Berta Sándor

Kínában bevezették a játékok cenzúrázását

Kínában a jövőben egyetlen számítástechnikai játékot sem adhatnak ki cenzúra nélkül. A döntés meghozatalában igen csak nagy szerep jutott a Hearts of Iron vagyis a Vasszívek című terméknek, ami voltaképpen egy második világháborús szimulációs és stratégiai játék.

A háborús játékokban a kínai fegyveres erők általában nem tűnnek fel valami jó színben. Ráadásul mivel a legtöbb producer Tibetet és Kína néhány többi részét független államnak tartja, nem lehet csodálkozni azon, hogy a kommunista államban betelt a pohár. A Vasszívek azért lett szálka a kínai vezetők és hatóságok szemében, mert Kínát Tibet és néhány más terület, így például Tajvan nélkül ábrázolja. Ez pedig éppen elég volt ahhoz, hogy betiltsák a játékot. Ám várhatóan nem ez lesz az utolsó cenzúrázott játék a kommunista országban.

A Vasszívekben a Xinhua hírügynökség jelentése szerint "meghamisították a történelmet", amely "veszélyezteti Kína szuverenitását és területi integritását". A Paradox Entertainment által kiadott játékban Tibet, Mandzsúria és a Xinjiang régió mint független terület, Tajvan pedig mint japán gyarmat van ábrázolva. A kínai weboldalakon a továbbiakban nem terjeszthető a játék, azokat az internet-kávézókat pedig, ahol eddig lehetett játszani ezzel a játékkal komoly pénzbüntetés vagy akár a bezárás veszélye is fenyegeti. A Hearts of Iron egyébként már nem az első játék, amit Kínában támadtak és úgymond feketelistára került.

Korábban a Project IGI2: Covert Strike jutott hasonló sorsra. Eltűnt a polcokról, mert a kínai vezetőknek és hatóságoknak nem tetszett, ahogyan az országot és a fegyveres erőket ábrázolták a játékban. Azonban ennyi nem elég most már, a kínai kormány ugyanis egy olyan bizottságot akar létrehozni, amely felügyeli a játékokat és amely a jövőben eldönti egy adott digitális termékről, hogy veszélyezteti-e a nemzetbiztonságot vagy sem. A kínai kulturális minisztérium hivatalos állásfoglalása szerint mindez azt jelenti, hogy: "Azok az online játékok, amelyek veszélyeztetik a kínai állam biztonságát, meggyalázzák a kínai nemzet becsületét, szétrombolják a szociális békét be lesznek tiltva."

A kínai kereskedőknek és forgalmazóknak szeptember elsejéig van idejük bevizsgáltatni az árujukat. Aki a felszólításnak nem tesz eleget, azt megbüntetik. Azonnali hatállyal minden olyan játék, amelyet Kínában online játszhatnak vagy az országba importálnak, a bizottság által meg lesz vizsgálva.

