroda pedig nem fizetett, annak DoS-, vagy DDoS-támadásokkal bénították meg a weboldalát s tették így lehetetlenné a működését.

A DoS- (Denial-of-Service) vagy DDoS- (Distributed Denial-of-Service) támadások kivitelezése viszonylag egyszerűen megoldható és nagyon nehéz az ilyen támadás tetteseinek a nyomon követése. Az elkövetők általában megszerzik egy vagy több olyan számítógép felett az ellenőrzést, amelyek csatlakoznak az internetre, majd lekérésekkel bombázzák az adott weboldalt. A célponttá váló internetes oldal általában egy idő után nem bírja tovább megválaszolni a beérkező kérdéseket és összeomlik.

Az NHTCU egyik szóvivője szerint túl sok mindent egyelőre még nem tudnak nyilvánosságra hozni, mivel még nagyon a nyomozás elején járnak. Azt azonban a neve elhallgatását kérő szóvivő is elismerte, hogy sor kerülhet újabb letartóztatásokra, akár Oroszországban is. A nyomozók elsősorban az átutalások és a pénzügyi tranzakciók nyomán akarnak a bűnözők nyomára jutni, mivel az IP-címeken keresztül ez szinte lehetetlen feladat.

Egyelőre még tisztázatlan, hogy a zsarolók mennyi pénzt csikartak ki az online fogadóirodáktól. A hatóságok becslése szerint ez az összeg elérheti a több százezer eurót is. Az összeg nagysága persze függ attól is, hogy mekkora, miylen látogatottságú egy-egy weboldal. Egy átlagos internetes oldaltól általában 8 és 35 ezer euró közötti összeget szoktak követelni a zsarolók.

Hasonló esetek történtek már az idén egyébként Németországban is. Mint ismeretes, a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt zsarolók megfenyegettek több online fogadóirodát is, hogy amennyiben nem fizetnek egy bizonyos összeget, akkor károkat okoznak az irodák weboldalaiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    az biztos :)))
  • nemcsakfeel #1
    hmm:) jobban fizet mint a nyári munka..