65
-
lola #65 Az elterjedtsége, és a sebezhetősége (magyarán: önmagában szar a biztonsága).
911 óta pedig az amerikai titkosszolgálatok érdekeinek való megfelelés is. -
Piscator #64 Mi az oka a Win virusoságának?
Sok szolgáltatás? Logikai hibák(rések)?
Scriptelhetőség, a win alkalmas automatizálásra?? -
Piscator #63 Többet szerinted nem is lehet DOS?
És a Caldera?
hehe, azt adják a Particional Magichoz is:) -
lola #62 Az első vírusok még dos alá jelentek meg. Egy akkori magyar BBS-en (Cyborg) kb. 6000 vírus volt megtalálható (és letölthető - az előfizetők számára), jelentős részük forrás szinten is.
Ahogy a win95 megjelent, azt úgy harangozták be (többek között), hogy ez aztán a biztonságos oprendszer, ezen vírus képtelen megfutni (a dicshimnuszok persze a többi win megjelenésekor is mindig elhangzottak). Nos, a tényeket mindenki ismeri. Nem hogy nem futnak alattuk vírusok, hanem ilyen elképesztő mennyiségű vírus, mint ami képes a windowsokat megfertőzni, előtte sosem volt. Az nt alapúak (ilyen a w2k és az xp is) ráadásul pluszban olyanokat is futtatnak, amik pl. win98 alatt életképtelenek. Na, ennyit a biztonságról (meg a hazudozásról). -
lola #61 Nagyon sokáig a windowsos programok nem tudtak semmivel sem többet, mint a dos-os megfelelőik, de azt lényegesen LASSABBAN. Persze, ahogy fejlődött a win, meg a progik, ez megváltozott, hisz dos alá már nem fejlesztett egy idő után senki. -
lola #60 A DR-DOS nem volt nagy durranás. Sosem felejtem el, hogy a BNV területén az egyik standnál úgy reklámozták, hogy a védelme olyan jó, hogy nem lehet behatolni. Pénzdíj is volt... 2 perc múlva mondtam, hogy nekem inkább az egyik kiállított termék kéne, mert az még nem kapható nálunk. Megkaptam :)
PS: DOS alá csak egy megtörhetetlen védelmi termékkel találkoztam: EltSecret. Soha nem törte meg senki. Persze ez már történelem...
PS2: DOS-os kiegészítőnek viszont a 4DOS nagyon jó volt. -
Laci #59 Ezeket most gondolom bizonygatásul hoztad fel néhány embernek. De azt ugye tudod, hogy nem biztos hogy ők is elhiszik amit írnak, csak valamiért ezt teszik...:D Persze ez rágalomnak tűnhet a részemről (bocs ha valaki így éli meg és nem igaz a dolog) de nem hiszem hogy észérvekkel valaki oda jut hogy az ms nem biztos hogy lop, jó oprendszer a win, sőt az ms-ről lopnak, csak divatból szidják, mindenki lamer akinek gondja van vele, meg ilyen baromságok. Szerintem a vitáknak igenis lehet értelme, ha sok benne a hülyeség ha nem mert ezt látva azért néhány ember talán elgondolkodik azon, hogy itt valami nincsen rendben, asszem ez sem tart már olyan sokáig, akkor meg majd másról fog szólni a vita... Közhely:a történelem megismétli önmagát... -
Piscator #58 Jó, megmondták utánam-előttem.
Én csak pár windows történelems odlallak tudok "illusztrálni".
1.
2.
3.
4. Ez jó! -
Laci #57 Szerintem sem az az igazi bűn ha egy cég lemásol jó ötleteket egy másikról. Az a baj az ms-féle cégeknél, hogy hazudnak is, mivel úgy adják elő mintha ők találták volna ki (ameddig nem volt meg nekik feleslegesnek titulálták ezeket az ötleteket), szabványosították, ezzel kampányoltak így jobban el tudták adni a cuccukat és azon cégek termékeit amelytől másolták az ötletet elnyomták a saját sokkal gagyibban megvalósított termékükkel. Persze idegen környezetből hozott funkciókat nem lehet könnyű beépíteni saját rendszerbe, de mégis ezzel kísérleteznek már mióta. Most pedig egy nagy keszekusza komplexum lett a win és eggyre több hiba, támadási pont vetheti így meg a lábát rajta. -
Piscator #56 DR-DOS? -
Piscator #55 Arra gondoltam, az olyasmikre, amik fejlődést jelentettek neki az előző oséhez képest,,konkrétan.aztán persze tévedhetek:
Pl a Mac Ablakos kezelőfelületét,
azt hiszem a lapozófájlos megoldást az UNISnál alkalmazták,
az IE egyes részei a Mozillából lettek elemelve.
