Berta Sándor

Opera - beszéddel irányított internetes böngésző

Egyre újabb és újabb funkciókkal bővíti a nevét viselő népszerű internetes böngészőt a norvég Opera csapat. Az idea lényege, hogy milyen lenne, ha a beszédünkkel irányíthatnánk az internetes böngésző programunkat?

A fejlesztők legújabb ötlete igazán nem mindennapi, bár úgyis mondhatnánk: kifejezi a napjainkban uralkodó szemléletet, miszerint minden legyen minél kényelmesebb a számunkra. Természetesen a csapat már az ötlet megvalósításának az útját járja. A első beszéddel működtetett internetes böngészőt San Fransisco-ban, az Avios SpeechTek 2004 szakkiállításon mutatták be. A különleges böngésző alapja az X+V, vagyis az XHTML+Voice nyelv, amelyet az IBM, a Motorola és a norvég csapat közösen fejlesztett ki és mutatott be 2001-ben.

A csapat saját bevallása szerint némileg elmaradt a korábban kitűzött határidőtől, de ez aligha okozott bárkinek is problémát. A bemutatott Operát az IBM ViaVoice nevű beszédfelismerő szoftverével egészítették ki, ezáltal a programot már a beszédünkkel irányíthatjuk, tehát a világháló böngészéséhez nincs szükségünk sem a billentyűzetre, sem az egérre. A fejlesztők tájékoztatása szerint az új szoftverrel ugyanúgy járhatjuk az internetet, információkat tölthetünk le és elektronikus nyomtatványokat vagy más dokumentumokat tölthetünk ki, a különbség csupán az, hogy mindezt a saját szavainkkal és nem a kezünkkel tesszük.

Üröm az örömben, hogy az Opera böngésző új, a ViaVoice funkcióval kiegészített változata egyelőre csak a vállalatok, az üzletemberek és a szoftverfejlesztők számára lesz elérhető és az átlagos felhasználók részére sajnos még nem. Ráadásul az új verzió csak angol nyelven és csak Windows operációs rendszerek alatt érhető el. Reméljük néhány esztendőn belül akár már magyarul is irányíthatjuk majd az Operát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pascal #4
    a beszédfelismerés szvsz gyerekcipőben jár még (tanítani lehet de az nem felismerés...) illtve ha meg is oldják a tanítás nélküli felismerést az úgyis angol nyelvű lesz, mert azt több okból is könyebb értelmezni mint pl a magyart.
    Ja meg aki lusta kattingatni annak az opera használható full bill.-ről is ;)
    Ja és perszr OPERA RULEZ!
  • kev #2
    Eddig nem tudtam mi hiányzik....