Berta Sándor

Frissítették a szabadalmi toplistát

A genfi székhelyű Világszervezet a Szellemi Tulajdonért, vagyis a WIPO évről-évre elkészíti azt a listát, amelyen a világ legkreatívabb országai találhatók. Az eredményesség fokmérője a szabadalmak száma.

Az előző listához képest alig történt változás. A legtöbb szabadalmat még mindig az Egyesült Államokban jegyzik be, méghozzá nem is akárhányat: a világ összes szabadalmainak 35,7 százalékát. A legnagyobb újdonság az előző évi összeíráshoz képest az, hogy Japán - 13 esztendő után először - megelőzte Németországot, így feljött a második helyre, míg a németek visszacsúsztak a harmadikra. Japánban jegyezték be a világ szabadalmainak 15,2, míg Németországban a 12,7 százalékát. A lista negyedik helyén Nagy-Britannia és Franciaország áll, előbbi 5,5, utóbbi 4,3 százalékkal.

A világszervezet érdekes adatokat is közölt. Ezek szerint tavaly összesen 110 ezer (!) szabadalmat jegyeztettek be a PCT (Patent Cooperation Treaty), vagyis a szabadalom-együttműködési egyezmény keretein belül. A PCT-n keresztül dokumentált szabadalmak automatikusan bejegyzésre kerülnek a PCT 123 tagországának illetékes hivatalaiban is.

A másik érdekesség a legtöbb szabadalmat bejelentő vállalatok listája. A listavezetők ezen a területen a holland Philips elektronikai konszern és a német Siemens AG. Őket követi a japán Matsushita, a német Bosch, a japán Sony, a finn Nokia, az amerikai 3M, a német Infineon AG és a BASF, valamint az Intel. A másik nagy processzorgyártó, az AMD nem került be az első tízbe.

A cégeket elnézve azonban nem kell nagy bátorság kijelenteni, hogy a legtöbb szabadalom még egy jó darabig az informatikai, a számítástechnikai és az elektronikai cégektől fog származni. Persze az is más kérdés, hogy egy szabadalomtól még hosszú az út a kész termékig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dikki*yysw #3
    És szerintetek az IBM milyen cég? Burma? Nepál? Vagy amerikai netán?
  • Mice #1
    és az ib mö hol marad? valamelyik cikkben olyan nagynak mondta magát az is