Berta Sándor

Szabadalmi jogsértés miatt beperelték az Intelt

A per tárgyát képező 5.506.981 szám alatt bejegyzett szabadalom egy olyan technológiát véd, ami a nagysebességű mikroprocesszorok frekvenciáját szabályozza és irányítja.

A felperes a szinte ismeretlen All Computers, egy, az Intelhez mérten szinte törpének mondható vállalat, amelynek Torontóban van a székhelye. A vád szerint az Intel ezt a technológiát licenszdíj fizetése nélkül alkalmazta és alkalmazza mind a mai napig a Pentium processzoraiban. Minderről a Wall Street Journal nevű tekintélyes amerikai lap számolt be.

Az All Computers beadványát tegnap kapta meg az ügyben eljáró amerikai szövetségi kerületi bíróság. A kártérítés mértéke elérheti akár az 500 millió dollárt, sőt, amennyiben bebizonyosodik, hogy az Intel szándékosan sértette meg a szabadalmi jogokat, akkor az All Computers-et - az amerikai szabadalmi jog szerint - akár 1,5 milliárd dolláros kártérítés is megilleti!


Egy régi All Computers reklám - a cég már nem mai gyerek

William E. Levin, a felperes vállalat jogi képviseletét ellátó ügyvédek egyike szerint az ügy az amerikai, ha nem a világtörténelem legnagyobb szabadalmi jogsértése. Az ügyvéd úgy véli: a számukra kedvező döntés - már pedig elképzelhetetlennek tartják, hogy ne az szülessen - pedig nagy hatással lehet az egész számítástechnikai ipar jelenére és jövőre is. Utóbbi állítás egyáltalán nem túlzás, hiszen ezt a szóban forgó technológiát gyakorlatilag minden mai számítógépben használják.

A technológiát Mers Kutt, az All Computers-et 1971-ben megalapító szakember fejlesztette ki, a szabadalmat 1996-ban fogadták el, az Intel pedig 1998 óta használja fel. Azóta milliárdokat keresett azoknak a mikroprocesszoroknak az eladásán, amelyek mindegyike használja ezt a technológiát. Mers Kutt ugyan felajánlotta az Intelnek, hogy fizessen licencdíjat a jogtalanul eltulajdonított szellemi termék után, ám a kérését a világ legnagyobb processzorgyártó vállalatánál mereven elutasították. Levin egyébként az egész szituációt Dávid és Góliát harcához hasonlította. Az Intel egyelőre még nem reagált az elhangzott vádakra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sniper #11
    Pereljek csak, van mibol fizetniuk. Azok is perelnek teged ha ingyen hasznalod a cuccukat, hat akkor ok is megerdemlik.
  • JZO #9
    áremelés ide avgy oda, én is úgy gondolom, ha valamit kitalálok és azt szabadalmaztatom, akkor ne használja fel más úgy, hoyg engem kihagy. Mért keressen más jó sokat az én munkámból?
  • arty #7
    akkor gondolom az amd is fizetni fog :) meg meg egyparan :)
  • TeszteloPontHu #6
    Ha megcsapolják őket, akkor azt a pénzt máshonnan kell visszahozni, ergo emelni fogják az áraikat... Az pedig nem biztos, hogy jó nekünk.
  • bandia #5
    Remélem összejön nekik, és kicsit megcsapolják az Intelt:P A Microsoftnál is kéne ilyet találni, és tönkretenni tudor billyt:)
  • Omegared #4
    1. egy zárt processzormagból kideríteni hogy van benne a jópármillióból néhány százezer tranzisztor ami a tiéd, és te szabadalmaztattad szerintem nem 2 nap....
    2. a szabadalom '96-os, a cég állítása szerint '98-óta van az intel procikban.
    Nem 100% hogy rögtön észrevették.
    Lehetett tök véletlen is.

    Tegyük fel hogy 2002-ben nyáron vették észre, hogy valami nem stimmel. Ki kell elemezni, megállapítani a szabadalomsértést, ez egy kis cégnek nem éppen "kis" feladat. Tegyük fel hogy 2003 tavaszára - nyarára meg volt minden technikai adatuk, bizonyítékuk hogy elindítsák a pert.
    A magyar és amerikai jogi procedúrák hosszúságát ismerve, főleg az utóbit figyelembe véve simán lehet egy év a kereset benyújtásának előkészítésére szükséges idő (ügyvédek, szakértők, tanúk, stb), valamint a per alatt folytatott stratégia kidolgozása. Ismételten mondom Kis cégről van szó!
    Szerintem elég precedens volt erre, hogy mennyi időt vesz ez igénybe...

    A hasonlat nagyon jó :D Dávid és Góliát :)))

    Üdv: Omegared
  • Yv@n #3
    Aha, és ezt most vették észre eddig fel sem tűnt nekik, és még csak nem is zavarta őket :)
  • droland #1
    Manapság már mindenki pénzt akar valahogy kicsikarni a nagyoktól... ilyen világban élünk... lásd: Mónikaluinszki :)