91
  • Inquisitor
    #91
    "Régen se éltek jól az emberek, bár (lakás)maffia se volt, az tény."
    Már megbocsáss, de ez szintiszta marhaság. Az általam ismert emberek többségének az életszinvonala leesett a béke s*gge alá, mikor kitört a "szabadság". Az apámnak volt esélye lakást szereznie, meg úgy megélnie, hogy még valamit meg is takaríthatott. Azóta egyik napról a másikra élünk, nekem meg esélyem sincs, hogy nagyapó korom elött lakáshoz jussak.
    Ettől még egy szép kamu gazdaság volt, aláírom, de azért a "nem éltek jól"-tól is messze van.
  • Piscator
    #90
    http://www.terminal.hu/newsread.php?id=20201410034613
  • Piscator
    #89
    http://d-eyes.demoscene.hu/~mozgalom/theca/fekete.html
  • Piscator
    #88
    NEM ITÉLEM EL, EZ TÉNY. ETTŐL MÉG RENDESEK LEHETNEK A KNÍAIAK. EZ VISELKEDÉS KULTURA, SOKUKNÁL MEGVAN. MOST NEM FOGOK ÉDES SZAVAKKAL KÖRÍTENI, EZ VAN.
  • Piscator
    #87
    Piacvezetőség...
    mit tudsz te, jártál ott?
    Te vagy az elfogult, ha az elfogultságot rólam ezt feltételezed.
    Mert nem nyalok, hogy jaj, kedves kommunisták, kérlek szépen..., akkor már az idegesség?
    Még így se löktem be indulat szavakat, próbáltam érvelni, ami így eszembe jutott.
    -
    Jó feladom, biztos neked van igazad, Kínában minden tökéletes stb.
  • Piscator
    #86
    Én higgadt vagyok.
  • Piscator
    #85
    Nem preferálom a kapitalista lopást, de ez még mindig jobb, mint ami ott van.
    Az egyéni (anyagi)boldogulás kérdése igaz, a létbiztonság - talán jobb volt a kommunzimusban.
    viszont - amiről a Mátrix is szól átvitten - hogy föladod a szabadságodat az aranykalitkáért.
    Egyébként anyival nem volt jobb.
    Hallottál gyáron belüli munkanélküliségről, ismerted a valós infrastrukturát, állapotokat?
    Régen se éltek jól az emberek, bár (lakás)maffia se volt, az tény.
  • Inquisitor
    #84
    Hmmm. Őszentsége, a tibeti láma valóban száműzetésben van, de az valamilyen szinten "önkéntes", tehát ő hagyta el Tibetet. Igaz nem volt más válaztása, belülről egy fikarcnit SE tehetett volna ibetért. De nem Kína rúgta ki ...
  • Pluskast
    #83
    Figyi Hun07. Az szemmel látható, hogy 2 különböző állásponton vagyunk és se az én nézetem se a tiéd nem fog megváltozni. Én továbbra is azt állítom amit mondtam és ez nem fog megváltozni, ahogy a te véleményed sem. részemről lezártam a vitát jól esett meghallgatni mások és a te véleményedet is.
    Ui: Kérlek ne állapítsd meg előre mit tudok és mit nem, mert akár hiszed akár nem igen is van fogalmam a fasizmus és a nácizmus között. Harmadévesen az egyetemen ez volt az évfolyamdolgozatom témája.
  • Pluskast
    #81
    Tudod nem akrtam rá reagálni mert gondoltam minek vitatkozzak, de most azért is megteszem. Szóval. A kommunizmus lehet számodra vagy mások számára akármilyen utópisztikus szép elv, soha a büdös életben nem lesz az. Lehet megpróbálni szépíteni de azok az országok akik 1945-1989 között a keleti blokkhoz tartoztak igen is kommunisták voltak. A vezetőik magukat annak nevezték a kommunista eszmékből táplálkoztak. Nevezhetik nekem szovjet típusu kommunizmusnak akkor is az volt. Tessék elolvasni Lenin fejtegetéseit, hogy hogyan vezeti le a kommunizmus eszméjéből a proletárdiktatúrát és az egypártrendszer egyeduralmát Marx és Engelsz nézeteiből. Tetszik vagy sem ő is a kommunizmus képviselője volt legfeljebb más irányzatot képviselt, de meggyőződéses komcsi volt. A felvilágosodásnak is több irányzata volt Rousseau vagy Montesquie is a képviselőjük volt ők is szerves részét alkotják s nem mondhatod rájuk azt, hogy ők nem tartoznak oda. Ugyanígy a kommunizmus eszmerendszerébe tartozik Lenin és Sztálin is. Márpedig a gyakorlati megvalósítása ennek az eszmének ugyanolyan borzasztó volt mint maga a nácizmus. Mond annak az 50 millió áldozat családjának akik meghaltak e rendszer alatt, hogy milyen szép eszeme ez a kommunizmus. Menj el a terror házába és nézd meg azoknak az embereknek a névsorát akik itthon belehaltak ebbe az úgynevezett "szép" eszmébe. Akárhogy is nézzük számomra nem szép eszme mert bőségesen vér tapad hozzá.
  • NEXUS6
    #76
    Háj Piscator!

