Gyurkity Péter

Kínában hivatali engedélyhez kötik a játékok megjelenését

A kommunista Kínában a fiatalok erkölcsének megóvásáért folytatott kampány részeként a számítógépes játékok csak központi engedély megléte esetén kerülhetnek a boltokba.

A bejelentésben nyilvánosságra hozott adatok szerint az országban elérhető 140 online játék 80%-a importált. A fő probléma azonban tartalmukban rejlik: többségüket durva jelenetek és nyílt szexualitás jellemzi, amely a hivatalos állásfoglalás szerint főleg nemzetbiztonsági szempontból veszélyes. A már forgalomban levő szoftvereket legkésőbb szeptember 1-ig engedélyeztetni kell az Oktatási Minisztériumnál, ellenkező esetben terjesztésük illegális tevékenységnek minősül, ami súlyos büntetést von maga után.

Az ellenőrzésen átesett és engedélyezett szoftvereket megfelelő kóddal látják el és a továbbiakban bármilyen módosításuk törvénytelennek minősül. Tuo Zuhai, a kínai Oktatási Minisztérium képviselője kiemelte: "a számítógépes játékok károsan befolyásolhatják a gyermekek fejlődését, fő célunk az ilyen nem kívánt hatások kiküszöbölése."

A kormányzat közelmúltban meghozott rendelete szerint az internet-kávézókban tilos a fiatalkorúak - 16 éven aluliak - kiszolgálása, ami a személy igazolvány kötelező használata miatt könnyen ellenőrizhető. A szabály megsértése 1800 dolláros büntetést von maga után, a visszaesők pedig akár az üzleti engedélyüknek is búcsút mondhatnak. A hatóságok ugyanakkor videokamerákat szerelnek fel számos sanghaji internet-kávézóban, eltántorítva a vendégeket a tiltott honlapok látogatásától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ph03niXx #14
  A filmeknek azon fele amelyikben ilyesmi jelentek vannak, azokat nem is engedi a kínai kormány. De ez lényegtelen, megjelennek a DVD-fekete piacon. Méghozzá kemény egy nappal a hivatalos mozi-bemutató után...
 • SwITcHMaN #13
  De akkor már a filmek felét meg egy csomó reklámot meg az élet egy részét is be kellene tiltani.
 • SwITcHMaN #12
  Meg a durva jelenetek is roppant veszélyesek, bizony. Mikor a játékben lelőtök valakit, ti is ki szoktatok menni az utcára irtani a jónépet, persze hogy nagyon veszélyes.
 • SwITcHMaN #11
  A szexualitás miért veszélyes nemzetbiztonsági szempontból? :-)
 • Herkulles #10
  Te... itt állandóan kinai hírek vannak. Nem csak kinaiak léteznek a világon, az hogy ott komonizmus van és mindent tiltanak az egy másik dolog. Sokan visszasírják ezeket az időket, 2 év mulva lehet ismét bizalmat szavazni az ügynek itt nállunk. :)
 • Ph03niXx #9
  "tamogatnam magyarorszagon is!"
  Én nem... Nem lenne semmilyen játék a boltokban, ahogy Pekingben sincsen. Viszont virágozna a kalózkodás.

  "Aki nem tud iskolába járni az valszeg azt se tudja hogy mi az hogy számítógép. a másik meg hogy nem biztos hogy épp angolt akarna tanulni az iskolába nem járó gyerek."
  Ebbe volt rögtön két hiba... A kínainak nem számít, hogy nem tud iskolába járni. A lényeg az az, hogy tudja mi az a sz.gép. Ja, és a másik ami nagyon fontos neki az az angol nyelvismeret. (Mondjuk ez kevésbé megy nekik... Semmit nem lehet érteni abból amit mondanak.)
 • Ph03niXx #8
  "A kommunista Kínában a fiatalok erkölcsének megóvásáért folytatott kampány részeként a számítógépes játékok csak központi engedély megléte esetén kerülhetnek a boltokba..."

  Kína nem kommunista... Sokkal inkább egy szocialista/demokrata keverék. Itt ugyanúgy korruptak az emberek mint máshol a világon... Amúgy meg ez a kampány már vagy két éve megy, és eddig a hatása nem jutot el Pekingen kívülre...
 • Bee #7
  "A fő probléma azonban tartalmukban rejlik: többségüket durva jelenetek és nyílt szexualitás jellemzi..."
  Vajon a kiadott játékok hány százaléka jelenhet meg Kínában (a sportproggik kivételével)? Tipp?
 • [HUN]PAStheLoD #6
  tényleg lol :D
 • sniper #5
  Eleg loa'l, a legnagyobb warezorszagban ennek tuti nagy foganatja lesz...