Franczy

Láthatáron a kétmagos Itanium

A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel képviselői a napokban bejelentették, hogy az Intel pár éven belül piacra kívánja dobni azon újgenerációs Itanium processzorát, mely az eddig megszokott egy helyett két processzormaggal rendelkezik majd. Mint ismeretes, a nagyteljesítményű szerver számítógépek esetében bevett dolognak számít kettő, vagy több processzor alkalmazása, a chipgyártási technológiák rohamos fejlődésének köszönhetően pedig az Intel a közeljövőben már egynél több processzormagot is képes lesz megvalósítani egyetlen tokozáson belül. Az Intel azt ígéri, hogy a két maggal rendelkező újgenerációs processzorai relatíve kedvező áron kerülnek majd forgalomba, ily módon pedig minden korábbinál versenyképesebbek lehetnek.

A két processzormaggal rendelkező processzorainkkal várhatóan az évtized közepe táján készülünk el - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a napokban zajló Intel Developer Forum keretein belül Mike Fister, az Intel Enterprise Platforms Group vezérigazgatója. Fister elmondta, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a két maggal rendelkező Itanium mikroprocesszorok az Intel következő generációs, 0,09 mikrométeres chipgyártási technológiájával készülnek, de elképzelhető, hogy ezen új processzorok a chipgyártó ezt követő, 0,065 mikronos gyártási technológiájával fognak készülni.


A jelenleg forgalomban lévő Intel Itanium 2 processzorok 0,18 mikronos gyártási technológiával készülnek, és magméretük meghaladja a 400 négyzetmillimétert. A következő generációs Itanium chipek már 0,13 mikronos csíkszélességgel és 200-300 négyzetmilliméteres magmérettel fognak rendelkezni, az ezt követő, 0,09 mikronos gyártási technológiával készülő Itanium processzorok magmérete pedig várhatóan 150 négyzetmilliméter körül alakul. Ezek alapján elmondható, hogy a két maggal rendelkező újgenerációs Itanium chipek teljes magmérete 300 négyzetmilliméter lesz.

Jelenleg egyedül az IBM forgalmaz olyan szerver számítógépeket, melyek belsejében két maggal rendelkező processzorok bújnak meg, azonban mindenképpen említésre méltó, hogy a Sun Microsystems és a Hewlett-Packard is előrehaladott fejlesztéseket folytat az üggyel kapcsolatban. Az említett gyártók egyébként várhatóan már a jövő évben piacra fogják dobni saját fejlesztésű, két maggal rendelkező mikroprocesszoraikat, vagyis ily módon 1-2 évvel mindenképpen megelőzik majd az Intelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #14
    A szerver piac 90%-át már ma is az intel procik alkotják.
    Pontosan, de nem kis cég...és konok :-)
    Egyébként nem csak win lesz rá.
    Az SGI-t, a HP-t (hogy csak e kettőt említsem) nem tartanám kispályásnak, szóval lesz rá Irix, Linux, HP-UX, OpenVMS, True64 stb és felhagynak a processzor gyártással.
  • Power #13
    Én még úgy tudom, hogy (a tévedés joga fönt áll) nem akar SOI-t használni, hanem saját maga a SOI-hoz hasonló technológiát dolgoz ki...úgy mond nehogymá elismerje, hogy máshol is találhatnak ki jót.
  • Yeti #11
    marmint a SOI ra gondoltam
  • Yeti #10
    mar azota megvaltoztattak az allaspontjukat, es mostmar ok is hasznalni akarjak...
  • Power #9
    Az Intel tesztjei számodra nem hivatalosak?
    Hivatalosak, legfeljebb nem függetlenek, de olyat ne nagyon várj! :-)

    Túl sok pénz van benne és túl sokan állnak mögötte, hogy ne legyen sikeres.

    A Power4 valóban 2 processzor magot tartalmaz, azonban:
    1. Sokkal kevesebb tranzisztort tartalmaz elsősorban azért, mert az L3 cache nem a chipen belül van.
    2. Igaz, hogy 0,13 mikronnal gyártják, de ottan van még a SOI amitől az intel mereven elzárkózik.

  • Gabest #7
    Raytracelt fps-t akarok! Képpontonként egy processzor elég is lesz!
  • Power #6
    Ha nem tudod csökkenteni, a csíkszélességet(vagy egyébb módon növelni a chipbe integrált tranzisztorok számát), akkor több procis chipet se tudsz gyártani. Nem azért raknak több processzort 1 chipre, mert az könnyű legyártani, hanem azért, mert könnyebb így növelni a teljesítményét 1 chipnek, mint tervezni 1 új chipet.
    A jelenlegi 0,18 mikron (evvel gyártják az I2-t) nem lehetne gazdaságosan legyártani egy 2 procis chipet, de még 0,13-on se nagyon, ezért nem is lesznek 0,09 előtt biztosan.
  • Power #5
    Gyenge az Itanium vagy az Itanium2? Mihez képest? Az Itanium2 jelenleg az egyik leggyorsabb bárki által megvásárolható procik közül.
    Ha 2x nagyobb teljesítményű lenne, akkor se lenne sokkal jobb helyzetben, nem a teljesítmény a legfontosabb!

    Pont az derült ki, hogy nem a közeljövőben lesznek(3 éven belül nem), ezért megtévesztő a cikk címe.
  • Turmoil #2
    Viszont a fejlesztések nem 1 éven belül valósulnak meg, azaz amivel most nem foglalkoznak, az 3-4 éven belül nem fog megjelenni:)
    Ezért izgalmas valami újat fejleszteni, mert jól meg kell tippelni, hogy 4-5 év múlva mi számít majd elég jónak. Ezért bukott az Itanium. Mire kijött, már gyengének számított, és az I2 sem az a nagy előrelépés...
  • Zombye #1
    Hát szerintem ez még a láthatárnál is messzebb van. Tapasztalataim szerint, egy éven túlra már nem érdemes becsülni, hogy mik is jelennek meg, mert annyira kiszámíthatatlan a fejlődés, és a piaci igény, ill. kereslet.