Gyurkity Péter

Már 20 perc alatt megfertőződnek a frissítést nélkülöző rendszerek

Az Internet Storm Center által elkészített felmérés szerint átlagosan mindössze 20 perc alatt megfertőződnek azok a számítógépek, amelyek a szükséges biztonsági frissítések nélkül merészkednek a világhálóra.

A felmérés - amely a Windows operációs rendszert futtató számítógépeket vette alapul - a tavalyi évben még 40 perces felhőtlen internetezést ígért a frissítéseket hanyagoló felhasználóknak. Az Internet Storm Center munkatársai a felmérés alatt az egyes IP címekre beérkező kérelmeket figyelték, és megpróbálták kiszűrni a távoli támadók által küldött adatcsomagokat. "Az átlagos forgalmat figyelembe véve mindössze 20 perc alatt felbukkannak az első féregvírusok, amelyek megpróbálnak bejutni számítógépünk rendszerébe. A megfelelő frissítések nélkül minden bizonnyal az első ilyen próbálkozás sikerrel járna" - áll a központ közleményében.

A drasztikusan lecsökkent időtartam igen kellemetlenül érintheti a felhasználókat hiszen a szükséges javítások letöltése és telepítése ennél több időt igényel. Scott Conti, a Massachusetts Egyetem hálózatokért felelős igazgatója szerint az Internet Storm Center felmérése valós adatokon alapul. "Ez egy rendkívül nagy probléma, és minden évben egyre több gondot okoz" - jelentette ki Conti. Elmondása szerint az általuk elvégzett belső teszt során két frissítetlen operációs rendszert futtató gépet kapcsoltak a világhálóra, és 20 percen belül mindkét számítógép megfertőződött valamilyen vírussal.


Egy újonnan telepített és hálózatra kapcsolt Windows megfertőződési ideje

A felmérés elkészítői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy elsősorban a szolgáltató hozzáállásától függ a veszély mértéke, ugyanis ha a szolgáltató cég letiltja a féregvírusok által gyakran használt portokat, a felhasználóknak több idejük marad az operációs rendszer frissítésére. A vállalat felhívja a felhasználók figyelmét, hogy a veszély csökkentése érdekében tiltsák le a Windows fájl- és nyomtatómegosztását, és lehetőleg engedélyezzék a beépített tűzfalat.

Elemzők ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy Fred Baumhardt, a Microsoft biztonsági tanácsadója az Amszterdamban tartott TechEd konferencián nemrég kijelentette, hogy a biztonsági javítások rendszere önmagában nem nyújt megoldást a vírusokkal szemben. Baumhardt hangot adott azon félelmének is, miszerint hamarosan olyan támadók bukkanhatnak fel, amelyeket nem tudunk majd időben azonosítani, és óriási pusztítást vihetnek végbe a világhálón. Sürgette a frissítések jelenlegi gyakorlatának reformját, és kihangsúlyozta az alkalmazkodás jelentőségét.