    "Nem, nem hiszem el, hogy ott feltétlen jó."

    Igazad van, nem feltétlenül, de inkább lennék milliomos pekingben, mint utolsó cigány magyarországon.

    Amúgy úgy látom te jobban preferálod az egypárt rendszerrel szemben a jog(talanság) és a pénz diktatúráját, ami manapság nyugaton (tehát nálunk is)dívik.
    Szerintem az ember, az átlagember az elsődleges, a politikusok meg mindenhol egyformák. Ha csak egy párt van akkor is azon versenyeznek, hogy hogyan csinálják ki egymást, és ha úgy látják jónak bennünket is egymásnak ugrasztanak, rendszertől függetlenül!!!

    Hogy összességében jobb volt-e szerintem a szoc rendszer, mint a mostani? Nem! De pl akkor, ha valamilyen fiatal akármilyen szempontból hátrányos helyzetből indult az életnek, azért jobban segítettek neki, nem úgy mint manapság. Nem csak az 50-es évek volt, hanem a 60-as, 70-es 80-as évek is, amikor sok szempontból(pl szociális biztonság) mo igen csak jól szerepelt, még ma is abból élünk amit akkoriban felépítetünk.

    Kina már rég nem az 50-es évek, a kultúrális forradalom kínája. Mint ahogy az USA sem az 50-es évek McCarty korszak USÁja, bár amerika biztos, hogy most éppen közelebb van a saját 50-es évekbeli önmagához, mint Kína a sajátjához.
  • Piscator
    #75
    Mennyit fizettek, hogy nyalj nekik?

    Szegény pluskast pedig mindjárt elviszi egy fekete autó, túl sok igazságot mond ott be.

    Annyira nem kommunista, hogy használják a vörös csillagot, egy ember pofáját plakátozzák ki mindenhova, egypárt renszer, erős kontroll.
    Ok, talán a szótári kommunizmus tényleg ritka, de azért nem jelenteném ki olyan biztosan ezt, hogy nincs sehol.
    Vietnam, Kuba? Hahaha.
    Bal oldali diktatúra.
    Szerintem a legtöbben egy jól fütött, kényekmes - mondjuk én is... - lakásból írnak, amely olyan országban található, ahol már régóta nincs polgárháború, mindenellenére rendezett a politika, igenis kilehet mondani a véleményedet.
    Aki ebben nőtt fel, netán túl nagy az arca, elképzelni se tudja, milyen egy antiidilli hely, ahol nem puffoghat kedvére.
  • Piscator
    #73
    Kisfiam, akkor olvass utána, mi az a kommunizmus, eredetiés társadalm ijelentésben, mi az, mi az jelenség, mi az, amivel tömegeket hülyitettek, mi az, amiről Orwell árnyaltan ír a 1984-ben, Állatfarmban, amitől sok ember ki van már a hallatára.

    Ez kicsit szar indok, hogy a másik oldal is, mert nálam nics kinn a pápa képe a falon, se Orbán Viktoré mellette, egyszerűen simán ismerősőktől akkor élt emberektől, napilapkból (is) tudom, mi van ott.
    Azért mert Te egy vélhetően fizetős, spec suliban vagy, (vagy nem) valahol egy főbb városbanm, még nem tudhatod 100%-al, micsoda nyomor van az országuk másik felén.
    Talán a klasszikus Kínaiak nem éheznek, de nyugadj meg, a nemzet alkotmányának megingatói, a népellenségei Tibetiek nyugodtan elvegetálnak ott belső ázsiában, nem kell félteni őket.

    Ezzel a tisztasággal igazad van, csak kár...
    ...benne élni a koszban..bravó...voltak emberek a Bp-i Kínai piacon, elmennek egy kajás pult mellett, erre az ablakból az útra kidobták a maradékot, a koszos edényt.

    Hát bocs, ez a cigány - nem vagyok rasszista - tempó nem kell nekünk, nem kivánatos.
  • Piscator
    #72
    Az eszményi szocializmus, kommunizmus, esetleg Kassák szindikalizmusa jócskán álom, UTÓPIA, végülis a szép gondolatokból elnyomás lett.

