SG.hu

A családfakutatás technikai nehézségei

[Infinit] Az emberek elődeik iránti érdeklődése szerte a világon olyannyira felerősödött, hogy az új népszámlálási adatokat közzétevő levéltári webszájtok szinte bizonyosan nem tudnak rendszerösszeomlások nélkül megbirkózni a beérkező lekérések tömkelegével - áll a brit Nemzeti Számvevőszék minapi jelentésében.

A számvizsgálók szerint a brit Nemzeti Levéltár weboldalának két évvel ezelőtti összeomlását is - amely öt nappal az után következett be, hogy az 1901-es népszámlálás adatait közzétették - kizárólag csak feneketlen költségvetési forrásból lehetett volna elkerülni. A szájt csaknem 150 millió találatot regisztrált.

A népszámlálási jegyzék mintegy 175 millió bejegyzést tartalmaz. A szájt általános információi ingyenesen hozzáférhetők - csak a részletesebb keresésekért kell az érdeklődőknek alkalmanként 50-75 pennyt fizetniük.

A történelmi jelentőségű népszámlálási oldal iránti érdeklődés 24-szer nagyobb volt a vártnál. A szájtot nem csak az amatőr brit történészek negyedmilliósra becsült tábora kereste fel, de a 100 évvel korábbi elődeik nyomát kutató amerikai, dél-afrikai és új-zélandi felhasználók részéről is jelentős számban érkeztek lekérések.

Az Egyesült Államokban is hasonló technikai nehézségekről számoltak be: egy Utah állambeli internetes nyilvántartó iroda például elindítása után szinte perceken belül összeomlott, miután a vártnál négyszer többen voltak kíváncsiak a mintegy 640 millió dokumentumot tartalmazó hivatal információira.

A brit Nemzeti Levéltár webszájtja jelenleg, a 10 hónapos offline kényszerpihenőt követően már bír akkora kapacitással, hogy akár napi 8-10 ezer lekérést is ki tudjon szolgálni. Az irattár skóciai párja már szintén felkészült hasonló nagyságrendű látogatottság kezelésére.

A brit levéltárnak a tapasztalatok fényében alaposan át kell gondolnia stratégiáját, ha nyolc év múlva valóban közzé akarja tenni a világhálón az 1911-es népszámlálási adatokat. Hogy a 2001-ben történt technikai nehézségeknek elejét vegyék, a számvevőszék munkatársai szerint mindenképpen szükség lesz egy összeomlást elhárító program kialakítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #4
    hát akkor is lol a dolog mert ha érzik hogy gáz van akkor mért nem kaccsolták le? mért kellett megvárni hogy 10 hónapra befagyyon? :)
  • Surranó #3
    Mindenhol máskor van hajnal 1 és reggel 7 között.

    De akkor is, egy indexelt keresés ne tartson már egy 333-as cerkán se fél másodpercig. Szóval nem 4-5-ös konstans szorzóról van szó, hanem minimum 4-5 nagyságrendről (10-es számrendszerben értve)

    Ha meg P1-re telepítették föl a cuccot, akkor megérdemlik. }:)
  • Cat #2
    1. az a 8-10e lekérés mindegyike egy embert jelent, azaz sztm 4-5tel nyugodtan be lehet szorozni
    2. ezek természetesen nem egész napra elosztva történnek, mivel hajnal 1 és reggel 7 között sztm senki nem az őseit bujja :) szóval simán kialakulhat dugulás
  • Surranó #1
    Napi 8-10 ezer lekérés? 24x3600 = 86400. Ezek szerint 10 mp-ig tart egy lekérés feldolgozása? Elég gáz egy adatbázis lehet. A cégnél egy duál xeon százezer sorokat mozgat meg és szummáz másodpercek alatt (mert szegény már nem tud indexelten keresni -- de itt a legtöbb kérés vsz az index nagyon kis részét érinti).

    Értetlenül állok az adat előtt.