Rónai György

CSR BlueCore4: háromszor gyorsabb Bluetooth kapcsolat

A CSR BlueCore4 háromszor gyorsabb adatátvitelre képes, mint a jelenlegi Bluetooth 1.2 szabvány. Emellett csökkentették az energiaigényét is, ráadásul a technológia máris úton van a gyártók felé, tehát megjelenése hamarosan várható.

A CSR bejelentette a legújabb Bluetooth chipkészletét, amely a BlueCore4 névre hallgat. Az újdonság már az új EDR (Enchanced Data Rate) Bluetooth szabványt szolgálja, amelyet ugyancsak most indított útjára a Bluetooth Special Interest Group (SIG), az amszterdami WiCon World előadáson.

A Bluetooth EDR maximálisan 2,1 Mbps átviteli sebességre képes, szemben a mostani 721 kbps 1.2-es szabvánnyal. A sebesség növekedése egyben azt is jelenti, hogy a Bluetooth adónak egyharmad annyi ideig kell működnie csak az adott csomag átküldéséhez mint a mostaninak, tehát arányosan csökken az áramfelvétele is. A CSR BlueCore4 teljesen kompatibilis a jelenlegi 1.1 és 1.2-es eszközökkel. Az új technológia a nagyobb átviteli sebességét a másfajta kódolás révén éri el, itt ugyanis az eddigi frekvenciaeltolásos helyett egy fáziseltolásos modulációt alkalmaznak. Azonban ezenkívül mást nem módosítottak az átvitelen, ezzel biztosítva a 100 %-os visszafelé kompatibilitást.

A CSR BlueCore4 két variánsa ismert jelenleg - az egyik, amelyet külső flash memóriában lehet használni, a másik pedig egy ROM. A BlueCore4 External 8 x 8 mm-es BGA (Ball Grid Array) tokozásban érkezik, amely rugalmas volta miatt a gyártók relatíve gyorsan áttérhetnek erre, és ez a megoldás jelenti majd egyben az új Bluetooth EDR PC kiegészítők szívét is.

A másikban a Bluetooth firmware a chipen lévő ROM-on foglal helyet, ezáltal olcsóbb és kisebb méretű - maga a chip egy 6 x 6 mm-es BGA tokozásban csak 3,8 x 4 mm, amely pin-kompatibilis a jelenlegi BlueCore 2-3 ROM chipekkel. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy kis méretű eszközökben, úgymint a mobiltelefonokban, headsetekben is elterjedjen.

A BlueCore4-ben a RAM is megnőtt, 32-ről 48 kB-ra. Erre a gyorsabb adatátvitel megkövetelte nagyobb bufferméret miatt is szükség volt. Az új technológia jelentősen nagyobb sebességével, és csökkentett áramfelvételével fellendülést hozhat a mobil iparágaknak. Ahogy a telefonokban is egyre terjednek a megapixeles kamerák, a telefonokról más eszközökre elküldeni kívánt képek mérete is nő. A jövőben fejlesztések nélkül az adatátvitel túl sokáig tartana, ráadásul sok áramot fogyasztva. Jelenleg egy 1 MB-os kép átküldése 12 másodperc körül van, a Bluetooth EDR segítségével azonban ez 4 másodpercre csökken.

A PC-knek egyre több Bluetooth kapcsolatot kell egyszerre kezelniük, hiszen a Bluetooth billentyűzet, és egér mellett egy HUB-on át akár fejhallgató, telefon, és sok más eszköz is csatlakozhat egyszerre, amelyeknek megfelelő sávszélességet kell biztosítani. Az új sebesség ráadásul már a lézernyomtatók számára is megnyitja az utat a Bluetooth felé, eddig ugyanis csak a tintasugaras nyomtatóknak volt elegendő az átviteli sebesség. Továbbá a Dolby 5.1-es hangrendszer is tipikusan 1 Mbps körüli sebességgel küldi a jeleit, tehát a Bluetooth EDR már erre is alkalmas lehet.

A Bluetooth SIG egyébként az EDR-t a jelenlegi Bluetooth 1.2 szabványnak egyfajta kiegészítéseként kezeli. A CSR már túl van a BlueCore4-External mintagyártásán, és a tömeges szállítás szeptemberben kezdődik meg. A BlueCore4-ROM a harmadik negyedévben kerül mintagyártásra, és várhatóan az utolsó negyedévben kezdődhet meg a sorozatgyártásuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #6
    "Továbbá a Dolby 5.1-es hangrendszer is tipikusan 1 Mbps körüli sebességgel küldi a jeleit"
    Az kicsit sok lenne. A DD kódolás 384-640 kbit között lehet.
  • Darth Sith #3
    egyharmad ideig működik, egyharmadnyi energia kell neki, mégis jóval több adatot tud küldeni. jó dolog ez.
  • simia #2
    Gondolkodj már el rajta egy kicsit!
  • pafi #1
    Ez vicc?
    "a Bluetooth adónak egyharmad annyi ideig kell működnie csak az adott csomag átküldéséhez mint a mostaninak, tehát arányosan csökken az áramfelvétele is"
    Ezért fogyaszt kevesebbet?
    Akkor a prescott mennyivel fogyaszt kevesebbet, mint a 486-os?
    Ez lol!