    Az ottani párt neve nem kommunista párt egyébként?
  • Piscator
    #71
    PONT MA MONDTÁK BE A RÁDIÓBAN, HOGY A SZEMETEK úgymond "erősen készülnek" a tüntetésre, amit azok rendeznének, akik még emlékeznek arra a 15 év ezelötti eseményre, mikor TÜNTETŐ DIÁKOK KÖZÉ LÖTTEK TANKKKAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ok, a nyugat az érdekei szerint torzít, manipulál, de a féligazság mindig felfedezhető, pl Szaddám valóban tömeggyilkos volt, ettől függetlenül az olajért rohanták le.

    Kína, a nagyon fejlődő állam elnyom egy nagy világvallást - buddhisták, Tibet - emberek millióit taszította nyomorba, elnyom, és az áldozatokat mindmáig nem rehabilitálták.

    Mi volt a nagy ugrás, a kulturális forradalom????????????????????????

    Ok, az már régen volt, és valóban van fejlődés, attól hogy kommunista, még fejleszthet infrastruktúrát stb.
    De biztosan nem tudhatjuk, mennyire érvényesülnek a (szabadság)jogok a (fő)városon kivül, mi az igazi Kína.

    Miért vándorolnak még mindig annyian onnan?

    Nem, nem hiszem el, hogy ott feltétlen jó.
  • Piscator
    #70
    Miről beszélsz ember!?

    Hiszen tudhatnád te lamer, hogy Kínában demokrácia van, mégha kicsit ázsiai is.
    Mindenki happy, amiről beszélsz, az már régen volt, hát nem olvastál azóta semmit róla, az x éve volt, menj ki Sanghajba, érezd a barátságos légkört :)
    LOÁL!
    --
    Ugye a Láma még most is száműzetésben van?
  • Pluskast
    #65
    Elég nagy baj ha a történelem tanár nem ezt mondja. Lehet szépíteni, hogy egy ország 2 rendszer meg hasnlók de a tény tény marad. A kínai államapparátus kommunista! Lásd a mai napot. A cnn-ment az Asia Today című műsor Hon-Kong-ból. Megemlékeztek a mennyei béke terén bekövetkezett tüntetés véres leveréséről aminek ma van a 15.-ik évfordulója. Egy kínai csajszi elkezdett dumálni és egyszer csak a képernyő elment totál sötét se kép se hang. Mint utóbb kiderűlt az elvtársaknak nem tetszett amit mondtak hon-kong-ból így bezavarták az adót. Szóval azok akik tüntetéseket vernek le, játékokat tiltanak be mert nem tetszik nekik a történelem, internett kávézókat záratnak be s közben fennen hangoztatják a marxizmus leninizmus eszméit ráadásúl egypárt rendszer van nálluk, mi az ha nem kommunizmus? Attól mert még áttértek a piacgazdaságra mert rájöttek, hogy ha nem teszik akkor valahól észak-kórea szintjén lennének, attól még komcsik maradtak tetszik vagy sem.
  • tajfun
    #62
    Ma mar az inkviziciot is kirohogjuk. Mert ma nem tegnap van.
  • AtisH
    #61
    A gamához visszakanyarpdva egy kis érdekesség: pl. az amik is levetteték a polcokról a Flight Sim.-t szept. 11 -e után és csak a WTC nélküli verzió mehetett tovább.
    Az amikat kiröhögjük, a kínaiakat meg leköpködjük - ezek vagyunk mi...

    Szerintem vannak olyanok akik koruknál fogva (ami persze nem az ő hibájuk;-)) nincsenek tisztában azzal hogyan működött a rendszer M.o.-on úgy 20-30 évvel ezelőtt, nem hogy miként mennek a dolgok egy teljesen más kulturális és politikai közegben a föld másik felén.