Meg valami server is.
Csomó mindent nem maguktól találtak ki.
Ez persze nem olyan nagy bűn, ha kb igazam van, majd hozzáértőbbek megmondják. -
Laci #54 Én csak hallom néha hogy munkahelyeken használnak Apple-t de csak suliban volt alkalmam kipróbálni, azon kívül nem nagyon láttam itt olyat. -
Laci #53 Azért persze vannak amerikai filmek amikben már megjelent a win látványa, de az Apple tényleg ilyenkor szokott megmutatkozni. -
Laci #52 Japánban és Amerikában Apple az elterjedt. De ott van is rá pénz. Itt meg csak dzsunkapécére, de abba is beleöl egy csomó pénzt az ember úgy hogy nem veszi észre. -
lola #51 Mindenesetre érdekes, hogy akármilyen amerikai filmet nézek, mindig McIntosh gépeket látok, és persze nem microsoft termékek futnak rajtuk.
Otthon nem olyan népszerűek? -
Laci #50 "Ennyi elég?" - Fogadjunk hogy nem:)) -
lola #49 Ahogy olvasgattam korábban, te figyelemmel kiséred a ms pályafutását. Számtalan dolgot loptak, amiből persze perek lettek, majd egész egyszerűen megvették a céget, vagy az aktuális bírót.
Ugye még emlékszel az msdos 1.0-ra? Biztos arra is, hogy honnan lopták. Majd később a compaq-tól a nagyobb lemezek kezelését, a quarterdeck-től az extended és expanded memória-kezelést, a nortontól a scandisket és speeddisket (ez már msdos 6.0-nál), majd a már említett xerox-apple lopást a win 16 bites verziójában, majd a 32 bitesben a netware-től a címtár szolgáltatást, a fürtözési technikát (ebben nem vagyok biztos, hogy kitől), stb... De lopott az sco-tól, a corel-től, és még ki tudja, hány cégtől. Ennyi elég? -
Laci #48 "Szóval a kérdés továbbra is nyitott." - Ez viccnek elmegy. Gondolod hogy ez a lopás dolog, meg a rengeteg per téma lenne ha nem történt volna meg? Mert felkapta a média. Nemcsak az ms-t kapja fel, ennyi erővel az Apple is lehet médiaáldozat. Csak az fejlődő országogkban ugye még nem éppen terjedt el. -
Laci #47 Bizonyíttékként a Xerox, Apple, Microsoft cégek története, és az hogy ezek előtt a winek előtt rég léteztek e technológiák. Ennyi erővel semmit sem lehet bizonyítani. Szellemi termékeket lopni szerintem egyébként filozófiailag sem lehet, csak ez nagyon a többi cég kárára ment. Az ms fényezése helyett ezen a problémán is el lehetne gondolkodni. Ráadásul az Apple ezért be is perelte az ms-t csakhát nem lett belőle semmi. Meg atóta még sokan beperelték. De arra már kinőtte magát elég nagyra. Persze ezeket levédették, dehát ilyenek a történelemben voltak is meg lesznek is.
Nektek egyébként valahol szokták mondani hogy népszerűsítsétek az ms-t??? -
mrzool #46 Valami komolyabb bizonyítékra számítottam, de tudom, hogy tőled csak ennyire telik.:) Szóval a kérdés továbbra is nyitott. -
Laci #45 1985:Windows: ablakos grafikus felület: Xerox -> Apple -> Microsoft
1995:Win95:Plug&Play, multitasking OS, AutoConfig(nem igazán működnek enyhén szólva). -
mrzool #44 Kötözködés nélkül, csak a 'jegyzőkönyv' kedvéért: plíz mondj néhány "újítást jelentő technologiát", melyet "lopták, vették el, nagyképpel". A többiek nevében is köszönöm! -
Piscator #43 Laci+Pheel:
Szerintem sokan a Windowsok abból a korából általánosítanak mára, amikor valóban négyzetével több volt a gubanc.
Hiszen régebben a szolgáltatásokra ment a cég, ma a biztonságra, mégha ez kétséges minőségű.
Valóban meglepő, bizonyos szempontokból(?)vagy inkább részeken talán kevésbé sebezhető a pl 98, de ma már nem térnék vissza rá.
Én legfeljebb a viszonylagos méretét fájlalom a mai xpnek, hiába RELATÍVE olcsók az alkatrészek, nem minden esetben lehet bővíteni (céges gép, kevés pénz), rengeteg még a régi, kisebb kapacitású gép, lásd intézmények (iskolák pl.)ahol 95, 98, nt4 ketyeg.
