JohnnyCage

Új Opera és Mozilla bétaverziók

A Microsoft Internet Explorer webböngésző két legnagyobb rivális megoldásából szinte egyidőben jelent meg új bétateszt változat.

A Mozilla project, amely a Netscape szabadforrású változatát fejleszti, szerdán adta ki a Mozilla webböngésző 1.5-ös verziójának nyilvános bétateszt változatát. A norvég Opera Software ezzel gyakorlatilag egyidőben, csütörtökön adta ki az Opera webböngésző 7.20-as bétaverzióját.

"A most kiadott új verzióval az Opera webböngésző technológiai fölénye tovább növekedett" - mondta Jon von Tetzner, az Opera Software vezérigazgatója. "Tesztelőink egyhangú véleménye szerint az Opera 7.20 sokkal gyorsabb és erőteljesebb lett" - tette hozzá a vezető.

A két böngészőt évek óta azok a felhasználók alkalmazzák, akik nem akarják a Microsoft Internet Explorert használni. Ezen felhasználók száma azonban meglehetősen csekély, mivel az internetezők 95 százaléka az Internet Explorert választotta. A Mozillát 1,6 százalék, az Operát pedig 0,6 százalék választotta, legalábbis a OneStat.com jelentése szerint. Az Opera esetében az adatok azonban nem biztos, hogy fedik a valóságot, mivel a szoftver felhasználói a kompatibilitási problémák elkerülése érdekében gyakran úgy állítják be a böngészőt, hogy az Internet Explorernek adja ki magát a weboldalak felé.

Az Opera Software szerint a böngésző 7-es verzióját több mint 10 millió felhasználó töltötte le a társaság weboldaláról. A mostani módosítások mindkét böngésző esetében kisebb horderejűek. Az új Mozilla változat javított IRC támogatást, e-mail helyesírás-ellenőrzőt, továbbfejlesztett XML támogatást, gyorsabb betöltést, és jobb szabvány támogatását ígér.

Az Opera 7.20 béta gyorsabb betöltést, a héber és arab nyelvek javított támogatását, valamint több, kisebb módosítást tartalmaz. A norvég társaság emellett a böngésző PDA kéziszámítógépekhez szánt változatán is végrehajtott néhány módosítást, fejlesztést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Improve #49
    Van egy dolog ami csak érintőlegesen lett említve: mégpedig a programok mérete. Az IE6 telepítője 70MB, a mozilláé 13MB (ebben van ugye levelező, irc stb. is), az Opera pedig 3,2MB. Ezekután azthiszem látszik melyikek használnak kevesebb erőforrást.
  • galocza #46
    hát ebbe minek raktam ennyi zt? mind1, reggel van.
  • galocza #45
    és ügyes és okos és praktikus és kicsi.
    idejét nem tudom, mikor találkoztam olyan oldallal, amit mozzillával nem tudtam megnézni (kivéve ms oldalakat - de az nem a moz bűne). talán 1 éve. biztosan van sok - csak én nem látogatom őket 8)

    egyébként kíváncsi vagyok, hányan használnak iet kiegészítők nélkül - úgy ugyanis a gyakorló mazochizmus maga.
  • Tomcat #44
    7.20 már nem szívózik SG Mehet gombbal, én emg tegnap óta azt használom, szal így oicit jobb az SG fórum. Piros onmouseover szöveg viszont gány :(
  • Cat #43
    a hatosban még megy, szoval operáék csesztek el vmit sztm
  • [HUN]PAStheLoD #42
    jah és a 2 kattintás helyett ajánlom a tab aztán space kombót :)
  • [HUN]PAStheLoD #41
    összességében nekem nagyon teccik az opera csak nem lehet vele SG-zni :(
    Aki tudja hogy a "Válasz erre" gombot hogy lehet beüzemelni operában az szóljon vagy hallgasson mindörökre :)
  • b #40
    számomra a mozilla azért nyerő, mert ingyenes és cross-platform. az 1.2 óta pedig egész stabilnak mondható. az csak hab a tortán, hogy van benne levelező, hírolvasó, irc illetve kalendárium kliens.

    az is igaz, hogy van egy két számomra is idegesítő hiányossága de remélem idővel majd azok is belekerülnek. no meg a rettentő memória éhsége is zavaró lehet.

    összeségében mindenkinek csak ajánlani tudnám, hogy próbálja ki a legutóbbi stabil verziót!
  • SirBubu #39
    pakura: szerintem az, hogy valamit az ember megun, és újítani szeretne, valami mást kipróbálni, azt azért lehet értelmes érvnek nevezni.
    olyan hatalmas problémám nincs az IEvel, nagyjából nem érdekel, hogy ki mien böngészöt használ - én egyelöre operát.

    a mozillát is leszedtem, megnéztem, kicsit prüttyögtem vele, aztán letöröltem - nem fogott meg.
  • Pheel #38
    Oks. Én MSIE-re értettem valamiért...