Az nem ismert, hogy hány játékot árulnak jelenleg a kommunista államban, ám a világhálón körülbelül 140 különböző terméket árulnak. Ezek nyolcvan százalékát külföldön készítik. A hatóságok ugyanakkor visszaélnek azzal, hogy a legtöbb kínai felhasználó éppen kénytelen internet-kávézókból szörfölni és lebonyolítani az elektronikus levelezését. A kínai állam tehát lassan, de biztosan minden terület fölött átveszi a hatalmat és az ellenőrzést...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #91
    "Régen se éltek jól az emberek, bár (lakás)maffia se volt, az tény."
    Már megbocsáss, de ez szintiszta marhaság. Az általam ismert emberek többségének az életszinvonala leesett a béke s*gge alá, mikor kitört a "szabadság". Az apámnak volt esélye lakást szereznie, meg úgy megélnie, hogy még valamit meg is takaríthatott. Azóta egyik napról a másikra élünk, nekem meg esélyem sincs, hogy nagyapó korom elött lakáshoz jussak.
    Ettől még egy szép kamu gazdaság volt, aláírom, de azért a "nem éltek jól"-tól is messze van.
  • Piscator #90
    http://www.terminal.hu/newsread.php?id=20201410034613
  • Piscator #89
    http://d-eyes.demoscene.hu/~mozgalom/theca/fekete.html
  • Piscator #88
    NEM ITÉLEM EL, EZ TÉNY. ETTŐL MÉG RENDESEK LEHETNEK A KNÍAIAK. EZ VISELKEDÉS KULTURA, SOKUKNÁL MEGVAN. MOST NEM FOGOK ÉDES SZAVAKKAL KÖRÍTENI, EZ VAN.
  • Piscator #87
    Piacvezetőség...
    mit tudsz te, jártál ott?
    Te vagy az elfogult, ha az elfogultságot rólam ezt feltételezed.
    Mert nem nyalok, hogy jaj, kedves kommunisták, kérlek szépen..., akkor már az idegesség?
    Még így se löktem be indulat szavakat, próbáltam érvelni, ami így eszembe jutott.
    -
    Jó feladom, biztos neked van igazad, Kínában minden tökéletes stb.
  • Piscator #86
    Én higgadt vagyok.
  • Piscator #85
    Nem preferálom a kapitalista lopást, de ez még mindig jobb, mint ami ott van.
    Az egyéni (anyagi)boldogulás kérdése igaz, a létbiztonság - talán jobb volt a kommunzimusban.
    viszont - amiről a Mátrix is szól átvitten - hogy föladod a szabadságodat az aranykalitkáért.
    Egyébként anyival nem volt jobb.
    Hallottál gyáron belüli munkanélküliségről, ismerted a valós infrastrukturát, állapotokat?
    Régen se éltek jól az emberek, bár (lakás)maffia se volt, az tény.
  • Inquisitor #84
    Hmmm. Őszentsége, a tibeti láma valóban száműzetésben van, de az valamilyen szinten "önkéntes", tehát ő hagyta el Tibetet. Igaz nem volt más válaztása, belülről egy fikarcnit SE tehetett volna ibetért. De nem Kína rúgta ki ...
  • Pluskast #83
    Figyi Hun07. Az szemmel látható, hogy 2 különböző állásponton vagyunk és se az én nézetem se a tiéd nem fog megváltozni. Én továbbra is azt állítom amit mondtam és ez nem fog megváltozni, ahogy a te véleményed sem. részemről lezártam a vitát jól esett meghallgatni mások és a te véleményedet is.
    Ui: Kérlek ne állapítsd meg előre mit tudok és mit nem, mert akár hiszed akár nem igen is van fogalmam a fasizmus és a nácizmus között. Harmadévesen az egyetemen ez volt az évfolyamdolgozatom témája.
  • Pluskast #81
    Tudod nem akrtam rá reagálni mert gondoltam minek vitatkozzak, de most azért is megteszem. Szóval. A kommunizmus lehet számodra vagy mások számára akármilyen utópisztikus szép elv, soha a büdös életben nem lesz az. Lehet megpróbálni szépíteni de azok az országok akik 1945-1989 között a keleti blokkhoz tartoztak igen is kommunisták voltak. A vezetőik magukat annak nevezték a kommunista eszmékből táplálkoztak. Nevezhetik nekem szovjet típusu kommunizmusnak akkor is az volt. Tessék elolvasni Lenin fejtegetéseit, hogy hogyan vezeti le a kommunizmus eszméjéből a proletárdiktatúrát és az egypártrendszer egyeduralmát Marx és Engelsz nézeteiből. Tetszik vagy sem ő is a kommunizmus képviselője volt legfeljebb más irányzatot képviselt, de meggyőződéses komcsi volt. A felvilágosodásnak is több irányzata volt Rousseau vagy Montesquie is a képviselőjük volt ők is szerves részét alkotják s nem mondhatod rájuk azt, hogy ők nem tartoznak oda. Ugyanígy a kommunizmus eszmerendszerébe tartozik Lenin és Sztálin is. Márpedig a gyakorlati megvalósítása ennek az eszmének ugyanolyan borzasztó volt mint maga a nácizmus. Mond annak az 50 millió áldozat családjának akik meghaltak e rendszer alatt, hogy milyen szép eszeme ez a kommunizmus. Menj el a terror házába és nézd meg azoknak az embereknek a névsorát akik itthon belehaltak ebbe az úgynevezett "szép" eszmébe. Akárhogy is nézzük számomra nem szép eszme mert bőségesen vér tapad hozzá.