Spencer

Simputer: Indiában elkészült a "szegény ember számítógépe"

Bemutatták azt az első indiai fejlesztésű kéziszámítógépet, melyet hamarosan mind az indiai, mind pedig a világpiacon forgalmazni fognak.

A korábban "szegény ember számítógépének" titulált Amida Simputert most már mint egy széles szolgáltatási körű, üzleti és különböző személyi számítógépes feladatok ellátására is alkalmas eszközt hirdetik a gyártók. A Linux operációs rendszerre épülő kéziszámítógép többek közt alapvető szervező funkciókkal, MP3 lejátszási képességgel és kézírásfelismerési szolgáltatással rendelkezik.


Az Amida Simputert egy Bangalore-i székhelyű ipari egyetemi csoport, a PicoPeta Simputers fejlesztette ki, és a Bharat Electronics nevezetű, állami tulajdonban lévő vállalat gyártja. A maga nemében egyedülálló kéziszámítógépet A.P.J. Abdul Kalam indiai elnök jelentette be hivatalosan egy videókonferencia keretein belül. A nyílt forrású szoftverek elhívatott támogatójaként ismert elnök a bejelentés kapcsán elmondta, hogy az Amida Simputer révén az indiai lakosok új kormányzati szolgáltatásokhoz férhetnek majd hozzá.

Az indiai fejlesztésű kéziszámítógépet úgy tervezték meg, hogy segítségével a lehető legkönnyebben lehessen elektronikus leveleket és egyéb digitális dokumentumokat készíteni, amiben komoly segítséget nyújt a fejlett kézírásfelismerő technológia. Ez esetben egyébként kiemelt fontosságú, hogy a kézírásfelismerés számos különböző nyelven történhet, ugyanis India köztudottan többnyelvű ország. A kijelzőn egyébként megjeleníthető egy kis virtuális billentyűzet is, mely két indiai nyelvet, a hindit és kannadát ismeri, de a bejelentés kapcsán szó esett arról, hogy hamarosan újabb nyelvekkel fog bővülni a rendszer.


"Megtettük az első lépéseket annak érdekében, hogy az Amida Simputer hamarosan külföldön is megjelenhessen a kereskedelmi forgalomban" - nyilatkozta V. Vinay, a PicoPeta Simputers elnöke. Vinay elmondta, hogy a 206 MHz-es frekvenciájú ARM processzorral, 64 MB RAM-mal, valamint 3,8 colos képátlójú folyadékkristályos kijelzővel szerelt kéziszámítógép legolcsóbb változata 240 dollárba, legdrágább verziója pedig 480 dollárba fog kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #24
    A legbosszantóbb pedig, hogy itt még duplán fizessük is.
  • BlackRose #23
    Létezik Quality Management, és léteznek piaci különbségek, egyet értek, hogy az ASUS nagy márka, de sajnos nem gyárt minden piacra egy minõségben. Ez olyan, mint pl. az A, B, C, vagy AAA, BAA, CCB kategóriák némely gyártónál. A tény, hogy elõbb az USA meg Nyugat EU piacra válogatják az árut, utána, pedig a gyengébben sikerült példányokat a szegényebb piacokon értékesítik. Hidd el, ugyanaz az alaplap volt elõttem az egyik Londonból a másik innen, a különbség elképesztõ.
  • Inquisitor #22
    Tévedésben vagy, legalább is részben.
    Azt lehet itthon kapni, amire "igény" van. Más kérdés, hogy ki vagy mi alakítja az emberek "igényeit" ki?
    Sajnos M.O.-n ha X cég 20Ft-al ólcsóbban árul egy terméket, akkor mindenki ott veszi meg, nem Z cégnél, ezért Z cég megnézi a beszerzési forrást, és ő is onnan hozza a cuccot.
    Itthon olyasmiért NEM szokás fizetni, hogy kábelek, szoftver, garancia, stb. :(
  • Inquisitor #16
    "... nem értem hogy miért küldenének szemetet"
    Na most nem rég akartam venni egy bizonyos Iiyama monitort, de nem sikerült, ugyanis M.O.-ra csak a C, D, E kategóriások jönnek, az A, B meg a németekhez. Nem akartam elhinni, de 1 hónap szarakodás, és más hasonló cipőben való járás után kiderült, hogy sajnos EZ az igazság!
    Amúgy felhívom figyelmedet az olyan városi legendákra, hogy:
    Németországban csak hét közepén és NEM vendégmunkások által szerelt német kocsikat hoznak forgalomba. (Vajh miért?)
    A Matrox pár éve a G400-ból übersz*r ólcsósított szemetett kezdet K.Európában forgalmazni!
    Az Asus jó márka, még is mostanába hihetetlen sok a rossz alaplapjuk itthon (kint miért nem?), és legendák keringenek egy bazinagy rakomány GYÁRI selejt R9600XT kártyáról :(
    Kíváncsi leszek marad e minden így május után ...
  • BlackRose #14
    Én is így gondoltam míg saját szememmel nem gyõzõdtem meg benne.
  • NormalisEmber #12
    Én csak azt nem értem hogy miért küldenének szemetet
    hozzánk és esetleg más kelet európai országokba.Gondolom az előállításnál nincs külön olyan gyártósor hogy teszem aszt csökkentett minőségű darabok.Én szerintem az asus ezt nem engedné meg magának.
  • BlackRose #11
    Valószínűleg nyugatra volt szánva. Ezért nincs vele baj. Jóllehet a Palm gépeknek nincs mit keresniük a PPC-kel. Nem összehasonlítható kategoria.
  • NormalisEmber #10
    79e-t = 79e-ért
  • NormalisEmber #9
    Az érdekes , az én asus a620-ammal semmi baj nincs pedig már több mint 1/2 éves.Ezenkívül szinte mindenhol dicsérik,árkategóriáján belül a leggyorsabb gép.Persze nemkell túlhúzni a procit és
    akkor nem is fog fagyogatni(én 79e-t vettem annó és
    ilyen áron nem hiszem hogy sok ellenfele akad.).Ha
    meg stabilitás és szép kijelző akkor a ppc-t úgyis
    el lehet felejteni.Arra ott vannak a Palm gépek.
  • BlackRose #8
    Nekem iPAQ-om van es tokeletessen mukodik mar kb. 1 eve. Asus = Szuper az USA meg az EU (nyugati) piacara, de mashova szemetet kuldenek. A haverom PC arus (7 eve uzletje van neki) es rohogunk amikor egy Asus alaplapot egy MSI-vel hasonlitunk ossze. Az Asus ugy nez ki melette mintha disznok csinaltak volna a labukkal. Persze beszerzett direkt Londonbol egy Asus alaplapot, de az mas mese, az szuperul meg van csinalva. Javasolom, hogy az Asus termekeit nagykorben keruljetek bar majus 1. -ig aztan meg majd meglatjuk, lehet, hogy az EU miatt ide sem a selejtet kuldik.

    Ja ez a "szegenyember gep" pedig a "szegeny eszuek" gepe lehet, mert ezert a penzert ?? Ha jol tudom Amerikaban 299 dollarert rendes asztali PC-t lehet venni, igaz, hogy nem valami de ettol biztos 10x jobb.