Berta Sándor

Határozottabb fellépés az internetes drogkereskedelem ellen

A bécsi központú INCB nyilvánosságra hozott éves jelentésében kiemeli, hogy minden eddiginél nagyobb mértékben kell fellépni a különböző, "drogokra hasonlító szenvedélyszerek" illegális virtuális árusítása ellen.

Legújabb jelentésében minden eddiginél keményebb fellépést sürget a virtuális piacokon folyó drogkereskedelem ellen a Nemzetközi Drogellenőrző Tanács. Az ilyen szerek közé tartoznak többek között teljesítményfokozó, hiperaktivitás vagy depresszió elleni gyógyszerek. Sajnos egyre nagyobb mértékben terjed ezeknek a készítményeknek az online eladása, hiszen így gyakran ki lehet bújni a nemzetközi ellenőrzések alól. Az ENSZ tagszervezete éppen ezért arra szólította fel elsősorban a kormányokat, hogy kutassák és számolják fel, valamint büntessék meg az ezen gyógyszereket az interneten illegálisan áruló személyeket és vállalkozásokat. Ehhez azonban szükség van például - többek között - az elektronikus kereskedelmet szabályozó törvények és jogszabályok összehangolására is.

Az INCB szerint az is gyakran gondot okozhat, hogy az interneten fellelhető szerekhez nincs mellékelve megfelelő tájékoztatóanyag, vagy, hogy ami van, az sem pontos és sokszor félrevezető. Emiatt sok felhasználó rendel meg olyan terméket, aminek a szedése miatt később a kórházakban köt ki. Az ENSZ tagszervezete rámutatott: az Egyesült Államokban nemrég felderített online gyógyszertárakban a készítmények 90 százaléka nem rendelkezett nemzetközi engedéllyel. Ráadásul sok felhasználó a világhálóról megrendelt gyógyszereket továbbküldi az országban élő ismerőseiknek és megrendelőiknek, de nem ritka az az eset sem, amikor a határokon kívülre postázzák ezeket a szereket. Így kerültek ázsiai országokból, mint Thaiföldről, Pakisztánból és Indiából gyógyszerek Európába és az Egyesült Államokba.

Az INCB adatai szerint az illegálisan működtetett virtuális gyógyszertáraknak három fő célközönsége van. Ezek a többszörösen drogfüggők, akik nagy mennyiségben szedik ezeket a szereket; az egykori betegek és függők, valamint olyan személyek, akik ezeket a készítményeket az interneten tovább értékesítik. A rendelés egyszerű és kényelmes, akár a fotelból is megtörténhet, ráadásul az így megvásárolt készítények általában olcsóbbak a sarki patikákban vett társaiknál. Ám ezeknél a szereknél az átlagosnál nagyobb a függőség kialakulásának a veszélye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Inquisitor #3
  Nekem naponta vagy tucatnyi levélben ajánlanak "legális" kábszereket :(
  Nagyon tele a hócipőm a Spam szeméttel, de ezek képviselik a "csúcsot".
 • Cat #2
  Ez ugyanolyan hülye kérdés, hogy ha küldenek neked füvet csomagba, és megkapod, akkor legálisan van nálad :>

  egyik országban legális, a másikban attól még nem biztos hogy megkapta az engedélyt
  ha jelöletlen a csomag - és egy viagra bizonyára az lesz - és nem bontják ki, akkor ha még megkapod is, illegális.
 • SoDI--- #1
  Ha valamit neten rendelek, és meg is érkezik (nem foglalják le a vámnál), akkor az csak legális szer lehet, nem?