Az hiányolom, nem lehetne egy 3-4 éves kapacitású gépre egy ugyanolyan "hatékony" stabil OS-t írni, mint kb. az Xp?
Talán lehetne, de ahhoz testre szabható(bb)vá kellene tenni, pl egy irodai munkára nem szükséges különbőző kijelőlési szín stb.
Szóval a Win lassan beérik, csak soha el nem feledni, szakmai szempontból (nem felhasználási elterjedségből) mekkora gagyi volt majd egy évtizeden át, és az újítást jelentő technologiák egy hányadát honnan lopták, vették el, nagyképpel. -
Piscator #42 Lola biztonságtechnikai tízparancsolata :))
Mindenkinek kb. így kéne használnia a gépét.
Sajnos sok helyen nagyon favorit az Office, mert hozzászoktatták, s így az átlag nem akar váltani.
Bár nálad nem mennek a scriptek, meg nem IE-t használsz, kissebb bajokat a webes(igazából böngészőprogramos) levelezés is okozhat elvben.De a Mozzila-Firefoxnál ez se okozhat problémát. -
Laci #41 NE FERDÍTS!!!! Ez nem éppen tisztességes nem gondolod? Egy szóval nem írtam hogy egyik is jó. Értelmezni úgy értelmezi MAGÁBAN mindenki ahogy akarja/tudja, de ne írj olyat a hozzászólásomról, ami nincs benne! Köszi. Különben is ebben a w98 tűrhetőbb, pnp-ben meg hasonló használati tényezőkben az xp. Csakhogy ezeknél együtt meg bármely más OS jobb úgyhogy ezért nem értem minek ez. -
#40 "Az az xp csak a netre megy fel senki nem veri kalapáccsal. És könnyen vége is lehet így is. Bár én erre win98at használok azzal azért korántsem ez a helyzet."
Végülis ezt lehet úgy is értelmezni, hogy nem azért használod, mert jobbnak tartod, de ezen az alapon a Föld is lapos, ha úgy értelmezem... -
Laci #39 Micsodaaa? Ki élteti? Én csak azt mondtam hogy ebben a dologban valamivel jobb. Mindkettő=0 nyugodt lehetsz benne. -
#38 Nem mondasz ujat:) En fel evvel ezelottig win gepeken csinaltam szinte mindig mindend. Az otthoni win-es gepeimmel volt a legkevesebb gondom. 1x kaptam be virust, ugy 4 eve, azt is 5 perc alatt leszedtem. Nem szakmai alapon akarom a Windowst megitelni, noha nem keves szakertelemre tettem szert az evek soran, hogy mukodokepes allapotban tartsam a windowsokat amiket hasznaltam. Otthon mar szerencsere csak 1 wintel gep van. A windows XP-ben sokak velemenyenek ellentmondva sztem jora sikerult csiszolni a stabilitast.
DE! nem tudom ti hogy vagytok vele, de engem az ok nelkul felbukkano, majd esetleg restartal (rosszabb esetben kis buheralassal) elmulo hibak miatt idegesito a windows. Mukodik, stabil (itt a munkahelyemen is), de rengetek apro idegesito hibaja van. Nehe nem is olyan apro. Es en ezert orulok, hogy megszabadultam tole otthon. A munkahelyemen nem igazan izgatnak ezek a hibak, de a sajat gepemen nagyon zavart. Mindig meg tudtam oldani, de akkor is. Most, hogy nem wintelt nyuzok otthon, furcsa, de ha leulok a gep ele, akkor mindig meg tudom csinalni amit akarok, es nem kell mindig valami utan jarni. (itt is hozzatennem, hogy a felhasznalas sokretusege miatt utkozok problemakba, a munkahelyi gepem atomstabil).
Egy szo mint szaz, nekem nagyon unszimpatikus a windows, a rendszer, a kezelese, a kezelofelulete, a design-ja, a marketing politikaja, es az emberek az m$-nel akik a fel vilagot manipulaljak.
En bucsut mondtam neki... (ez akar egy mosopor reklamszovege is lehetne) -
#37 Mégis a 98-at élteted, hogy az milyen jó. Ilyet csak olyan mond, akinek halvány lila segédfogalma sincs az egészről. -
Laci #36 NEM VISSZAMÁSZTAM AZ XP A MÁSIK GÉPEN VAN!!!! -
#35 "Nameg ha én vagyok annyira nemhozzáértő, akkor miért olyat használok, amivel "nincs ilyen gondod, mert nincs benne az a szolgáltatás, amit a blaster használ."?"
