Berta Sándor

Megegyezett a Microsoft és az Opera

Egy kilátásba helyezett per elkerülése végett 12,5 millió dollárt fizet az amerikai szoftveróriás a norvég cégnek, melynek állítása szerint szándékosan hozta hátrányos helyzetbe böngészőjüket.

A két fél között az képezte hosszú ideig a vita tárgyát, hogy az Opera fejlesztőcsoportjának tagjai azt állították: az MSN portál oldalai egy beépített HTML-kód miatt nem jeleníthetők meg jól azoknak a felhasználók a számítógépén, akik Opera internet-böngészőket használnak. Magyarán a norvég cég azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy a kódot szándékosan építették be az MSN oldalaiba, hogy az Operával böngésző magánszemélyek még véletlenül se tudják megnyitni az érintett weblapokat.

Az Operánál már korábban is - az internet-böngésző előző változataival kapcsolatban - is hangoztatták ezt a vádat. A redmondi székhelyű vállalat azonban egészen mostanáig nem akart reagálni az ellene felhozott vádakra.

Szakértők szerint egyre valószínűbb, hogy a Microsoft az 50 milliárd dolláros likviditási tartalékának egy részét arra használja fel, hogy egyszer s mindenkorra lerendezze az összes, vagy a lehető legtöbb fennálló vitás ügyét. Ez a megoldás egyfelől javítja a vállalat imidzsét, másfelől megnyugtatóan rendezi az évek óta húzódó problémákat is. Ugyanakkor az is érzékelhető, hogy a szoftveróriás egyre nagyobb aggodalommal figyeli az egyre szaporodó alternatív internet-böngészőket.

A konszernnek van is oka félni, hiszen az Internet Explorer továbbfejlesztése körül az elmúlt hónapokban nem sok minden történt, s az, hogy a Microsoft e tekintetben csak ül a babérjain, hosszú távon nem éppen egy megnyugtató megoldás. A kivárás tehát nem biztos, hogy a legjobb taktika, bár Redmondban ezt valószínűleg most másként gondolják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sil78 #26
    Akkor már inkább Firefox, abban nincsenek ilyen zavaró hibák, meg ingyenes is. Meg persze egy csomó dolgot jobban tud, mint az Opera (kivéve talán a zoom-ot).
  • asdasdasd #25
    Beismeri, fizet. Szerintem ez igy eleg korrekt.
    Sokat kaszal rajta az Opera, es semmit sem kellett erte csinalnia.

    Amugy mi koze az Operanak ahhoz, hogy az MSN portal milyen kodot tartalmaz? Jo, hogy abba nem szolnak bele, hogy milyen tartalom jelenjen meg rajta.
    Es kulonben is milyen browser az amit egy html koddal ki lehet csinalni.

    Bar bevallom meg sohasem lattam az MSN portalt, pedig sexplorer hasznalok...
  • TeszteloPontHu #24
    Nálam teljesen jó a legújabb Avant. Semmi gond nincs vele.
  • rolika #23
    micsoda világban élünk... a ms a likviditási keretét felhasználja arra, hogy kifizesse (és ezzel lecsendesítse) ellenfeleit... ha fizet, akkor az őt támadóknak igazuk van (lenne egy perben), tehát a ms jogot/törvényt sért
    az én szememben ez nem éppen imázsjavítás...
  • Dzsini #22
    de ha átlátszóra teszed az iframe-et, akkor IE berakja alá a "főoldal" hátterét, az opera viszont nem.
  • An-Dee #21
    el_kapitano, ezt kifejtenéd? iframe-ben egy sima oldal jelenik meg, vagyis ott kell megadnod mindent, nem a szülő ablakban.
  • Dzsini #19
    hát igen, 95% felett már kevesen foglalkoznak a crossbrowser dolgokkal... ezért szeretem a flash alapú oldalakat, ott nincs vita :)
  • SwITcHMaN #18
    bbbb: de sajnos kevesen csinálják így...
  • SwITcHMaN #16
    Nekem az Avant Browser is tetszene, az is IE-re települ, csak mióta megjelent a frissebb verzió - bugfixekkel ugye - azóta fél percenként hibát okoz és leáll...

    Szal marad az Opera.
  • Dzsini #15
    tényleg van pár olyan szabványon kívüli dolog, amit nyugodtan lehetne implementálni, csak hát akkor jön a "ha ezt igen, azt miért nem" dolog...