Spencer

2003-ban is az IBM-é volt a legtöbb új szabadalom

Az IBM munkatársai hétfőn bejelentették, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt esztendőben a Big Blue jegyeztette be a legtöbb szabadalmat.

A világ legnagyobb számítógépgyártói között nyilvántartott vállalat 2003-ban nem kevesebb mint 3415 különböző szabadalmat jegyeztetett be, ily módon 2003 immár sorban a tizenegyedik olyan év volt, melyben az IBM tudhatta magáénak a legtöbb szabadalmat. A cég munkatársai felhívták a figyelmet arra, hogy jelenleg az IBM az egyetlen olyan cég, mely évente több mint 3000 új szabadalommal rendelkezik. A bejelentés kapcsán ezenkívül arról is szó esett, hogy az IBM az elmúlt években nem csupán öncélú kutatási és fejlesztési tevékenységekkel foglalkozott, hiszen fejlesztései kapcsán figyelembe vette a piac, vagyis a vásárlók elvárásait is.

Az IBM-et többek közt az is megkülönbözteti a konkurens cégektől, hogy a mi vadonatúj fejlesztéseinkkel általában véve rendkívül gyorsan találkozni lehet a kereskedelmi forgalomban kapható termékek esetében - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Nick Donofrio, az IBM egyik alelnöke. Donofrio elmondta, hogy az IBM új szabadalmai között egyre nagyobb részarányhoz jutnak a különböző szoftveres fejlesztések. Konkrét példát tekintve, az elmúlt esztendőben bejegyeztetett 3415 IBM szabadalom közül több mint 1400 szoftveres volt, vagyis házon belül a szoftveres szabadalmak részaránya 2002 után 2003-ban is meghaladta a 40 százalékot.

Fejlesztései kapcsán tavaly a Big Blue az autonóm számítástechnikára helyezte a hangsúlyt, vagyis olyan IT rendszerek fejlesztésére koncentrált, melyek képesek saját maguk menedzselésére. Az IBM egyik 2003-as szabadalma például egy olyan úgynevezett öngyógyító kiszolgáló számítógéppel foglalkozik, mely képes felmerülő problémák felismerésére és orvoslására. Az IBM-nél 2003-ban ugyancsak fontos szerephez jutott az On-Demand Computing, illetve a Pervasive Computing, vagyis az aktuális igényeknek és elvárásoknak maximálisan megfelelő, illetve a tökéletesen átjárható számítástechnika.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!