Berta Sándor

Ausztria vonzza a high-tech befektetőket

A néhány napon belül bekövetkező EU-bővítés után is Ausztria marad az egyik legvonzóbb befektetési célpont a high-tech, az informatikai és a számítástechnikai cégek számára.

Az alpoki köztársaság öt régióval képviselteti magát a húsz legvonzóbb európai régió között. A listán csak olyan régiók találhatók, amelyek a leginkább alkalmasak a high-tech technológiákat alkalmazó vállalatok új beruházási területének. Mindez a német "manager magazin" által készíttetett európai uniós tanulmányból derül ki.

Figyelemre féltó, hogy a húsz régióból öt Ausztriában, nyolc Írországban található. Az osztrák "sógorok" high-tech befektetések szempontjából legalkalmasabb régiói: Rheintal-Bodenseegebiet, valamint a Linz-Wels, a Steyr-Kirchdorf, a Salzburg és környéke, illetve a Graz és környéke régiók. A lista első tíz helyén egyébként nyolc ír és két észt régió található. Az osztrák területek sikerességét a szakemberek a jó teljesítőképességgel (62 ezer euró értékű termelési volumen évente és személyenként) és az Észtországgal és Magyarországgal megegyező mértékű ledolgozott óraszámmal (1750 óra évente) indokolják.

Írországban a teljesítőképesség rendkívüli (113 ezer euró/fő/év), ezzel az értékkel az állam megközelíti az európai uniós csúcsértéket, ami 122 ezer euró évente és személyenként. Utóbbi mutatóval az Európai Unióban egyébként egyedül a brit West Cumbria régió büszkélkedhet. A legjobb két osztrák régió, Linz-Wels és Steyr-Kirchdorf ezzel szemben csupán 62 ezer eurós, vagyis gyakorlatilag fele olyan jó értéket tud csak felmutatni.

Az adóparadicsomként is számon tartott Észtország leginkább annak köszönhetően tud versenyben maradni, hogy az alacsony költségek mellett a vállalatokat sújtó adó 0 százalék, vagyis nem is létezik ilyen adófajta! Csupán a cégek által megtermelt nyereség adóköteles, nem csodálkozhatunk tehát azon, hogy nagyon sok vállalat telepíti ide üzemeit vagy új gyárát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!