"Tegyük fel, hogy testünk egy számítógépes rendszer. Egy megfázás esetén nem halunk meg csak azért, mert ilyen betegségünk még nem volt azelőtt. Szervezetünk alkalmazkodik a kórokozóhoz és a testhőmérséklet megemelésével időt nyer amíg immunrendszerünk legyűri a támadót. Ha szervezetünk védelme úgy működne, ahogy az operációs rendszerek frissítésének jelenlegi rendszere, már rég halottak lennénk" - jelentette ki Baumhardt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lola #65
    Az elterjedtsége, és a sebezhetősége (magyarán: önmagában szar a biztonsága).
    911 óta pedig az amerikai titkosszolgálatok érdekeinek való megfelelés is.
  • Piscator #64
    Mi az oka a Win virusoságának?
    Sok szolgáltatás? Logikai hibák(rések)?
    Scriptelhetőség, a win alkalmas automatizálásra??
  • Piscator #63
    Többet szerinted nem is lehet DOS?
    És a Caldera?
    hehe, azt adják a Particional Magichoz is:)
  • lola #62
    Az első vírusok még dos alá jelentek meg. Egy akkori magyar BBS-en (Cyborg) kb. 6000 vírus volt megtalálható (és letölthető - az előfizetők számára), jelentős részük forrás szinten is.
    Ahogy a win95 megjelent, azt úgy harangozták be (többek között), hogy ez aztán a biztonságos oprendszer, ezen vírus képtelen megfutni (a dicshimnuszok persze a többi win megjelenésekor is mindig elhangzottak). Nos, a tényeket mindenki ismeri. Nem hogy nem futnak alattuk vírusok, hanem ilyen elképesztő mennyiségű vírus, mint ami képes a windowsokat megfertőzni, előtte sosem volt. Az nt alapúak (ilyen a w2k és az xp is) ráadásul pluszban olyanokat is futtatnak, amik pl. win98 alatt életképtelenek. Na, ennyit a biztonságról (meg a hazudozásról).
  • lola #61
    Nagyon sokáig a windowsos programok nem tudtak semmivel sem többet, mint a dos-os megfelelőik, de azt lényegesen LASSABBAN. Persze, ahogy fejlődött a win, meg a progik, ez megváltozott, hisz dos alá már nem fejlesztett egy idő után senki.
  • lola #60
    A DR-DOS nem volt nagy durranás. Sosem felejtem el, hogy a BNV területén az egyik standnál úgy reklámozták, hogy a védelme olyan jó, hogy nem lehet behatolni. Pénzdíj is volt... 2 perc múlva mondtam, hogy nekem inkább az egyik kiállított termék kéne, mert az még nem kapható nálunk. Megkaptam :)

    PS: DOS alá csak egy megtörhetetlen védelmi termékkel találkoztam: EltSecret. Soha nem törte meg senki. Persze ez már történelem...

    PS2: DOS-os kiegészítőnek viszont a 4DOS nagyon jó volt.
  • Laci #59
    Ezeket most gondolom bizonygatásul hoztad fel néhány embernek. De azt ugye tudod, hogy nem biztos hogy ők is elhiszik amit írnak, csak valamiért ezt teszik...:D Persze ez rágalomnak tűnhet a részemről (bocs ha valaki így éli meg és nem igaz a dolog) de nem hiszem hogy észérvekkel valaki oda jut hogy az ms nem biztos hogy lop, jó oprendszer a win, sőt az ms-ről lopnak, csak divatból szidják, mindenki lamer akinek gondja van vele, meg ilyen baromságok. Szerintem a vitáknak igenis lehet értelme, ha sok benne a hülyeség ha nem mert ezt látva azért néhány ember talán elgondolkodik azon, hogy itt valami nincsen rendben, asszem ez sem tart már olyan sokáig, akkor meg majd másról fog szólni a vita... Közhely:a történelem megismétli önmagát...
  • Piscator #58
    Jó, megmondták utánam-előttem.

    Én csak pár windows történelems odlallak tudok "illusztrálni".
    1.
    2.
    3.

    4. Ez jó!
  • Laci #57
    Szerintem sem az az igazi bűn ha egy cég lemásol jó ötleteket egy másikról. Az a baj az ms-féle cégeknél, hogy hazudnak is, mivel úgy adják elő mintha ők találták volna ki (ameddig nem volt meg nekik feleslegesnek titulálták ezeket az ötleteket), szabványosították, ezzel kampányoltak így jobban el tudták adni a cuccukat és azon cégek termékeit amelytől másolták az ötletet elnyomták a saját sokkal gagyibban megvalósított termékükkel. Persze idegen környezetből hozott funkciókat nem lehet könnyű beépíteni saját rendszerbe, de mégis ezzel kísérleteznek már mióta. Most pedig egy nagy keszekusza komplexum lett a win és eggyre több hiba, támadási pont vetheti így meg a lábát rajta.
  • Piscator #56
    DR-DOS?