JohnnyCage

Újabb területet hódít meg az Opera

A norvég Opera Software Opera elnevezésű webböngészője "TV-s fellépésre" készül. A társaság szoftvere a jövőben az IP TV technológiák egyik központi megoldása lehet.

Egyes szakértők szerint óriási jövő áll az IP (Internet Protocol) alapú hálózatokon keresztül továbbított televíziós adások előtt. Az Opera webböngésző pedig komoly szerepet kaphat a megoldások körében, mivel a norvég szoftvercég webböngészője lesz megtalálható a japán IP TV piacon jelentős erőnek számító PlatC2 több interaktív TV vevőjében.

Az Opera Software mostani bejelentése azt mutatja, jól halad a társaság azon terve, hogy az Opera webböngészőt számos olyan, PC-n kívüli megoldásban is elterjessze, mint például a smartphone intelligens mobiltelefonok. A PC-s webböngészők piacán a Microsoft Internet Explorer dominanciája egyelőre letörhetetlennek tűnik, a különböző beágyazott megoldások szegmensében azonban óriási lehetőségek állnak az Opera előtt.

A norvég társaság bejelentése szerint a jövőben az Opera webböngésző fog állni a PlatC2 Broadband Terminal Box IP TV vevőegységeinek középpontjában. Az alig néhány centiméteres eszköz lehetővé fogja tenni az ADSL, és optikai Fiber-to-the-Home (FTTH) hálózati hozzáféréseken keresztül érkező MPEG-2 videó adatfolyamok dekódolását.

Az IP alapú televíziózás a szakértők szerint ígéretes jövő előtt áll, mivel költségvonzatai sokkal alacsonyabbak a hagyományos (nem internetes) közvetítési megoldásokénál, miközben akár a DVD-Video filmeknél is jobb képminőséget biztosíthat. A technológiát jelenleg mintegy 30 telekommunikációs társaság támogatja, de a megoldás gyakorlatilag az összes nagyobb technológiai cég figyelmét felkeltette.

Az IP TV piac várhatóan Európában, illetve Ázsiában fog leghamarabb kiépülni. A Strategy Analytics piackutató cég szerint az idei évben 110 ezer otthon fog felkapcsolódni az IP TV rendszerre, de ez a szám 2008-ra már több, mint 20 millió lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!