Valamiért még mindig úgy érzem, hogy nem nézel utána a dolgoknak, mert valahogy nekem az XPvel sem okoz gondot a Blaster SEM. Hogy miért vagy nem hozzáértő? Mert inkább visszamászol 98-ra, mintsem utánanézz, hogy mi is okozza a problémáidat... (a legtöbb problémát maga a user okozza) -
#34 Lehet újat mondok neked, de a Windowsban is létezik limited user, hovatovább guest is, csak a sok "szakértő" erről nem tud... -
#33 ujra: (megzavartak)
Es kulombseget kene tenni a "szandekosan tonkrevagom az oprendszert" es a nem hozzaerto user kozott, mert az elobbi konnyen sikerrel jar a legtobb oprendszernel (felteve hogy admin jogai vannak, vagy windows elott ul:) ), mig az utobbinak valoszinuleg csak az eleve hibas OS-ek esnek aldozatul... -
#32 Sztem csak az vedi a windowst, aki mast nem ismer. Azon nincs mit benaznia senkinek, hogy hibakat produkaljon a windows, a legkulonfelebbeket, es barmikor, es a felhasznalo hibajan kivul. Persze, hogy aki nagyon ert hozza az tudja buheralgatni, es igy kikuszobolheti a zavaro hibait, de azert aki annyira odaig van a win-ert, az nezzen mar meg legalabb 2 masik oprendszert (ne csak pc-n).
A beepitett tuzfalrol meg annyit, hogy tenyleg nagyon jol ved, csak mondjuk konnyen elofordulhat hogy olyasmit is blokkol amire szukseged lenne, es mivel nem tul jol konfiguralhato kenytelen vagy addig kikapcsolni.
Es kulombseget kene tenni a "szandekosan tonkrevagom az oprendszert" es a nem hozzaerto usert, mert az elobbi konnyen sikerrel a legtobb oprendszernel (felteve hogy admin jogai vannak, vagy windows elott ul:) ), mig az utobbinak valoszinuleg csak az eleve hibas OS-ek esnek aldozatul... -
Laci #31 És két gépen a szemét ms jóvoltából nem szabad ugyanazt használni, ha egyszer van meg. -
Laci #30 Nemcsak az AmigaOS kilőve... -
Laci #29 "Talán éppen ebben a fórumban volt róla szó már párszor, hogy az XP a gyárilag bekapcsolt tűzfalával nem szed be semmit a netről alapból. Persze, ha a hozzáértő kikapcsolja a tűzfalat, majd anyázik..."
Hát ez se olyan biztos...
"Egyébként elég jól mutatja a hozzáértésed, hogy visszatértél a 98-ra..."
Nem kell belekapaszkodni a win98-ba és ilyen alapon lámerezni, mert ez a gép és főleg a HDD ezt bírja, az xp-vel már rég nem lenne egy yte helyem sem azért a win98. Nameg ha én vagyok annyira nemhozzáértő, akkor miért olyat használok, amivel "nincs ilyen gondod, mert nincs benne az a szolgáltatás, amit a blaster használ."? -
#28 Ja bocs! Módosítok: bármilyen a Windows NT vonal komplexitásával rendelkező és legalább azt megközelítő szolgáltatásokat nyújtó oprendszer. AmigaOS kilőve... -
#27 "Az az xp csak a netre megy fel senki nem veri kalapáccsal. És könnyen vége is lehet így is. Bár én erre win98at használok azzal azért korántsem ez a helyzet."
Talán éppen ebben a fórumban volt róla szó már párszor, hogy az XP a gyárilag bekapcsolt tűzfalával nem szed be semmit a netről alapból. Persze, ha a hozzáértő kikapcsolja a tűzfalat, majd anyázik...
A win98-cal azért nincs ilyen gondod, mert nincs benne az a szolgáltatás, amit a blaster használ. Esetleg érdemes lenne utánanézned, bár én ezt már meg sem merem említeni nálad. Abban van más. Egyébként elég jól mutatja a hozzáértésed, hogy visszatértél a 98-ra... -
Laci #26 "Teljes biztonsággal állítom, hogy BÁRMILYEN oprendszert szarrá lehet zúzni percek alatt, ha sík hülye vagy hozzá vagy direkt ez a célod..."
És nem volt direkt ez a célja senkinek, hameg síkhülye valaki hozzá akkor is a win és a Linux van leginkább veszélyben. Nem bármilyen oprenyó.