    Ez a kínai eset olyan mint a tehénszar és az 1 milliárd légy esete: csak nem tévedhetnek?:-)))
  • AtisH
    #60
    Én inkább úgy pontosítanék, hogy a _politikusok_ ugyanúgy hazudnak mindenütt...
  • tajfun
    #59
    Viktor KISZ titkar elvtars kondorkatika es Pokorni besugo elvtarsakkal karoltve epiti a kommunizmust.
  • Darth Sith
    #55
    "és amely a jövőben eldönti egy adott digitális termékről, hogy veszélyezteti-e a nemzetbiztonságot vagy sem"
    egy jték hogy veszéleztheti? ez akkor gyökérség. eddig se bírtam őket, de mostmár totál elegem van a kínaiak fasságaiból...
  • TeszteloPontHu
    #54
    Azért az túlzás, hogy "az újságok". A bulvárlapok. Nézd meg a komoly újságokat, abban nem találsz róluk cikket. Viszont ne akard megszabni, hogy más mit olvasson. A Valóvilágról is el lehet kapcsolni, nem kötelező nézni, sőt, tévézni sem kötelező.
  • TeszteloPontHu
    #53
    Bár off a téma, de a T.I.R. olasz-magyar sorozat volt, jó hogy szinte minden autó rendszáma magyar...
  • NEXUS6
    #47
    Az egyenlőtlenség soha nem a prof meg a segédmunkás között volt, pluskast!
    Hanem a polimókusok/királyok, grófok meg az egyszeri dógozók között. Ez abban nyilvánul meg többek között, hogy az országot vezető krém, képességeitől függetlenül, alanyi jogon minimum volvo-val közlekedik, az egyszeri dolgozó meg bmv-vel (busz, metro, villamos) feltéve ha a munkahely fizeti neki a bérletet. A bibi az egészben hogy valójában persze a volvót is te fizeted az adódból!
    Na itt kezdődik az egyenlőtlenség, ami elsőre úgy tűnik adminisztratíve megszüntethető, és akkor mondhatnánk, hogy itt is kommunizmus van. Csak hát már 15 éve nem sikerül összehozni egy olyan parlamentet ahol ezt megszavaznák. A megelőző 40 évről nem is beszélve.

    Na meg ha úgy gondolják hogy elkövettél valamit rögtön mész előzetesbe 3 évre. Ha viszont benne vagy a krémben és különösebb rosszakarót sem szedtél magadnak össze akkor emberölést is megúszol felfüggesztéssel (minimum). Hát ez az az egyenlőtlenség amit marx bácsi meg akart szűntetni.
  • Pluskast
    #45
    Már nem azért de a kommunizmus még eszmei szinteni is egy rakás hülyeség. Árúlja már el nekem valaki, hogy mi az, hogy minden ember egyenlő? Az emberek sosem lesznek egyenlőek. Vagyoni szinten sem és szellemi szinten sem. A kommunizmus eszméje itt bukik egy jó nagyot. Mert nehogy már egy egyetemet végzett professzor egyenlő legyen egy 8 általánost elvégző utcaseprővel.
  • NEXUS6
    #44
    Háj asd3x!

    Asszem igazad van! Afrikában valóban olcsó a minimálisan sem iskolázott, szakképesítés és mindennemű gyakorlat nélküli, viszont egészségügyi problémákkal (AIDS) kűzdő munkaerő. Ja meg némi infrastruktúra sem ártana azon a b.szom nagy kontinensen.

    A lufi előbb utóbb valóban ki fog pukkadni, amint az egyszeri afrikai eléri az egyszeri shanghai munkás színvonalát. De szerintem az nem ebben a században lesz.

    Amúgy igazad van tényleg a nyugati tőke dolgoztat Kínában. Ha kisebb profittal is megelégedne akkor dolgoztathatna Európában, Amcsiban, meg Japcsiban, de ez a fránya töke olyan hogy minnél nagyobb hasznot akar. Ezek a mocsok kínaiak meg kihasználják ezt és még jót is röhögnek a markukba;)))
  • asdasdasd
    #39
    Bocs, de minek is koszonheti Kina a mai fejlodeset? Azt hiszem a kulfoldi tokebearamlasnak, ami azert lehetseges, mert ehberert dolgoznak a kinaiak. Amit kinaban gyartanak annak tobbsege kulfoldi ceg altal kihelyezett leanyvallalat gyartja, a hasznaot meg rendesen kiviszik az orszagbol.
    A lufi meg ki fog pukkadni ugyanugy mint nalunk tortent, es akkor majd Afrikaba viszik a termelest.
    A diktatura meg nem jo akarhogy is allitjak be.
  • Ph03niXx
    #37
    Jézus... Közületek hányan jártak már Kínában?
    Csak mert:
    1. Kínában ugyan a mi fogalmaink szerint nyomor van, ellenben a Kínainak ez a lételeme. Egy átlag kínainak eszébe sem jut, hogy kitakarítson meg ilyenek. Az egész amit rossz dolognak felhoztok Kína meg a kommunizmus ellen, az csupa csupa kínai szokás... Pepito?
    2. Én bevallom, nincs konkrét fogalmam, hogy mi az a szocializmus vagy kommunizmus vagy akármi, de az biztos, hogy jelenleg Pekingben lakom, és nekem nagyon úgy tűnik, hogy a Kínai kormány csak kifelé hoz ilyen döntéseket, viszont itt meg virágzik a hamisítás. Az ellen meg nem tesznek semmit, mert ugyanazok végzik a legális munkát mint a hamisítást... Szóval ja... Nem kell Kínát leszólni, király egy hely.
  • NEXUS6
    #36
    Valójában én se vagyok ám oda a komcsikért, de mint az ábra mutatja a másik oldal lelkes hívei is néha elszomorítanak.

