Berta Sándor

Kína a termékhamisítás fellegvára

A megállapítás cseppet sem meglepő, ám érdekes dolgok derültek ki egy nemrégiben készített tanulmányból. A dokumentumot a VBP, vagyis a Termékhamisítás Ellen Harcoló Egyesület készítette.

Jelentésük szerint Kínában napjainkban már gyakorlatilag mindenféle terméket hamisítanak. A legnagyobb problémát több dolog összejátszása jelenti. Az egyik legfontosabb, hogy ma már a hamisítás kiterjed az informatikára, a híradástechnikára és a számítástechnikára is, például a videók, a DVD-k és a szoftverek illegális másolása ott már szinte egy külön, nagy nyereséget hozó iparággá fejlődött ki. A VBP információi szerint csak a Kínában készített hamisítványok miatt Németországban évente mintegy 70 ezer munkahellyel keletkezik kevesebb, magyarán ennyi család elől veszik el a kenyeret a hamisítók.

A hamisítványok jelenleg a világkereskedelem tíz százalékát teszik ki és évente több milliárd eurós károkat okoznak a fejlett országoknak. A német egyesület ezért próbál nyomást gyakorolni az Európai Unióra, hogy az eddigieknél erőteljesebben lépjen fel az úgynevezett "hamisítóországokkal" szemben. A végső cél olyan piaci jogszabályok meghozatala, amellyel visszaszoríthatják a termékhamisításokat, de persze ezen kívül az ily módon érintett cégeknek is össze kellene fogniuk a siker érdekében, legyen szó processzorok hamisításáról vagy az illegális zenei letöltésekről. Volker Spitz, az VBP elnöke szerint "elkerülhetetlen, hogy olyan országokban, mint, amilyen például Kína is, ne tartsanak célzott akciókat, razziákat, és ne gyakoroljanak nyomást az illetékesekre."

A hamisítványok elleni legjobb védekezés persze az, hogy ha felhívják a vásárlók figyelmét arra, miben különbözik egy hamisított termék az eredetitől. Sajnos, azonban ezek az akciók nem kapnak kellő publicitást, és hiába a gyengébb minőség, az alacsony ár miatt sok vásárló így is bedől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sniper #24
    Nem kell felteni a magyar embert, lelemenyes volt az mindig is. Kinaban az allami tamogatas a divat, nalunk a kiskapuk. Meg kell talalni. Meg aztan lepottyanhat egy kamionrol is az aru. :) Az en adombol nem jut atkepzesre, meg hasonlokra, odaadjak mindet a ciganyoknak "szocta'm" es hasonlo cimeken, aze' gyartanak annyi purdet, egyre tobbet akarnak eltartatni velem, es mi meg vagyunk olyan hulyek hogy meg batoritjuk is oket erre. Ezert kell aztan mindazokert (orvos, bkv, utak, stb) ujra fizetnem a hasznalatkor, amiert mar 1szer fizettem az adombol. Felolem vedovamozhat az orszag, amig nem az lesz az eredmenye hogy az olcso aru megszunik, es marad a draga (de ugyanugy szar). Ha mar a fizetesemet nem emelik, az arakat se emeljek! Nalunk meg mindenki csak azt tudja. Amerikaban lehet hogy ugy mukodik, nalunk nem, itt csak a markat tartja mindenki a semmiert. A kinai piac a Tasnadi kezeben volt, szal vegulis a magyar maffiat tamogattad vele, nem a kinait. :)
  • sniper #22
    Melyik kormany? Mindegyik nagy ivben leszarja az embereket. Nem azert nem vasarol a magyar ember markasat mert nem teccik, hanem mert nincs mibol. Az elozo rendszerben nemcsak a fizetesek, de az arak is alacsonyabbak voltak mint a nyugaton. Most az arak ugyanoda emelkedtek, de a fizetesek gyakorlatilag semmit se nottek. Persze hogy az olcso kinait fogjak valasztani, nem a draga, de ugyanolyan szar nyugatit.

    Az adozas meg nem erdekel, mert ugysem arra koltik amire bfizetem, hanem ellopjak maguknak az elvtarsak. Nekem nem erdekem hogy az o" rozsadombi villaikat minel jobban finanszirozzam.

    "És ugyan te többért vennél egy polót magadnak, de azt a pénzt vissza lehet forgatni a te zsebedbe"
    Azt mer eddig is el lehetett volna kezdeni a befizetett adoforintjaimmal, valahogy az se sikerult, miert pont ennek doljek be?

    "Csakhogy most már a kinaiak zsebelik be a hasznot. Ez szerinted jó lesz nekünk?"
    Tanulsag: a haverodnak is hamisitvanyt kene arulnia. Erre van igeny (penz). Nincs ertelme becsuletesen dolgozni, ugyis mas lopja le a hasznot a munkadbol (lasd: mezogazdasagi termelok vs felvasarlo multik), ezekutan abbol a kis maradekbol is mas pofatlanul nagy ingyenprofitjat fizessuk?
  • Raszkolnyikov #20
    Hát nem tudom hogy Kinában szeretnék csoró lenni vagy németben. Kínban (ahol ugye kommunizmus van) van még az a kötelező munka mint ami nállunk volt? Egyépként a Németek se valószínű hogy a saját országukban fognak gyárat építeni, ha van elég pézük. Azért hogy havi fél millát kapjun egy munkás?
  • sniper #19
    A magyar vasarlot mar elotte tonkretettek az alacsony fizetesekkel, igy nem is tud mast venni csak kinai hamisitvanyt. Majd ha emelik a fizeteset, lehet hogy vesz markasabbat is.
  • sniper #18
    Dehogynem, csak meg az errol szerzett informacioid is hamisak. :)
  • sniper #17
    "A hamisítványok elleni legjobb védekezés persze az, hogy ha felhívják a vásárlók figyelmét arra, miben különbözik egy hamisított termék az eredetitől."
    Csak akkor van gaz, ha a hamisitott jobb mint az eredeti. :)
  • sniper #16
    "csak a Kínában készített hamisítványok miatt Németországban évente mintegy 70 ezer munkahellyel keletkezik kevesebb, magyarán ennyi család elől veszik el a kenyeret a hamisítók."
    Hat ez lehet olyan "korrekt" adat, mint a BSA hazugsagai. Gondolom a jovo hetet is beleszamoltak...
  • NEXUS6 #12
    Ezt hivják piac gazdaságnak. Bár ott is van olyan, hogy védővám, meg kvóta rendszer, de erről gondolom a politikusaink még nem hallottak.
  • Sub #10
    Már a csapból is kínai folyik...
    Szerintem idetartozik egy (fa)vicc:
    Az első amerikai űrhajósok megérkeznek a Marsra. Az egyik megszólal:
    -Te, én láttam egy marslakót.
    -Hol?
    -A kínai bolt mellett.
    Már kínai üzlet van mindenhol... --> tönkreteszik a magyar eladót/piacot az olcsó termékeikkel...
  • crx #9
    Dehogynem veszel csak nem veszed észre.:)