Rónai György

Az Intel felgyorsítja a kétmagos processzorokra való áttérést

Az Intel valószínűleg felgyorsítja az áttérést a kétmagos asztali processzorokra, amelyek így már jövő évben megjelenhetnek. Az első ilyen várhatóan a következő generációs Pentium M lesz, amelyben a Jonah kódnevű mag dolgozik, és nem csak a mobil, hanem az asztali gépekbe is ez kerül majd.

Korábban már több forrásból is jelezték, hogy az Intel várhatóan egységes processzor architektúrát fejleszt a jövő mobil, és asztali processzoraiba is. Manapság az Intel a Pentium 4 processzorokat adja az asztali gépekbe, a Pentium M processzorokat pedig a notebookokba, mivel előbbiek oda túl nagy hőtermeléssel, és energiaigénnyel rendelkeznek.

A korábbi bejelentéseknek szerint azonban az Intel ezt az egyesített architektúrát csak 2006-2007 tájékán vezette volna be a piacra. Ekkor még azt tervezte a cég, hogy az első hasonló architektúrás magok a mobil és a desktop piacra a Merom és a Conroe lesznek, azonban a legújabb hírek szerint már a Jonah is ilyen architektúrát rejt. Ráadásul a Jonah megjelenését a DigiTimes információi már 2005 második félévére kilátásba helyezik.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyításhoz

A Jonah kódnevű chip a tervek szerint két darab Dothan magot tartalmaz, és 65 nm-es technológiával készül majd. Ez a CPU a cég szerint amennyiben nincs szükség az extra teljesítményre dinamikusan le tudja majd tiltani az egyik magját, így ilyenkor kevesebb áramot fogyaszt majd a chip. A Jonah TDM (Thermal Design Power, azaz hőkibocsátása) ennek megfelelően 45W, a magfelület mérete pedig 100-120 négyzetmilliméter lesz.

A Jonah követői a Merom, és Conroe lesznek 2006-ban, majd a Gilo 2007-ben. Mindegyik újfajta, 64 bites kiterjesztésekkel ellátott architektúrát kap, és közülük is a Conroe lesz az első, amely már az IA32e-t (Intel Extended Memory 64 Technology) két maggal támogatja. A Merom, amelynek ugyancsak lesz desktop PC-kbe tervezett ága is, már támogatni fogja a legújabb La Grande technológiát, a Hyper-Threadinget, és a Vanderpool technológiát is. Várhatóan két, vagy több processzormag lesz benne, és 4MB gyorsítótárral rendelkezik majd.

Az, hogy a Jonah milyen előnyökkel bír majd technológiailag a Banias és a Dothan magokkal szemben, egyelőre nem tisztázott kérdés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #4
    hatigen, ugylatszik a prescott soha sem fogja kifutni magat az eredeti terveknek megfeleloen ...
  • Mister #3
    két mag + HT = ... :)
  • dikki*yysw #1
    Érdekes látni, mennyire bejön az intelnek ez a pentium M. Még futtatják a netburst-ot, de lassan elhagyják.

    Szép a jövő, jön majd a fini 2magos K8(9) is.