    A gond az, hogy sokszor azt szídjuk a másikban, amit valójában irígyelünk tőle. Én is szeretném, ha a viszonylag reális háborús játékokban, ha ugyan jelölik kishazánkat, akkor ne csak egy kivehetetlen paca legyen. De hát szart sem ér a harag hatalom nélkül.

    Amúgy szerintem az 1.3 milliárd ember nem jelent igazán biztos piacot, max a saját olcsó termékeikre, sokuknak a következő nagy beruházásuk egy tál rizs lesz. (De legalább lesz!)

    "Hatalmas a potenciál amit BIZONYÍTOTTAN jobban is ki lehetne használni mint most."

    Szerintem az EU-ban meg tényleg hatalmas potenciál van, aztán mégiscsak nyüglődünk Kínához képest. (pl hol is van az az EU-s űrhajó? Bár az űrhajózásis csak kirakat, de akkor is!)


  • NEXUS6
    #32
    Így is van, le a szemét, büdös komcsikkal! Le a túlpörgetett gazdasági növekedéssel (10 éve átlag 10% kínában), vissza a megérdemelt éhinséget a kínai népnek, meg az ópium háborút, és minden jót, amit a civilizált kapitalista nyugattól/japántól kapott.

    Hát ezek a komcsik tényleg tök pancserek, atombombát, meg űrhajókat gyártanak, meg megálljt parancsolnak néha a nyugati kúltúrmocsoknak, meg mint mondtam 10 éve 2x olyan sebességgel fejlesztik a gazdaságot mint a nyugat a legjobb években (nyugaton meg 10 éve recesszió van).

    Nem akarom nyalni én a szemét büdös tapló kínaiak seggét, mert amit most a gazdaságukkal csinálnak az nagyjából magyar találmány (lásd 60-as 70-es évek), csak jó szokás szerint itthon valahogy soha nem sikerül összehozni a dolgokat. Talán nem másokat kellene állandóan savazni, hanem csak dolgozni szépen ahogy a csillag megy az égen.

    Comcom: azért az átlagembernek hidd el nagyobb létbiztonsága volt a nemlétező idilli szocializmusban a 70-es 80-as években (nem kommunizmus az más tészta!), mint a mai idilli kapitaéizmusban.
  • Pluskast
    #25
    Pontosan!
  • Pluskast
    #23
    Ja és amúgy én ismerem a játékot:) Elég sokat játszottam vele és szerintem marha jó game. Bár én az összes paradoxos játékot csípem az Europa Universalis óta:)
  • Pluskast
    #21
    Mondjuk ez az egész nevetséges. Tipikus komcsi felfogás amit a kínaiak csinálnak. Nem tetszenek nekik a történelmi tények, így hát betiltják. Nem tudom milyen "történelem hamisításról" beszélnek a kedves elvtársak, mert ami a Hoi-ban szerepel az történelmi tény. Tibet önnálló volt Mandzsúria pedig japán bábállam. A paradoxos fiúk a puszta tényeket mutatták be.
  • StarFist
    #17
    Elég, ha felteszed a Panzer General 1-et (vagy a 2-t). Azokban még volt egy fiktív jövő, ahol bealázhattad a világot és lerohanhattad a Királytigriseiddel Amerikát. :)
  • Cat #14
    "Mi az, hogy "visszaélnek". Hol élsz, ember?! Gyakorolják a hatalmat!"

    ha te azon felháborodsz, hogy magyarországról nézve ez visszaélés, akkor túl sokat éltél kinn :) sztm egyedül fogsz maradni a véleményeddel...
  • Shan
    #13
    Nem, mert az a "szociális békét" elősegíti. Az azé jó ha van.
  • Shan
    #12
    A kínai vezetőket falhoz kellene állítani, azt jöhet a 30.06-os. Felháborító mocsok kommunista fafejűek.
  • Rincewind
    #11
    Nem nagyon vágom mi értelme egy ilyen korlátozásnak egy olyan országban, ahol a software-ek 90+ %-a kalóz másolat.
  • Sephi
    #8
    Valahogy nehez elkepzelni egy nem ellenseges japan szerelot egy jatekban....